ANONYME KRITIKERE OG ANDRE NETTROLL

Jeg ble glad og stolt da Fru Johansen tok kontakt med et ønske om å skrive en sak for bloggen. Flere har sikkert fått med seg hennes engasjement for barn i sosiale medier og deres rett til privatliv.

Mariann Johansen skriver:

Nylig stormet sosiale medier-ekspert Hans-Petter Nygård-Hansen inn i Anne Brith Davidsen sitt kommentarfelt og forsvarte henne mot det han omtalte som “surmaga Kvinneguiden-deltagere”. Kritikken gikk på Davidsen sin eksponering av barn, og til tross for at argumentasjonen var relevant ble den avfeid, mye fordi opphavet var en anonym Instagramkonto, og angivelig medlem av det bloggerkritiske forumet Kvinneguiden (KG). Det er skrevet om HER

Jeg er medlem av KG, men ikke som anonym. Jeg har deltatt i debatten om eksponering av barn siden 2016, da jeg skrev i Aftenposten som “Mammabloggeren som angret”.  Det er lett å finne meg på både på KG og ellers på nettet, så hvis Anne Brith ikke husker meg, kan hun bare sjekke utboksen sin på Messenger. Eller blokkeringslisten sin.

Jeg leser ingen blogger, følger ingen på Insta og har ikke Snap. Min kilde til informasjon er de saklige og innsiktsfulle debattantene på KG, som til tross for at jeg ikke kjenner deres identitet, bidrar til at jeg kan danne meg en mening om utfordringene i den upløyde marken influencer-bransjen er. På KG kan jeg lese synspunkter rundt eksponering av barn, ulovlig alkoholreklame, utilbørlig kroppspress og et forbruksmønster som ville kjørt kloden ut i fortapelsen på rekordtid. Les gjerne trådene selv, de er mer opplysende enn mange toppbloggere vil ha publikummet sitt til å tro. 

Usaklig hets kveler den åpne dialogen som har en naturlig plass i ethvert demokrati. Ingen skal finne seg i mobbing. Når Anne Brith skriver at hun sletter og blokkerer kommentarer med  “Jævla fitte hore” – så er det helt riktig av henne, og hun har ingen forpliktelse til å lese eller ta inn over seg det vedkommende ellers skriver.

MEN å kaste “jævla fitte hore”- meldinger i samme bøtte som “hvorfor eksponerer du barna dine, når du gikk ut i media og proklamerte at de skulle skjermes” – det er ikke annet enn feigt og en ansvarsfraskrivende. Det er naturlig at publikum lurer på hvorfor kart og terreng ikke stemmer, når kilden – i dette tilfellet Anne Brith – påstår en ting og gjør det motsatte. Når hun poster innlegget “Derfor er Erik borte fra bloggen”, for så å slippe den samme Erik til få dager senere, åpne for spørsmål om sex og samliv på Instastory, og følger opp med blogg om samlivsformen og dens gleder og sorger like etter, så er det ikke så rart at folk stiller spørsmål. Hun inviterte leserne med på husmorferie i syden, og insisterte på at tilbudet ikke er reklame da hun selv har bestilt og betalt reisen selv. Hun gledet seg til å koble av, men så ble det stille om hele turen. Når datoen nærmet seg, stilte blant annet denne bloggen spørsmål om turen, sa hun at hun hadde det aaaltfor travelt, alt sosialt måtte vike, også ferie, for nå var det så mye som skjedde. Da er det ikke “hat” å lure på hvorfor hun ikke kunne dra på turen når hun lokket leserne til å bli med “seg”.

Når du, Anne Brith, sier at du er en positiv person som ikke oppsøker negativ omtale om deg selv, så er det merkelig at flere uavhengig av hverandre, kan fortelle om telefonoppringinger der du skriker beskyldninger i øret på dem. Og når du ringer en fremmed person sin arbeidsgiver for å “angi ” henne som et nettroll (HER), da er det ikke de som kritiserer deg som er terroristene. Det er du. Når du sier at du har anmeldt en “hater” og overlevert all dokumentasjon til politiet, og det ikke finnes noen anmeldelse – da er det du som lyver.  Og det er helt på sin plass at du blir konfrontert med det, særlig når du selv bringer slagmarken til offentligheten.

Valget om å være anonym for å delta i en konstruktiv debatt om influencere handler ikke om at man har et ønske om å mobbe. Det handler om å beskytte seg selv. Caroline Berg Eriksen outet flere av sine kritiske lesere i eget kommentarfelt, ved å søke dem opp via e- mailadressen. Anne Brith gjorde det samme med folk som sjekket henne på skattelisten, Anna Rasmussen hengte ut ei tenåringsjente som hadde lagt igjen en negativ tilbakemelding. Gjennom KG og mine gjesteopptredener i media, har jeg  blitt kontaktet av flere som har opplevd ubehag med ulike bloggere. Her er du en versting, og jeg har aldri hørt om noen som bruker så mye tid og energi på å få “haterne” sine under kontroll.

Du nekter å legge ut dokumentasjon på alle “fitte, hore” – meldingene du får, til tross for at du hevder at dette skjer daglig. Belastningen har tvunget deg til å hyre en assistent som luker ut de verste kommentarene, sier du. (Likevel får du tydeligvis oversikt over store deler av hetsen). Hvor du mottar alle disse grusomme meldingene framstår som noe av et mysterium, det er i alle fall ikke i kanaler som andre kan se. Det er enda merkeligere at en person som ikke har nølt med å være konfronterende, er så uvillig til å dokumentere noe såpass graverende at hun så seg nødt til å ringe arbeidsgiveren til en fremmed person.  

Det følgende er avklart med de involverte:

Etter innlegget fra den ene kritikeren her på BOTB, ble det stilt spørsmål om ordlyden i den opprinnelige mailen til annonsøren. Jeg legger derfor ved et bilde av den:

Det var denne mailen som ved en tabbe kom tilbake til Anne Brith, og som fikk henne til å ringe “Brita” privat. Da “Brita” ikke var villig til å trekke tilbake sin mening, ringte Anne Brith til internrevisjonen på “Brita” sin arbeidsplass for å klage på “Britas” aktiviteter i fritiden. “Brita” var et nettroll.

Den andre kvinnen, “Guro”, som også ble oppringt, hadde en bruker på Kvinneguiden. Hun forteller:

Videre sier hun:

Senere på kvelden hadde “Guro” en ny samtale Anne Brith:

Når det gjelder brudd på åndverksloven tviler jeg på at en tavle med løsrevne enkeltord, og en samling post-it lapper kvalifiserer som åndsverk, men det er kanskje enda mer betimelig å spørre seg hvorfor Anne Brith, som verken leser eller bryr seg om negativ omtale om seg selv, syns akkurat dette var så injurerende (hun kalles tross alt hore og fitte på daglig basis) – at hun brukte sin dyrebare tid på å søke opp den anonyme kritikeren og ringe henne.

Ingen skal tåle å bli sjikanert, verken bloggere, ELLER blogglesere! Å kunne skille kritikk fra mobbing er en vesentlig forutsetning for å være en offentlig person. Om du til stadighet føler deg misforstått og angrepet, er det muligens på tide å se litt på seg selv, og åpne opp for at noe av kritikken – den som ikke inneholder ord som hore og fitte – kanskje er verdt å ta inn over seg.   

Mariann Johansen

124 thoughts on “ANONYME KRITIKERE OG ANDRE NETTROLL

 1. Saken til toppblogger isabell har nå begynt, og sto om i VG i dag. Hun slettet kommentaren min på bloggen da jeg spurte!

 2. Det “kjære anne brith” -innlegget har hun nok skrevet selv. Hennes ordlyd.

  Syns det begynner bli trist hele greia.

 3. Huff ja, håper psykologen og coachen og mattelæreren og alle de andre som har kommet til i livet til AB, og som det reklameres for, kan realitetsorientere litt. Hun bør vel nå kanskje skjermes litt mot seg selv og gå tilbake til det hun er god til, hun er jo en råflink baker! Det var når alt dette andre, de 13 prosjektene tok fokus at det ble for mye å håndtere for henne dessverre. (Hopper hun av 100-dagers-prosjektet?, hvem skal lede alle de som bet på da? Oppleves uansvarlig å starte noe og så stikke!)
  Ikke alle som klarer å forvalte billetter, spor, togsett eller stasjoner på “toget til suksess”….

 4. Det innlegget fra Erik må da være skrevet av coachen hennes Peter – akkurat samme ordlyd med lys og fontener….

 5. Og nå sletter AB blogginnleggene sine, både de om troll og andre. Så da er vel problemet ute av verden, eller hva? 😀

  1. Fia, er det sant? (jeg vil ikke spandere klikk selv🙈) Har hun blitt redd for at «trollene» kommer med motsvar, og inntektene stuper? Det kan ikke være mulig vel. Står hun ikke opp for sine egne «sannheter»? Håper folk har screeshots og stopper denne bedrageren en gang for alle. Hvis innleggene slettes nå, av redsel for et eller annet er det nok bare et tidsspørsmål før det kommer mer😕

    1. Eg skrev en kommentar på det innlegget fra “Erik” for ca 3 t siden, fortsatt er den ikkje godkjent! Den var en helt kurrant kommentar uten noen form for hets eller andre styggedommer…. Andre kommentarer er gått gjennom etter at eg skrev min, men det er jo sukkersøte kommentarer da… Hmmm

     Selvfølgelig har eg screenshoot av MIN kommentar der den lå til moderering, gjerne best å være føre var i disse tider.

     Men én ting eg ikkje skjønner er: Hun kunne også ha vært en av de største bloggerne selv om hun KUN hadde fokusert på kaker og det hun virkelig er god på men i steden for har hun bare tatt sikte på TOPPEN fra starten av og bare høvlet over alt og alle som var i veien. Det er DA suksessen har gått til hodet på en person så egentlig er det hele ganske så tragisk…. Men hun har kun seg selv å takke

 6. Jeg leser ordlyden. Hun har skrevet det selv. Hvordan går det egentlig ann? Det er en grunn til at hun skriver dette:medlidenhet. Når ingen andre gjør det, må hun gjøre det selv. Det er en farlig dame som har lagt opp til denne galskapen. Og ja, det er kanskje Peter som har skrevet, hun er raskt ute med å høste hjelp hos de få hun har. Alt er for en grunn. Som man reder, ligger man. Endelig er ihvertfall litt kommet frem via denne bloggen. Takk! Ved å lure ungdommer, ressurssvake osv. Grøsser ved tanken om min ungdom hadde kontaktet henne.

 7. Erik er Erik. Han skriver ikke slik. Det er hennes ord og skrivemåte. «Deg vi alle ser opp til». Joda, hun får sagt det🙈😂. Og, alltid er det «oss mot verden», oss mot slangen i Paradis». Hva skjer liksom?

 8. Takk for saklig og god bevisførsel. Ab må det ha rabla helt for. Saklige kritiske kommentarer er ikke nett hets og dette var kritiske spørsmål. Det må være fritt for alle å skive inn som forbrukere til firmaer og fortelle sin mening om policy’n deres, og jeg er enig, jeg ønsker ikke å støtte firmaer som samarbeider med mennesker som jeg finner umoralske, løgnere, og som bruker barnearbeid.

  Igjen, og igjen blir AB stilt spørsmål om bruk av barna og hun mener hun vet best. Bedre enn psykologer og spesialister. Man kan ikke forvente at et barn vet konsekvensene av eksponeringen på lang sikt, så å be dem avgjøre om de vil eksponeres eller ei, er dårlig omdømme av en mor. Når spesialister og psykologer går ut og advarer om det burde enhver god mor høre på de som har kunnskapen og forholde seg til det. Jeg er redd det er penger som styrer alt i det huset, og at barnas ve og vel kommer i andre rekke.

  Eksponering av barn et relativt nytt her i landet og det er først når barna er voksne vi vil få høre om senvirkningene av det. Det eneste vi vet på dette tidspunktet om barneeksponering er at det blir advart mot det.
  Det er trist at et menneske som ab skal få holde på slik hun gjør, med å lure og lyve, forfølge og trakassere.

 9. Ok….I dag har eg skrevet en kommentar som sagt på det “Erik” innlegget, egentlig en fin kommentar, den er ennå ikkje publisert. Siden den ikkje ble publisert skrev eg en kommentar på Facebook under det samme innlegget, den fikk ligge en stund, nå er den borte og eg er blokket fra å skrive!

  Å nei, eg skrev absolutt ingenting stygt, ei heller har eg vært i tottene på AB heller bortsett fra at det tok hele 3 år og få en premie eg ble lovet…HELDIGVIS tok eg screenshot av alt eg skrev! Det er ikkje håp, virkelig ikkje!!

  1. Skrev og kommentar (Lurte på om det var love letter / skjønte ikke vitsen med å poste innlegget (ikke sagt på stygg måte!))… Ble ikke lagt inn.

   Ser hun svarer en med at hun må finne underholdningen sin et annet sted fremover.. merkelig oppførsel jeg for min del kun har sett hos noen med medikamentvansker.

   1. Ser jo nå at det er unødvendig å skrive noe som helst hos henne for det virker ikkje som om noe går inn. Selv syns eg kommentarene mine var fine, skrevet på en måte som at det er fortsatt håp om å redde ansikt hvis hun bare innrømmer sine feil, men nei, alle kommentarer uten hjerter blir avvist. Ser av siste post på Insta at “toget” skal fortsette, bare gjennom en ny dør.
    Men man kan jo ikkje fraskrive seg ansvar med å snu ryggen til og starte med noe nytt, DA er man ganske naiv altså!! Det er så tragisk å være tilskuer og eg sitter vel egentlig bare å rister på hodet av oppgitthet av å se at et menneske kan oppføre seg på denne måten. Det som er litt merkelig er at absolutt ingen andre av de store Bloggerne har gått ut å forsvart henne slik de vanligvis gjør der i toppen! Så da er det vel håp da? Ja at det faktisk er noen gode og redelige toppblogger likevel?

 10. Godt innlegg av FruJohansen

  Jeg har bare lyst til å komme med noen synspunkter her.

  Jeg har kommentert flere ganger om bruk av barn som salgsobjekt hos bloggere.

  Det gjelder så absolutt ikke bare AB. En liten sjekk viser at flere startet å blogge enten når de går gravid eller når de var nybakte mødre. En del hadde blogg før de fikk barn, men barna blir likevel en stor del av bloggen når de kommer. Barnebilder selger, det vet vi alle.

  Flere har (etter mye press, bla fra denne bloggen) at de skal slutte, i allefall begrense seg. CBE sa på TV (husker ikke helt i vilken forbindelse, men det er ikke lenge siden) at hun la ut færre bilder og bare såkalt delikate bilder av barna.
  Senest i går hadde JE (også kalt lillemammaen) et innlegg der hun skrev at det var lenge siden hun hadde lagt ut ansiktsbilde av eldste (3 år), det hun unnlot å skrive er at hun har lagt ut flere ansiktsbilder av minste, skrevet flere innlegg i forbindelse med 2-årsdagen.
  Hun skulle skjerme dem mer, ikke skrive så mye om dem, men man ser fortsatt at hun stadig skriver ett eller annet.
  Bla et innlegg der største satt og spiste kveldsmat mens mor så på skjerm (har vært omtalt her på bloggen tidligere), der det tok helt av i kommentarfeltet, hun var ganske krass i svarene, en kommentator tok helt av, kalte andre for idiot, men slettet til slutt hele kommentarfeltet og lagde etterpå et blogginnlegg om kommentarene og alt det stygge hun får både på mail og andre meldinger. Tror det hette nok er nok eller noe i den retningen.

  Så til dette innlegget.
  Du skriver at du følger de saklige og innsiktsfulle debattene på KG, så jeg valgte å gå inn der og lese litt.

  Dette har jeg sakset fra 100-dagers gruppa på KG, der de fleste skriver at de har meldt seg inn for å følge med på galskapen, osv. Altså mange nysgjerrige, som vil følge med, kritisere og dele.

  Så kommer dette som jeg har kopiert (er vel lov når det brukes til å dokumentere, se lov om åndsverk paragraf 2 opphavsrett til åndsverk,

  På 17.10.2018 den 0.05, XXX skrev:
   Si ifra når denne “gratis lunch” ikke lenger er gratis.  Når du får tilbud om å kjøpe en eller annen 80 talls selvhjelpsbok for de neste 100 dagene😉
  FruJohansen svarer kjapt
  Det har allerede skjedd. Kurs med lite definert innhold selges for “ca 5000 kr”, påmelding her og nå. 
  De vil jo bare ha ja- mennesker i gruppen, så sikkert ingen som tør å si nei til den unike muligheten. Konseptet er altså genialt.🏴🏴🏴
  Jeg er for øvrig ikke medlem. Men i en gruppe med over 1000 medlemmer er det ikke til å unngå at enkelte ting lekker ut, Anne Brith. Du får gjøre som dem på Hønehjørnet, som har 50.000 (?) medlemmer med taushetsplikt! 😁
  Sitat (kopi) slutt

  Så går det fram og tilbake om denne betalingen og om det er lov.

  Fru Johansen kommenterer flere ganger mellom dette innlegget, så hun har lest dette, før hun endelig presiserer at det er frivillig å være medi gruppen.

  Er det dette du FruJohansen kaller for konstruktiv kritikk? Er dette en saklig og innsiktsfull debatt? Da har i såfall jeg deltatt i feil debatter og takk min skaper for det.

  Hva er hensikten med å melde seg inn i ei gruppe bare for å «følge med»? Tar dere andre kurs dere ikke har interesse av? Kun for å spre innhold? Diskutere? Spekulere?

  Så til Brita.
  Hun har sendt en mail til en av de som samarbeider med AB, der hun «truer» med å slutte å handle hos dem om de ikke avslutter samarbeidet med AB.

  Dette begrunner hun med falske konkurranser (håper for Brita sin skyld at hun kan dokumentere dette, og det mener jeg, i tilfelle AB gjør alvor av å anmelde for ikke å tape ansikt) og at hun bruker barna i reklame.

  Så svarer AB med å ta kontakt med Brita sin arbeidsgiver og fortelle hva hun har gjort.
  Jaha… kanskje var Per og Jo like god…

  Brita har du sendt liknende mailer til feks CBE, AR, Funkygine m.fl? Hvis ikke, hvorfor valgte du kun AB? Jeg er oppriktig interessert i svaret ditt, for du kan selvsagt ha en god grunn som hverken jeg eller andre vet om.

  Guro
  Hun tok screenshot av et bilde og la ut med kommentar om at det så ut som om hun måtte slutte å handle på Coop.
  Konstruktiv kritikk Guro? Eller morsomheter på andres bekostning?

  Og litt om åndsverkloven, om den er brutt eller ikke vet jeg ikke. Det jeg vet er at den både er skjerpet inn på visse punkt mens også «løst opp» på andre. Bla mener jeg at paragraf 2 er betydelig mer definert enn tidligere. Mulig jeg tar feil.

  Paragraf 2
  Lov om opphavsrett
  g) malerier, tegninger, grafikk og lignende billedkuns

  Så kommer det her i kommentarfeltet noe om at AB har svart noen at vi er en krenket nasjon.

  Ja, vi et det. Hun lager et generelt opplegg og skriver at alle kan nå målet sitt.
  Så kommer det hva den som er lam i begge beina, eller den som er nesten blind, osv…
  Er det forventet at AB skal lage generelle mål for hver enkelt på ei gruppe med tusen mennesker? Er det vanlig å tilrettelegge for alle når man er på felles kurs for å lære motivasjonsteknikker? Ikke de jeg har vært på i allefall.

  Men det er så enkelt faktisk at alle kan nå sine mål, men da må man sette målene etter hva man kan klare og hva man kan få til.

  Ikke alle kan bli flyver, enten pga høyde, syn, osv. Ikke alle kan bli fotomodell pga utseende, høyde, osv..

  Men alle kan sette seg mål og nå dem.
  Jeg har en slektning som kunne vært ufør pga en hendelse i barndommen som gjorde hen delvis lam og avhengig av mye hjelpemidler. Hen startet eget firma og er i dag ganske suksessfull og har tjent godt, aldri en dag har jeg hørt at hen har klaget på at hen ikke kunne bli lege, som var barndomsdrømmen. Jeg spurte en gang om hen var bitter over sin skjebne. Nei. Jeg har ikke vært bitter et sekund, jeg er for glad i livet og mennesker til at jeg orker å bruke tid på alt jeg ikke får til, så da gleder jeg meg i stedet over det jeg får til.
  Det er mange nok som forventer at alt skal kretse rundt dem, alle skal stille opp og det på øyeblikket, i stedet for å være takknemlig for at de får hjelp til noe, men må klare det de kan selv.

  Jeg forsvarer overhodet ikke det AB har gjort, men jeg kan skjønne at hun går lei.
  Ta en tur inn på KG, den FruJohansen synes er fin å følge med alle sine konstruktive debatter. Alt kikkes på, setninger, titler, engelsken….

  Litt mer konstruktiv lesing
  Kopiert fra KG;

  Folkehelseministeren (latteremoji med he-he under)
  Regner med at det er helseministeren som også er ansvarlig for folkehelsa. Greit å bruke korrekte titler på folk, AB.
  Sitat (kopi) slutt

  Sånn bortsett fra at det var folke- (og eldre-)helseministeren hun møtte, så jeg ingen «beklager at jeg tok feil» noe sted.

  Med jevne mellomrom går adm på KG inn i disse debattene og rydder bort spekulasjoner, innhold med opphavsrett (kan det være nevnte bilde fra Guro?, her bare lurer jeg da jeg ikke vet), latterliggjøring samt svar til dette, personangrep…..

  Det spekuleres i kommentarfeltet på botb, under ulike innlegg, hvis noen forsvarer AB, da er det hun selv som skriver. Eller bestevenn. Stygge svar og insinuasjoner.
  Akkurat nå mener flere kommentatorer at de siste innleggene hos AB må være skrevet av andre enn de som står som skribent.
  Gud forby, det er ingen som skal like AB, alle skal hetse og klage. Jage i flokk, byttet skal nedkjempes, koste hva det koste vil.
  Det oppfordres til å sende inn til samarbeidspartnere.

  Neida, ingen støtter barnearbeid. Hvor kjøper dere klær? Regner med dere syr de selv, for det aller, aller meste er sydd av barnearbeidere, selv om også voksne jobber på samme fabrikker.

  Barnearbeid? Nei fy, sånt bedriver ikke vi.
  Hvor mange gir barna lommepenger med betingelser? De må rydde rommet, ha ansvar for å ta inn/ut av oppvaskmaskin, gå ut med søplet, osv…
  Barnearbeid det og, jobbing for penger.

  Jeg sier ikke det er galt, barn av i dag er ganske bortskjemte, de er vant med å få alt uten å yte så mye, helst ingenting i retur. Men det er vel barnearbeid det også, i lovens forstand. Barn har ikke vondt av hverken å ta i et tak og samtidig lære litt om penger.

  I andre land passer små barn sine enda mindre søsken mens foreldre er på jobb. De rydder hus/bolig, lager mat, har mye ansvar, ingen betaling annet enn mat. De er det synd i. Våre (og bloggernes barn) lider ingen nød, det må ingen påstå.

  Det betyr ikke at jeg synes det er greit at bloggerne eksponerer barna, uansett om det er reklame eller ei, de bør kunne skrive om alt annet enn barna, men, dessverre, de vet at det selger. Og vi leser. Og vi klager.

  Kanskje på tide å slutte å la nysgjerrigheten styre og la disse få null oppmerksomhet i alle fora?

  Og til slutt, jeg kjenner ikke AB, har leser ikke bloggen hennes (ingen andre blogger heller) jevnlig, leser lite annet enn aviser og fagstoff på nett.

  Jeg kunne sikkert ha skrevet mer, presisert mer, men tenker jeg stopper her, det te blir uansett lest med lys og lykter for å finne ett eller annet jeg ikke har presisert.

  Ser frem til svar fra FruJohansen, Brita og Guro.

  1. Nei leser ikke blogger , og hvorfor skal du få tilsvar på noe som er tatt helt ut av kontekst fra KG?

  2. Anonym 21.26, du verden! Du har gått dypt til verks! Rene gjesteinnlegget dette! Skulle tro du var en flittig bloggleser med all denne kunnskapen🤣 (men du leser ikke blogger skjønner jeg, litt vanskelig å ha all denne infoen da si…😊)

  3. Til Anonym 26.10, kl 21:26.

   Takk for lang kommentar, som ny i debatten har du lagt ned et godt stykke arbeid i å orientere deg om de ulike problemstillingene og de involverte. Du er innom mye forskjellig i teksten din, jeg er usikker på hva du ønsker at jeg skal svare på, så jeg velger å ta det du retter direkte til meg og min aktivitet på KG.

   Kommentaren min, som du siterer fra tråden 100- dagers gruppa er sarkastisk og sleivete formulert, men den er ikke usaklig. Det ER hårreisende at to bedriftsledere oppfordrer 1000+ mennesker til å melde seg på et helgeopplegg, uten å kunne si noe om hverken pris eller innhold, ikke engang lokasjon. Slik det ble framstilt ville jeg ikke sagt ja til tilbudet om det så kom fra min nærmeste venn: “Hei, skal vi dra et sted og sove på hotell en helg og se noen foredrag og ha litt workshops og lære litt om sosiale medier? Det koster ca 5000 kr, inkludert fly og mat”. Jeg beklager, men så seriøs klarer jeg ikke å være, at jeg lar være å harselere med noe så latterlig. (To ganger, inkl. denne kommentaren)

   Den andre kommentaren min er til forsvar for Anne Brith, da jeg så at det dannet seg en oppfatning av at det fra nå skulle koste ca 5000 kr å være medlem i gruppen. Jeg er uforbederlig pedantisk når jeg diskuterer og liker ikke å bli misforstått, derfor presiserte jeg at det ikke var medlemskap i selve gruppen som skulle koste penger, men at kurset til “ca 5000” var et frivillig tilbud. At jeg “endelig” kom med den presiseringen (det tok muligens 30 – 60 minutter?) skyldes at jeg fra tid til annen har andre ting enn KG som krever min oppmerksomhet. Videre i kommentaren uttrykker jeg skepsis til metodene som brukes i presentasjonen av kurset, og det misforholdet i makt som oppstår mellom mentor og mottaker i en slik konstellasjon. Jeg har en annen utfyllende kommentar om det i samme tråd, men den nevner du ikke, så jeg antar den var saklig nok.

   Jeg er ikke selv medlem i gruppen, så spørsmålet om hva som er motivasjonen for å melde seg på når man ikke er interessert i innholdet må besvares av noen andre.

   Håper dette besvarte noe av det du ønsket tilbakemelding på.

   1. Takk for et saklig svar.

    Ja, det ble langt, kanskje for langt.
    Jeg brukte et par dager på å lese meg litt opp på blogger , som jeg skrev så leser jeg ikke blogger JEVNLIG (siste ordet ser det ut som mange enten ikke har fått med seg eller velger å utelate for å kunne komme med sin konstruktive kritkk lik de anonyme 26.10 kl 22.07 og 27.10 kl 09.03), men er innom av og til. Det samme gjelder KG.

    Jeg spurte deg vel om det var dette du kalte for konstruktiv kritkk, bla det med folkehelseminsteren og at alt skal kikkes på, mulig jeg ikke var presis nok. Min feil.

    For meg var det dessverre ikke mulig å se hvor lang tid det gikk før du kom med presiseringen, alt jeg ser er en dato og flere kommentarer/svar (dine bla) mellom den første og der du presiserte. Takk for oppklaringen.

    Den sålkalte påmeldingen var forøvrig ikke mer enn det jeg vil kalle en «sondering» for å se om det var interesse for et betalt opplegg. Hun svarte på en kommentar at det var over en måned til påmelding og info.

    Jeg har i allefall i mitt yrkesliv vært med på å sende ut «sondering» for å sjekke interesse for kurs/konferanse. Da har ikke opplegget vært spikret, men kun sånn omtrentlig innhold, så har vi vært åpen for innspill, før opplegget ble klart og sendt ut til påmelding, evt forkastet om det ikke var interesse.
    Trodde det var vanlig, derfor reagerte ikke jeg på dette i det hele tatt.

    Som du skriver, jeg har kun tatt med det som jeg ikke synes er så konstruktivt, ellers hadde kommentaren min blitt enda lengre.

  4. Jeg er ingen av de du ønsker svar fra. Men må si jeg biter meg merke i ordlyden din når du forklarer dette om å være en krenket nasjon:
   “Ja, vi et det. Hun lager et generelt opplegg og skriver at alle kan nå målet sitt.
   Så kommer det hva den som er lam i begge beina, eller den som er nesten blind, osv…
   Er det forventet at AB skal lage generelle mål for hver enkelt på ei gruppe med tusen mennesker? Er det vanlig å tilrettelegge for alle når man er på felles kurs for å lære motivasjonsteknikker? Ikke de jeg har vært på i allefall.”
   Du tar jo alt ut av sammenheng. Det som er blitt sakt/skrevet er jo det virker som om AB mener at absolutt alle kan nå et mål, og at dersom man ikke klarer nå dette målet, selv om det er er handicap som gjør at man ikke når det, så er det fordi man ikke har stått på nok. Du fremstår ikke særlig rettferdig i din lange tekst, slenger bare med et osv… som om vi da skal tenke “aha! Hun mener noen som har hjernesvulst, mistet armen OSV” syns ingenting om å skrive om slikt på denne måten, og virker jeg krenket på grunn av at jeg legger merke til at du virker usympatisk, ja så får jeg være det. Ærlig talt!

   1. Annihilator
    Joda, det er fritt frem for alle å svare. Adina har åpent kommentarfelt.

    Mulig jeg formulerte meg feil, men det som til stadighet dras frem er disse som skrev om å nå sine mål med ulike handikap/lyter, og at jeg dro fram feil folk.
    Det jeg mente (og skrev) er at man kan vel ikke forvente at AB skal lage generelle mål gratis for hver enkelt? Det er vel det den mye omtalte kurset til 5000 skal være?
    Og jeg er enig i at hun svarte stygt (har bare sett svarene i kommentarer/sitert) til de som skrev.

    Forøvrig skal du ha ros for å klare å holde deg saklig inne på KG i tråden om AB, vet ikke om du har skrevet mer etter det (mener du svarte ei som bare hadde sett bloggerne), da jeg kom til neglelakk, kjøttkaker og kålstuing orka jeg ikke lese mer av de «konstruktive og saklige» kommentarene.

    Mulig jeg framstår som usympatisk, men jeg har jaggu mange med meg i den gruppa.

   2. Nå ble jeg usikker om jeg skriver svar på rett plass her men det er godt å høre at det ikke var ment på en slik måte som jeg leste det. Antar du så det på måten jeg svarte på at jeg reagerte på akkurat det, så da er den god.😊
    Ellers med tanke på den gruppen er jeg ikke så oppdatert som andre sikkert er dessverre.
    Jeg vet ikke om jeg er flink å holde meg saklig, antar det kan gå “en kule varmt” i topplokket til alle i en diskusjon, såklart inkludert meg selv. Men takk skal du ha for det! Angående usympatisk gjaldt det kun det jeg kommenterte så da trekker jeg såklart det tilbake.

 11. Og får med deg FB gruppen? Hva fru Hanser er med i av grupper osv? Og leser Faglitteratur med så mange skrevefeil, og leser denne bloggen?

 12. Til Anonymous
  26. October 2018 at 21:26

  Først vil jeg berømme de som har turt å stå fram i BTOB med sine historier. Det er skremmende lesning, og jeg håper virkelig det ikke er flere bloggere som benytter seg av slike terroriserende metoder overfor lesere som er kritiske til bloggernes mangel på moral og etikk. Vi skal huske at selv om det ikke er forbudt å eksponere barns privatliv, er det lov å tenke seg om. Det er himmelvid forskjell på å legge ut bilder i en lukket gruppe og å fortelle “hele verden” om barns drømmer, sykdom og favorittleker. Har vi ikke fått vite nok om Dark Web? Hva med pedofile i nabolaget? Hva vil barnet synes om ti-femten år? Kanskje vil vi se et ras av rettssaker mot bloggerforeldre, hvor barn som har fått hele barndommet utlevert på nett, krever at foreldrene blir stilt til ansvar for sine handlinger.

  Det er veldig snevert å tro at de av oss, gjesteskribentene inkludert, som engasjerer oss i den etiske delen av hvordan bloggene drives, ikke bryr oss om andre bloggere enn Anne Brith. Bakgrunnen for Brita og Fru J sine gjesteinnlegg i BOTB er at Anne Brith har vært ubehøvlet og frekk. Har ikke det kommet ganske så tydelig frem? Det er ikke det samme som at andre bloggere ikke har blitt rapportert.
  Du skriver om barnearbeid og lommepenger, det er å skyte på feil mål. Det å eksponere barn på internett er ugreit, noe som er nedfelt i FNs Barnekonvensjon. Det har ingen ting med barnearbeid å gjøre, men med barns rett til privatliv. Senest i dag har Anne Brith lagt ut invitasjon på FB hvor hun vil ha uttalelser fra foreldre om hvordan det er å ha tenåringsbarn. Hun oppfordrer dermed til utlevering av andres barn og lar kommentarene stå, selv om de er svært beskrivende og med mors navn tydelig. Hun kunne bedt om pm for å unngå å blottstille barn som er i en sårbar alder.
  Bloggmødrene gjør akkurat det samme, utleverer ungene sine for å skape “gode” annonser/gi annonsene et strøk av det intime og personlige, og resultatet er at vi vet mer om bloggernes barn enn hva vi vet om nabounger, nieser og nevøer.
  Når du skriver at du håper Brita kan dokumentere at bloggerbarna er brukt i annonser er det bare å bla litt i blogger og Instagrammer til hvilken som helst av reklame-mamma-bloggerne.Der finner du dokumentasjonen.
  Du sier du ikke leser blogger, men er forbausende godt orientert om blogger jeg knapt har hørt om, og jeg er ganske ofte innom KG for å følge med på hva som skjer. Fra KG går jeg videre til de bloggene som blir omtalt, og jeg mailer gjerne annonsørene dersom de benytter seg av bloggere som ikke følger markedsføringsloven og/eller retter seg etter barnekonvensjonen. Når jeg gjør det er det for å gjøre oppmerksom på at de skader sitt eget rykte ved å skape en kobling mellom sine varer og uetiske blogger. Annonsøren kan hjelpe på dette ved å stille krav til bloggerne.
  Den hundredagersgruppen har jeg ikke peiling på, men etter hva som har kommet frem på KG er det ikke en gruppe som er startet for å være snill med kvinner med dårlig selvtillit, tvert om, det minner veldig om oppbygging av lojalitet og avhengighet, som igjen kan utnyttes senere. Jeg sier ikke at det virkelig er så beregnende og kynisk, men at det minner om kultbygging, noe jeg mener er betenkelig. Det virker ikke som et fellesskap der alle deltar på samme nivå for å skape noe, men hvor det ledes fra “toppen” og hvor det kreves at ingen er kritiske eller stiller spørsmål ved prosessen. Man skal være ganske dum for ikke å forstå hvordan dette er ment å utvikle seg.
  Tilbake til KG: Det er naivt å tro at et anonymt forum ikke oppsøkes av tullinger med løst tungebånd, du finner dem over alt, også på FB under fullt navn. Men er det ikke fint at det er moderatorer som kan rydde litt? Når det er sagt vil jeg bare nevne at det ser litt rart ut når du trekker kommentarer ut av kontekst, da blir de uten mening.
  Til slutt: Hvis en blogger hadde oppført seg slik det har blitt dokumentert at AB har gjort, mot meg, hadde jeg blitt så overrasket over at det finnes mennesker med så lite folkeskikk at jeg ikke aner hva jeg hadde gjort. Antagelig ville jeg sørget for å ta opp alle telefonsamtaler og aldri gå alene noe sted, og så ville jeg etter hvert samlet meg til å gå til en advokat.

  1. Maria
   Det er bare dumt å tro at det du legger ut (feks barnebilder) i en lukket gruppe forblir der. Det er en farlig tankegang, alt du legger ut på nett forblir der til evig tid. Dessverre. Å si noe annet er i beste fall naivt og uvitende.
   Jeg skrev at det var flere, sånn som det fremstilles her til tider, så ser det ut som AB er den eneste synderen.

   Jeg skrev om barnearbeid fordi det er blitt fremstilt som bruken av barna i bloggene er barnearbeid. At bloggerne er de eneste som bruker barna i «arbeid».

   Ang Brita så skal jeg svare på hennes kommentar, du kan lese svaret der.

   Jeg har ikke skrevet at jeg ikke leser blogger. Det hadde vært greit om du leste hele setningen, men Jeh kan gjenta; jeg leser ikke blogger JEVNLIG.
   Forøvrig brukte jeg to dager på å lese meg opp før jeg skrev kommentaren.

   Det å skrive sånn som du (og flere med deg) om den 100-dager gruppen, er å undervurdere andres evne til selv å kunne ta avgjørelser for hva som er bra for dem og hva som ikke er det. Tror voksne folk helt fint kan vurdere om de er havnet i en «hallelujasekt» eller om de synes det er greit å få tips og råd der inne.

   Jeg har ikke trekt noe som helst ut av kontekst, alt jeg kopierte er mulig for h em som helst å lese og forstå. Det var eksempler jeg brukte.

   Jeg vet ikke hvordan AB har oppført seg overfor deg, har ikke lest det noen plass. Oppdater meg gjerne for om det har vært skrevet her inne så har det dessverre gått meg hus forbi.

   Forøvrig, jeg hadde aldri godtatt sånn oppførsel som det sies at AB har hatt overfor flere, jeg hadde gjort veien til politiet alvorlig kort, selv om jeg ikke er av de som springer ned dørene hos politiet til vanlig.

 13. Til Anonymous
  26. October 2018 at 21:26

  Jeg sendte mailen til en annonsør hos AB, der jeg skrev at jeg sluttet å være kunde hos dem – jeg truet ikke med det – jeg hadde allerede tatt min beslutning.

  Du trenger ikke bekymre deg for dokumentasjon i sakens anledning, verken når det gjelder konkurranser eller annet. Hvis du ser på innlegget over ditt i kommentarfeltet her, så har du jo ett eksempel på konkurransene. Når det gjelder eksponeringen av barn kan du jo – selv om du sier du ikke leser blogger – ta en titt så finner du nok å ta av.

  Jeg blir litt overrasket over at du synes at det er helt greit at AB bruker opplysninger hun fikk fra en annonsør, som faktisk begikk ett lovbrudd, til eget formål. Jeg er sikker på at annonsøren ikke synes det er greit.

  Og så svar på det eneste konkrete spørsmålet i teksten som var rettet til meg: Ja, jeg har sendt mail til andre annonsører hos andre bloggere.

  Og så vil jeg bare legge til for egen del at grunnen til at jeg ønsket at min historie ble kjent, er ene og alene blogginnlegget til AB om “Når trollene kommer frem i lyset”. Jeg kunne levd med både trusler til meg og telefoner til arbeidsgiver, men når hun skal tjene klikk, penger og sympati med å fortelle en usann historie og i tillegg lyve og si at hun har “kopi av alt det stygge jeg har skrevet om henne, Erik og barna” – ja det var dråpen som fikk det til å renne over for meg.

  1. Kjære Brita! Vi er mange som støtter deg og står bak deg👍🏼😊. Jeg må bare vise til hvor feig AB er. Hun har nå slettet alle disse angripende innleggene dessverre. Hvorfor i huleste?! Jo, fordi nå er det HUN som er redd for å få flere folk på nakken, samt at hun er redd for å bli anmeldt. Tror hun ikke at mange har samlet på og tatt vare på disse innleggene hennes? Hun virker til å være splittet og spaltet og tør ikke å stå i egen storm. Denne feigheten bekymrer meg, hun oppleves som en tikkende bombe dessverre. Hun mener nok nå at vi ikke har noe å vise til på bloggen. Hun svarte en leser i går at 70% av bloggen er slettet, men ikke hvorfor. Det svaret er nå slettet. Jeg mener at denne bloggeren må stoppes, NÅ! Stå på Brita👌🏼

  2. Vi er mange som støtter deg og de andre som jobber for å belyse hvordan spesielt denne bloggeren opptrer overfor helt legitim kritikk!!

  3. Brita
   Det var ikke vondt ment altså at jeg skrev at jeg håpet at du hadde dokumentasjon på at AB har drevet med falske konkurranser. Jeg skrev det med tanke på at du skrev at hun skulle anmelde deg. Jeg vet om Vibbedille sin premie som hun fikk etter tre år (jeg kjenner til henne fra et annet forum og leser bloggen hennes innimellom da vi har en felles interesse) og det er skammelig seint.

   Ellers vil jeg på det sterkeste oppfordre både deg og Guro til å anmelde AB for trusler. Det er kanskje det beste, både for dere, AB og alle andre som føler seg lurt på ett eller annet vis?

   Det siste hadde jeg skrevet i den første kommentaren, men det har falt ut ett eller annet sted (mulig når jeg kopierte inn hit)

   Det jeg reagerer på et denne «flokkhetsingen» og alt det usaklige som ikke har noe med AB sin forretningsdrift (blogg) å gjøre, det kan til tider virke som at man ikke skal gi jeg før byttet er «nedlagt og partert».

   1. Den premien hadde eg nok ikkje fått om eg ikkje sto på selv, i 3 år. På den andre siden har eg en ganske stor blogg og puster henne neeesten i nakken på topplista så eg kunne hengt henne ut om eg ville (men sånn er ikkje eg!!!) Kanskje det til slutt ordnet seg for meg med premie fordi hun kanskje tenkte at eg kunne gjøre nettopp det?

    Da tenker eg, hvor mangen der ute sitte og har aldri fått premiene sine fra enten AB Eller andre bloggere? Ja f. Eks personer som ikkje har muligheten til å henge henne ut om de vil?

    Tror faktisk det er flere enn me aner…. Dette er også noe som burde ha kommet skikkelig opp i dagen

    Hun har jo tydeligvis lagt alt denne dritten bak seg og turer bare videre gjennom den ene døra etter den andre uten så mye å TENKE på andre for hun har jo også renset bloggen for negative innlegg og skaper nå et 100% rosa univers hvor hun er The BubbleQueen av frosting og krem….

   2. Vibbedille – bra at du aldri ga opp.
    Men puste henne i nakken? Sjekka blogglisten akkurat nå (gjør alltid forarbeid), hun er øverst på 20-tallet med over 7000 lesere, du er nede på 70-tallet med under 1000….

    Jaja, det er vel alt etter hvor god pusten er da

    1. Stemmer det 😊 Sånn er det når man så og si ikkje blogger en helg 😂 vanligvis så ligger eg mellom 40 og 50, men Nå droooo eg litt på det i kommentaren min da. Men hvis man har følgt lista de siste 2 årene (som eg har) så nærmere eg meg fortere en før 😉

 14. Tror virkelig Anne Brith at alle innleggene om troll, hat og hets er borte fordi hun sletter dem? Det finnes screenshots av alt oppgulpet hun har hatt utav seg, i tillegg til annen dokumentasjon i mengder, mye mer enn det som er omtalt i dette blogginnlegget. Hun har kjørt sin egen bloggkarriere i grøfta, og dagene derpå finnes det ikke et snev av anger, skyldfølelse og selvinnsikt. Og langt mindre en unnskyldning til “Brita” og “Guro”. Det omtalte toget til suksess er gått fra Anne Brith. Hun forstår det bare ikke selv. Enda.

 15. Jeg skal ta med meg all dokumentasjon fra KG og BOTB, til min advokat venn;
  spesielt interessert i sjikane, hets, trusler og ærekrenkelser.

  Fordi jeg er oppriktig nysgjerrig på om bloggere kan holde på slik uten at det får følger.

  Jeg tar med meg MTM og CBE også.

  Det jeg lurer på, hvis noen som har blitt utsatt for noe slikt som fra disse tre, hadde gådd til advokat og valgt å kjøre sak;

  Hva kunne eventuelt utfallet blitt?

  Det ville ihvertfall havnet i mediene og gitt dårlig publisitet. Sak og dom ville man kunne innhentet opplysninger fra og det bare som vanlig borger.

  1. At en blogger kan potensielt havne i rettsak, vil kunne generere publisitet fra den offentlige presse. Bare se på voldssaken som går nå med en blogger. Jeg er ganske sikker på at det eneste språket slike folk som ABD forstår.

   1. Ja, BOTB og Asti vil få vite svaret slik at de kan vidreformidle det til dem av de som har blitt eller i fremtiden blir; -utsatt for løgn og krenkelser av blogger/e i full offentlighet.
    😊👍

 16. Saken er at det er lett å skrive om at en har screenshottet, vil ringe ad links, gå til Advokat… er det noe dere vil gjøre? Eller er det bare tanker?

  1. At det finnes screenshots er vel denne saken et bevis for. At ad links og samarbeidspartnere er kontaktet er det heller ingen tvil om. Så vi kan vel trygt konstatere at det ikke er “bare tanker”. Advokat er vel ikke prøvd enda så vidt jeg vet, men ingen tvil om at det kunne vært interessant å fått belyst saken juridisk.

 17. Jeg oppdaget at jeg foreløpig ikke er slettet fra Facebook’en til AB. Da så jeg at innleggene som brakte så mye uro ligger som linker der enda, men fører til «oops denne siden ble ikke funnet» så alt er borte😕

 18. Jeg likte en del kritiske kommentarer på “stort og smått om sosiale medier” på face. Og vipps så har jeg ikke mulighet til å kommentere på ABs facebookside.

  Det er jaggu slitsomt å være blogger, når man har som heldagsjobb å finne ut hvem som er kritiske.

  For en dame! 😂

 19. Jeg lurer på hva disse bloggerbarna blir å tenke om sine foreldre om noen år…?
  Og , hva i faen (!) , tenker disse kjerringene som kommenterer på fb poster om sine egne barn..? Det er jaggu mye dumme uvitende folk i dette landet. De heller , klarer tydeligvis IKKE tenke konsekvenser. Stupid is as stupid does !

 20. Jeg har vært litt 50/50.. både kritisk til AB (m.flere), og kritisk til BOTB men nå må jeg si..Beklager AB: Ikke ett eneste klikk til fra meg!
  Å prøve lure (hacke? ) folk, normale spm /kommentarer som blir slettet, ikke normalt!
  Til alle (bloggere o.a.) som stikker hodet fram: Regn med at du kan bli halshugget. Det burde være bud nr.1

Comments are closed.