BARE EN NATT TIL AV ANNIJOR

Hei alle sammen 🌸

Puh, da var det endelig klart for bokanmeldelse av boka til Annijor. Det tok meg dessverre drøyt tre uker å komme gjennom den. Før det var jeg ganske bestemt på at vi måtte satse på å få lånt den, for av prinsipp synes jeg ingenting om å bruke penger på en bok som egentlig burde vært stoppet av forlaget. Så kom dagen da det ble kjent at Simen Auke hadde gått til retten og at boka mest sannsynlig ville bli trukket og endret i neste opplag. Jeg kastet selvsagt alle mine prinsipper i søpla og løp umiddelbart til nærmeste bokhandel. Well well.

Jeg synes det var meget interessant å følge med på alt styret som ble rundt boka i media. Det er vel ingen tvil om at det har blitt solgt en del ekstra eksemplarer på grunn av det. At Anniken forsvarer seg med at Simen kun er nevnt i tre setninger, at “alle” har visst at hun har skrevet på denne boka i seks år og at han er en offentlig person synes jeg er spesielt. Etter hva jeg fikk med meg er han nevnt mellom fem og ti ganger i boka. To av disse gangene er etter min mening langt over streken og avsnittene hadde hatt like mye mening uten å “nevne han i en bisetning”.

VG skrev i sin bokanmeldelse at boka var “platt og banal lesning” HER. Vår gode venn Hans Petter Nygård Hansen tok seg også tid til å lese boka og skrev at den var “alt annet enn platt og banal” HER (ja, jeg er klar over at jeg linker til en nettside hvor vi står på en svarteliste, men såpass raus må det vel være rom for å være en sen lørdagskveld). Nå tenker jeg at dere er spent på min dom.

Da Anniken og VG sin anmelder var med i Dagsnytt atten hos NRK trakk Anniken frem at anmelderen egentlig er debattutvikler. Jeg jobber heller ikke som bokanmelder til daglig, og i ettertid har jeg lurt veldig på om det finnes noen som har dette som fulltidsjobb. Det må være litt av en jobb, si. Anniken sa også til bokanmelderen at det ikke virket som om hun har hatt kjærlighetssorg og hvertfall ikke som at hun har barn. Vel, jeg har ikke barn, men det har ikke Anniken heller såvidt jeg vet, så jeg forstår ikke helt hva det har med saken å gjøre. Kjærlighetssorg har jeg hatt da. Opptil flere ganger og minst like vonde som hennes, så da håper jeg at jeg er godkjent som bokanmelder.

Ettersom Anniken savnet at bokanmelderen i VG skrev om start, oppbygging og slutt skal jeg prøve meg kort på det. Anniken møter Mikkel, de blir sammen, de har det fantastisk, de krangler en del, det blir slutt mellom dem, Anniken har kjærlighetssorg, hun gjør alt for å få oppmerksomheten hans, hun flytter til Stavanger, hun har fortsatt kjærlighetssorg, hun flytter tilbake til Drammen, hun begynner å møte Mikkel igjen, hun får nok, hun flytter til Bergen, bok slutt. Mellom alt dette står det mye om hennes tanker og følelser. Vi får også høre om hvordan hun ble mobbet og blant annet stengt inne på do på barneskolen og senere fryst ut av jentegjengen på videregående. På et tidspunkt mener hun at hun er det største mobbeofferet i Drammen. Etter å ha lest boka tror jeg ikke at det bare var kjærlighetssorgen som gjorde at Anniken fikk en dyp depresjon, men det kan godt være at det var den utløsende faktoren.

Noe av årsaken til at det tok så lang tid å komme meg gjennom denne boka var at jeg rett og slett ble litt depressiv selv av å lese den. I sitt nyeste blogginnlegg skriver Anniken om en bok hun har kjøpt og hvordan det å lese ut boka fordi man allerede har startet blir en kamp hvis man velger feil bok. Det var litt sånn jeg følte det med denne boka. Det hele toppet seg etter å ha lest hele to sider om kaninen (!) til Anniken.

Det er først på de siste hundre sidene (av 269 sider) at boka tar seg opp litt. Anniken har tatt med noen gamle blogginnlegg i boka og flere av disse er virkelig gode. Jeg likte spesielt godt et av innleggene hvor hun tar pause fra bloggen, et hun har skrevet om kjærlighetssorg og et om hvordan komme seg ut av depresjonen. Hennes elleve punkter for å komme seg ut av sirkelen var så bra at jeg tenkte at hvis Adina skal overta boka etter meg må jeg klippe ut disse sidene først. Mange av disse punktene kan man lese om i flerfoldige artikler på nett, men de gir på et vis mer mening når det kommer fra noen som faktisk har vært gjennom det selv og kan fylle ut med egne erfaringer. Jeg likte også brevet hun skrev til Mikkel før hun flyttet til Stavanger. Helt til slutt i boken får vi lese et brev moren skrev til henne mens hun bodde i Bergen, og det fikk virkelig tårene mine til å trille.

Hvis de elleve punktene til Anniken ikke fungerer på en dårlig dag kan jeg alltids tenke på at hun fikk sparken fra sommerjobben sin på McDonalds fordi hun kastet en chicken salsa på Mikkel. Jeg ler fortsatt når jeg ser det for meg.

Jeg har fått med meg at flere har lurt på hvordan Anniken kunne ha kjærlighetssorg i seks år etter et forhold som varte i bare et halvt år da hun var 15 år. Skal jeg være ærlig har jeg vel lurt litt på dette selv også. Etter hva jeg forsto ut fra boka (den hopper ofte i tid, noe som er ganske forvirrende) hadde hun og Mikkel kontakt og møttes fra tid til annen frem til hun var 19 år. Da gir det hele mer mening for meg. Det er klart at det er vanskelig å bli ferdig med en kjærlighetssorg når man stadig møter og får en liten bit av personen man er så forelska i.

Jeg pleier ikke å gi terningkast på bokanmeldelsene mine, men vil nok legge meg et sted mellom VG sitt terningkast to og svartepetter sin bokanmeldelse (som heller ikke hadde terningkast). Hadde det ikke vært for de nevnte blogginnleggene og brevene jeg likte så godt hadde jeg antageligvis ikke vært så lang unna terningkast to selv. Anniken bør holde seg til blogging, for hun er virkelig god på de dype innleggene og jeg lurer nesten på om jeg burde begynne å lese bloggen hennes.

❤️ Vicky

PS! Annijor har delt litt fra boka på bloggen sin HER (det står blant annet om den mye omtalte sjølukta).

26 thoughts on “BARE EN NATT TIL AV ANNIJOR

 1. Oj, leste på hennes side etter link herfra. Shit, visste ikke at det var porno jeg skulle lese😕. Takk for at du har anmeldt boka. Jeg gidder ikke å lese den for å si det sånn..☹️.
  Takk for ditt engasjement og blogg Adina❤️

 2. Ikke back up alt for mye de dype innleggene. Romantisering, poesi og halvveis elsk forhold til depresjon er ikke bra, og drar med yngre leserskare i en negativ retning like mye som operasjons snakket. Greit å si at en sliter, men å fortsette og surrer rundt sin egen lille psyke hjelper ingen, skaff heller hjelp!

    1. Mikkel fikk lese boka på forhånd og har godkjent det som står om han. Simen er også en del av boka, men ble ikke informert 😊

 3. Dette har ikke noe med denne saken å gjøre, men coveret på boken til Isabel er en ren kopi av coveret til «Making a murderer». Har kommentert det på bloggen hennes, venter i spenning på om den kommentaren kommer gjennom…

   1. Jeg er sikker på at de som har laget det promo-bildet for Making a murderer heller ikke er de første som har brukt den effekten, så synes det blir dumt å skulle “ta” Sraad for det, sannsynligvis har hun vel ikke ikke designet det selv engang.

  1. Jeg synes coveret er fint. Det er mer enn nok av bøker som har noenlunde like cover så det ser jeg ikke som et problem.

   Skulle jeg forandret noe skulle jeg ønske hun hadde tre bilder på coveret, et da hun var lita jente, et som voksen FØR hun ble operert, og et hvordan hun er i dag. Det hadde fremstilt sannheten om henne bedre synes jeg.

  2. Selvfølgelig er det forlaget som har laget coveret. Men det er likevel ren kopi av coveret til den serien som har vært og er ganske i vinden. Jeg skrev i kommentaren til Isabel at det ikke var noe negativt til henne fordi hun helt sikkert ikke har noe med det heller å gjøre… Sjokk at kommentaren ikke ble godkjent på bloggen hennes 🙂

 4. Altså Martine H sitt innlegg om Anna saken. Det er jo fordi hun er kjent det kommer frem, ikke fordi Anna er blogger.

  1. Er det Martine H som er på ferde i kommentarfelt igjen, og forsøker å lokke folk inn på bloggen sin? 😂🙈

  1. Av det jeg kunne se av svaret så skrev hun at hun var sykmeldt pga at hun var utbrent. Så prøvde hun vel å forklare det, da kan det se ut som hun prøver å bagatellisere det litt? Kanskje nettopp pga all kritikken hun har fått fordi hun gjør ting når folk forventer ar hun skal ligge på sofaen og være sliten.
   Jeg vet så alt for godt hvordan det er å være syk uten at det står stemplet i panna. Etter ei stund får du i allefall nok av stempler der. På det tydeligste står det; folks meninger – mistekelighet og spekulasjoner!

 5. Skuffa over at dere ikke gjennomskuer de såkalte dype innleggene hennes som egentlig ikke er så dype, men bare en svada av tilfeldige ord kastet sammen i håp om å høres kunstnerisk ut.

   1. Ja, jeg burde kanskje presisert bedre at det var de tre innleggene (fra 2015?) som er med i boka som var så gode. Utover det har jeg ikke lest stort på bloggen hennes 😊

 6. Hun er nemlig veldig glad i å påpeke selv hvor dyp hun er, så beskjeden er hun ikke. Ergo trenger hun virkelig ikke få fyllt opp på egoet sitt! 🙈

Comments are closed.