EN INFLUENCERS KAMP

Innlegget er oppdatert!

Da Norwegian ville sponse tur til Dubai på en gjeng Influencere, takket de ja og dro stolte avgårde for å “kjempe sin sak” og “for å bygge broer.” Da tok det av i sosiale medier.

Norwegian som flyr mellom Oslo og Dubai flere ganger i uka, mente det ville være god PR å ta med en gjeng Influencere. Tiden får vise om det ble god PR, men PR fikk de.

Annijor, Cornelia Grismo, bybenedicthe, Hedda Skoug, Lenemor Orvik og Espen Hilton er gjengen som sammen med Norwegian regelrett (slik jeg ser det) driter i grunnene for at flere menneskerettighetsorganisasjoner advarer mot å reise til Dubai:

(Skjermdump VG.no)

Jeg valgte å bruke noen minutter av livet mitt på å finne ut hva Dubai har å by på, annet enn gull, glitter, luksus og lys. På YouTube finnes det mange videoer. Grusomme videoer.

Det moderne slaveriet blir det kalt og pågår i Dubai i 2019. Noen mener at det ikke finnes fattige i Dubai da man ikke ser tiggere. De fattige er migrantarbeiderne, de som bygger luksusen turistene strømmer til Dubai for. De blir holdt skjult for omverden. De blir busset til og fra jobb og gjemt flere kilometer utenfor Dubai. Der lever de under særdeles umenneskelige forhold.

De blir plukket opp av agenter i hjemlandene sine, som gjerne er India og Pakistan. De fristes med høy lønn og ser det dermed som en god mulighet til å forsørge familien sin. For å komme i gang må de betale et stort beløp, som de ikke har og dermed må sette seg i gjeld.

Det viser seg fort at lønnen ikke er halvparten av hva de ble lovet. Om de i det hele tatt får lønn, for det er ingen selvfølge. De har knapt penger til mat og lever kun på brød og ris. Ofte er det ikke jobber til alle og mange blir satt på vent, uten penger og mat. Selv når gradestokken viser 40-50 grader, må de jobbe og sikringen på slike byggeplasser er minimal.

Passene deres ble inndratt da de ankom. De kan ikke flykte for det er for dyrt å reise. De står fast. Det rapporteres om selvmord og også om masseselvmord.

Andre grunnene som gjør at man bør holde seg borte fra et slikt regime:

.

Alt dette er bare tull i følge Influencerne, for de har vært der og kan meddele at Dubai er moderne. Noen av dem har til og med sett noen holde hender og kysse, sett et homofilt par eller noen som drakk alkohol.

Når Influencerne er ferdig med selfie-runden på solsengen, bør kanskje det å skaffe seg kunnskap om stedet de besøker, stå på agendaen. Spesielt etter all kritikken som har kommet.

Hedda Skoug kamp:

(Skjermdump heddaskoug/Instagram)

Resultat:

(Skjermdump bybenedicthe/Instagram)

Espen Hiltons skal kjempe for de homofiles rettigheter. Det er tross alt derfor han er der. Og kanskje litt fordi turen var gratis:

Etter kritikk (eller hat som det kalles i Influencerbransjen), sa han dette:

(Frøkna er i Dubai på familieferie. Og snart kommer Mammaen. Bloggerne elsker Dubai).

Resultat:

(Skjermdumper espenhilton/Instagram)

Cornelia Grismo er her for å bygge broer (og provosere bittelitt ):

Resultat:

En fugl ja. På tide å fly hjemover kanskje?

Den egentlige grunnen til at Influencerne takket ja til turen, utenom at den var gratis:

(Skjermdumper grimcorn/Instagram)

Det går ikke så bra for de som kjemper på ordentlig:

(Skjermdump dagbladet.no)

Som Morten Hegseth nylig skrev HER så kjenner jeg også på irritasjon. En ting er at de nekter å ta innover seg at regimet de besøker er meget ille. En annen ting er at de ikke tar kritikk. Kritikk er hat i deres øyne. De sier det de har å si, blokkerer folk som er uenige og stenger eller begrenser kommentarfeltene sine.

(Jeg beskrev visst akkurat en Influencer).

Hilton ble provosert av hva Morten hadde skrevet og valgte å gi svar til “glitter-Hegseth.” Og jammen fikk han svar tilbake:

(Skjermdump espenhilton/Instagram)

Jeg glemte å nevne at Espen blokkerte meg også, og det for at jeg var enig med med en fantastisk og saklig kommentar. Det gjør ingenting egentlig, jeg hadde uansett tenkt å avfølge han.

Annijor ble fryktelig stille. Jeg hadde forventet å høre henne si noe, siden hun er meget opptatt av at fabrikkarbeidere skal jobbe under etiske forhold. Hun var med i programmet Sweatshop og har fått erfart hvordan blant andre HM behandler fabrikkarbeiderne sine. Hun har flere ganger oppfordret til boikott av HM. Hvordan kan hun rettferdiggjøre ferien i Dubai?

Så kom jeg til å tenke på at selv om hun oppfordrer til boikott av HM, synes hun det er helt greit å reklamerer for andre billigkjeder som faktisk deler fabrikker med HM, så da gav det hele mening.

Jeg har fått med meg at mange mener at dette ikke er en sak og ikke kan skjønner hvorfor noen gidder å bry seg med hva andre gjør. Vel, når Amnesty velger å komme på banen så håper jeg at de aller fleste skjønner hvorfor:

(Skjermdump amnesty_norge/Instagram)

Personlig kommer jeg til å velge andre selskaper enn Norwegians fremover, men først skal jeg spise potetgullet mitt.

PS. Jeg beklager så mye til Sophie Elise for at jeg glemte den store dagen hennes, den som vi har krysset av til i kalenderen i ukesvis. Nå er silikonene fjernet. Gratulerer! Godt VG husket dagen.

Oppdatering:

Espen Hilton tar kritikk:

(Skjermdumper VG.no 14.4.19)

Og nå har Lene Orvik også tatt til fornuft:

(Skjermdump leneorvik.no 15.1.19)

Adina xoxo

101 thoughts on “EN INFLUENCERS KAMP

  1. Hvem av bloggerne er det som IKKE er hårsåre da.. egosentriske universsentre hele gjengen

 1. Annijor kjemper videre, for Dubai turen og er skuffet over EH som har bedt om unnskyldning. Har lagt ut nok et usammenhengende innlegg nå på instastoryen (annijor) hvor hun ber alle om å fuck off.

 2. Den «legge seg flat» unnskyldningen til Lenemor var vel ikke så veldig ydmyk hvertfall. Hun har vel vært i Dubai flere ganger tidligere også hvor folk har prøvd å gjøre henne oppmerksom på forholdene der uten at hun har villet høre…

 3. Veldig bra innlegg både fra Adina og i kommentarfeltet her!

  Viktig at ignoransen influencerne og Norwegian viser kommer fram i lyset!

 4. Fantastisk! Jeg har likt en kommentar hos EH, og får nå ikke kommentert hos ham🙄 Fort gjort, si.

  1. På tide å dra frem denne igjen – fra https://no.m.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

   “Whataboutism
   Whataboutism (også kjent som whataboutery er en diskusjons- og propagandateknikk som har til hensikt å diskreditere en motstanders påstand ved å rette en anklage tilbake om hykleri, uten direkte å motbevise eller avkrefte deres argument.”

   Og

   “Whataboutism kan være en form for ad hominem-argument for eksempel i form av «ja, men hvor var du da…» eller «hvorfor kritisere bare A og ikke B».
   Filosofen Antonsen og Hjortland skriver at whataboutism fungerer som en avledningsmanøver”

Comments are closed.