LOVER OG REGLER ER VANSKELIGE Å FORSTÅ

PS. Innlegget er oppdatert!

Man skulle tro at bloggerne lærte bittelitt da Frua fikk refs av helsedirektoratet for brudd på alkoholloven hele tre ganger. Nei da. I bloggsfæren “glemmes” det ofte, og lover og regler er fryktelig vanskelige å forstå.

Da The Eriksens brøt loven for tredje gang (VG HER), brøt de punkt 9.2.4 i alkoholloven:

(Skjermdump helsedirektoratet.no)

Nå ser det jammen ut som The Eriksens burde fått refs nr. fire (og kanskje ei litta bot)?

(Skjermdumper carolinebergeriksen.no)

Tusen takk til leseren som tipset meg.

Det tok meg få minutter å finne flere syndere.

Da Flyfrua og Flyvern hennes skulle arrangere innflytningsfest i Vollen, ønsket de å gjøre det stort. I det store og flotte huset sitt ble det rigget til festival. Godt hjulpet av spons, selvsagt.

Jeg kunne ikke unngå å legge merke til at festivalen hadde en del mangler. Hvor var festivaltoalettene og festivalcampen? Jeg bare spør.

Så var det dette med reklame og alkohol da:

(Skjermdumper pilotfrue.blogg.no)

Jeg må gjenta at det er forbudt å la alkoholholdig drikk inngå i reklame for andre varer og tjenester.

Det hele ble ikke noe bedre når det viser seg at Flyfruas søster, Benedicte Nilsen, er styremedlem og medeier i Salud AS, som er importør/grossist av champagnen som blir vist frem i blogginnlegget:

Salud AS er eid av to selskaper og Benedicte Nilsen eier 50% av det ene:

(Skjermdumper proff.no)

Jeg skal holde meg for god til å spekulere i spons.

PS. Takk til leseren som tipset meg.

La oss kikke på en annen blogger, Iselin Guttormsen. Hvem er hun, spør du kanskje. Jeg la først merke til henne i en VG+ artikkel (HER), hvor hun åpent fortalte om mannens utroskap og hvorfor hun tilga han. Ellers har hun blogget siden 2015 og er aktuell i Idol.

Iselin var nylig på et sponset event:

Jeg gjentar – Det er forbudt å la alkoholholdig drikk inngå i reklame for andre varer og tjenester:

(Skjermdumper iselinguttormsen.blogg.no)

Jeg kan nesten garantere at det finnes flere syndere der ute.

I dag kunne vi lese i Min Mote at regjeringen vil styrke sitt blogg-politi med 6 millioner kroner HER. Endelig settes det fokus på millionbedriftene som daglig bryter loven.

Mammaen synes det er vanskelig å forholde seg til lover og regler. – Det er vanskelig å vite hva som gjelder, sier hun. Vel, la meg komme med et enkelt tips:

*Les lover og regler!

Jeg kom til å tenkte på noe, sånn helt til slutt. Siden denne bloggen blir kalt både vaktbikkje og blogg-politi, regner jeg nesten med at det drypper litt av alle millionene hit også. Bare nevner det.

Adina xoxo

73 thoughts on “LOVER OG REGLER ER VANSKELIGE Å FORSTÅ

 1. Det er ganske latterlig at disse bloggerne ikke greier å sette seg inn i (og holde seg oppdatert) på lover og regler som gjelder reklame, når det er det eneste de trenger å gjøre (?!!). Det er jobben deres. Fulltidsjobben til mange og (gjennom flere år). Yrkesstolthet på høyt nivå… 🙄
  Håper det er flere av de som får seg en smekk.
  Adina du gjør en fantastisk jobb med denne bloggen 👏

 2. Fra a til å her, men kan noen med hånden på hjertet si at dedication.blogg.no fremmer et sunt forbilde?

  1. Nei jeg syns ikke det. Tidligere kanskje. Jeg har fulgt henne i mange år. Men syns det går mer og mer over styr. Mye hud, greit det men ibland undrer man behovet for å dele? Å ikke dele er ikke det samme som å skjule (det gamle vanlige argumentet om at jeg er så fin/trent/tynn/fantastisk etcetc hvorfor skal ikke jeg få vise meg??). Blir dessuten ikke helt overrasket om personen går i veggen igjen. Det er for mye av alt hver dag, hver uke.

 3. Hei Adina! Fast leser, og elsker jobben du gjør med bloggen 😄 det må være en STOR jobb, men du nailer den og diggee humoren og sarkasmen du legger i innleggene! Stå på – heier på deg!

 4. Måtte millionene dryppe på deg, Adina🤩 Hadde vært velfortjent, du gjør en fantastisk jobb👏🏼

 5. Jeg må bare nevne noe jeg så på en reprise som gikk av Unge Mødre idag, som MTM var en del av. Dette er lenge før Jan og de to siste ungene var involvert, men hun snakker tydelig om hvordan hennes innflytelse påvirker hennes unge lesere. Hun sier også høyt på TV at hennes faste lesere er som regel mellom 11-14 år og må derfor «si hvor hardt det er å være ung mor» for hvis ikke så vil jo hennes unge lesere gjenta tabben hennes… Dette er da en god del år siden, hun er allerede klar over påvikningskraften hun har, noe som gjør at jeg mistet den 1%’en jeg hadde igjen av respekt for denne jenta. Derfor synes jeg at det er helt innafor at hun er den første bloggeren som får bot, for hun trenger en skikkelig reality-check..
  Jeg ler av hennes blogg-kollegaer og hva de mener om at regjeringen skal øke ytelsen for «blogg-politiet».
  «Er det DET skattepengene mine skal gå til…»
  De skulle bare visst…

 6. Du gjør en kjempejobb Adina! Jeg er så lei av at bloggere tror de kan slippe unna krav og regler som faktisk gjelder for alle som driver virksomhet her til lands. Jeg håper resultatet av din – og en del iherdige og kritiske profiler på KG sin innsats -medvirker til at blogging blir lovregulert og at det snart kommer en bloggforskrift. Stå på! Peace and Love.

 7. Ja, mine skattepenger kan gjerne gå til denne bloggen. Blir vel en million det da. 🙃😁😆💰

 8. Må bare si, veldig bra innlegg. Samtidig vil jeg legge igjen en kommentar om Erik. Virker snill og glad, men hva har de til felles? Jeg tror og håper han har smarte foreldre som her har gått inn og påvirket han litt, angående huskjøp. AB vil at han skal gå inn med en stor egenkapital. Jeg ser hva hun pønsker på, og han virker litt naiv og godtroende. Så at gutten har satt ned foten, er utrolig bra. Nå får hu kjøpe sjøl, og så vil tida vise.

 9. Adina. Tusen takk for jobben og energien du legger i denne bloggen. Jeg kan aldri mer si at bloggere ikke bidrar til noe samfunnsnyttig,kun på grunn av deg. Du belyser og reflekterer på en opplysende og morsom måte. Jeg synes du skal være stolt av deg selv. Vi er mange som setter pris på deg. Jeg vet ikke om mammaen din vet om at du driver med denne bloggen…om hun ikke gjør det så er det jo nesten litt trist..for hun kan også være stolt. Du har fine verdier. Og du virker særdeles oppegående. Ikke alle man kan si slikt om idag.

 10. Ja, dette må skattepengene mine gjerne gå til, Håper det samme politiet beodrer egne kontoer til barna når de brukes i reklame.

  Men, jeg holder igjen litt av skattepengene til en diger blomsterbukett. Adina, send meg adressen din, lover jeg skal holde for øyne og ører når jeg bestiller 😉

 11. Håper du tipser rette instanser om dette så de ikke slipper unna, flere enn Anna som bør ha bot.

 12. Lene Orvik reklamerer stadig med alkohol i hånda. Finner mange på IG. Lenemor har også en tendens til å ettermerke reklame på bloggen, når innlegget ikke er “relevant” lengre.

 13. Jeg lurte på, når du oppdaterer innlegg, kunne du skrevet det helt øverst i innlegget? Slik at det dukker opp i den lille delen av innlegget som vises på forsiden? Litt på sånne måte som man merker reklame 😅😂

  Jeg vil gjerne få med meg oppdateringer, men sjelden jeg går inn og leser et innlegg flere ganger slik at jeg ser det! 😊

  1. Nå ble jeg skikkelig glad😍 Jeg fikk litt hjelp av noen i kommentarfeltet denne gangen, og de fortjener også skryt😊

 14. Det er altså så grumsete. Har nylig begynt å følge med på denne bloggen og er helt sjokkert over hva disse bloggerne får seg til å gjøre. Ikke nok med at de viser en helt utrolig narsissisme, men i tillegg bare heve seg helt over norsk lov fordi de ikke «klarer» å følge reglene, eller synes loven er tåpelig. Er så usympatisk.

 15. Takk for at dere skriver om dette. Vi får håpe at Helsedirektoratet får det med seg. De har blitt tipset flere ganger etter de sendte brev til CBE&Co, men ingenting har skjedd.

  Dokumentasjon:

  – “Cbe.no – Alkoholholdig drikke i reklameinnlegg”: https://imgur.com/a/HTHXz

  – Pilotfrue: Alkoholholdig drikke på blogg”: https://imgur.com/a/zdkLe8M

  1. Asti: Tusen takk for at du nok en gang dokumenterer lovbruddene, så har vi alt på en plass😍👏🏻

  2. Asti – Du er flink som samler alt av dokumentasjon. Bare lurer litt. Når de kun viser glass med innhold, kan de ikke da hevde at det er alkoholfritt, eller er det uansett ikke lov fordi det kan assosieres med alkohol?

   1. I brevet fra Helsedirektoratet til CBE svarer de på det – https://imgur.com/a/BtRMi .

    “…… Dette gjelder bilder/illustrasjoner av konkrete produkter, men også bilder av drikkesituasjoner, fylte vin/ølglass og annet som kan assosieres med alkoholholdig drikke….”.

    Fra https://www.ba.no/nyheter/disse-bildene-er-ulovlig-alkoholreklame/s/1-41-7137188

    “… Bilder som gir klare assosiasjoner til alkoholholdig drikk vil vanligvis være i strid med alkoholreklameforbudet… “.

 16. Såvidt jeg husker skrev jeg også her om det var lov med synlig merket alkohol. Skrev Iallfall på hennes insta. Fjernet. Det er faktisk nedlatende at innlegget hennes får stå uten at det blir anmeldt, mens vi som påpeker ting i strid med loven, får kjeft og blir refusert. Samme med fotballfrua. De må gjerne selv drikke alkohol, men ikke påvirke unge og uerfarne til å drikke😡.
  Bra det kommer mer offisielt bloggpoliti, og du burde fått en bit av den kaka Adina😘
  Er forresten frøknas insta stengt?
  (Noen som vet, eller er kanskje bare min ip?)

 17. Litt apropos reklame; Ser div bloggere som er med på Bloggerne skriver om at leserne kan få gratis sumo i 14 dager og blablabla. Skal ikke også dette merkes som reklame? Både KU og Flyfrua har nå i hvertfall “glemt” det.

 18. jeg ser at det over alt skrikes at det er vanskelig å få me seg alle regler, men det er derfor de fleste bedrifter har advokater som tar seg av dette. Det er vel ikke noe hemmelighet at bloggere driver millionbedrift, og da kan de ta seg råd til å rådføre seg med advokater akkurat på lik linje med andre bedrifter. hvis de ikke har lyst til å holde seg oppdaterte på lover og regler, kan de likeså greit legge ned bedriften sin 🙂

 19. Korrektur: …innlegget hennes = flyfruas

  Jeg fant også min kommentar til CBE ad «hennes» party til ektefellen (ren spons)
  Jeg spør der hvorfor det første innlegget om festen ikke var merket som reklame, og om nytteverdien for leserne, hvem har råd til å kjøpe disse tjenestene/produktene.

  Hennes svar:
  «Fordi de tingene som var sponset ikke var i fokus i innlegget og vi vurderte det dit hen at det ikke hadde noen markedsmessig verdi for leverandørene.

  Jeg vet om flere som har mulighet til å gjøre det, men om man ikke kan gjøre det så gir det fortsatt inspirasjon, mener jeg. Ballongbue kan man lage selv, man kan også bake selv, og øl-tønnene lånte jeg gratis. Telt er jo ikke nødvendig om været er bra, men den sjansen kan man kanskje ikke ta her i landet, selv om vi har vært heldige denne sommeren. Å grille burgere med tilbehør er vel heller ikke verdens vanskeligste jobb og man står for det selv.»

  Ad første del av svaret: Næmmen, fullt av ballonger, mat og telt i første UMERKEDE innlegg om festen, men altså ikke merket….
  Unnskyld mine lange kommentarer Adina
  🙈😜😘

 20. Og nå skriver mange av bloggerne om hvor ille det er m blogg politi. Var det 6 mill de skulle bruke? De har ikke en eneste liten hjernecelle, hvis dette er mye penger. Skjønner da at enkelte av dem setter på trykk at de ikke ser nyheter. 6 mill. Det må være kødd.

 21. Næmmen kjære vene da!

  Hvorfor reagerer bloggerne på at det bevilges millioner på å følge de opp? De burde jo være glade til siden de er så tilsynelatende opptatte av at alt skal gå riktig for seg. Det er vel ikke til å legge skjul på at hvis bloggerne hadde gjort jobben sin i utgangspunktet (hvor vanskelig kan det være å skrive noen ekstra ord i et innlegg? Trenger ikke akkurat være Einstein for Guds skyld!), så hadde de millionene kunne gått til mer nyttige ting. Kan jo minne de ekstremt bortskjemte bloggerne på at Norge for eksempel har tildels stor fattigdom blant barn, barn som bare kan drømme om svindyre ferier og klær som blir brukt bare en gang, barn som aldri vil få oppleve å få slengt gratisprodukter etter seg, attpåtil uten at det blir satt pris på engang. Tenk så mye nyttig disse millionene kunne blitt brukt på i stedet for bortskjemte rosabloggere som ikke gidder gjøre jobben sin.

  Jeg tenker jeg setter “problemstillingen” deres på hodet: I stedet for å klage over at de ekstremt lett tjente skattekronene deres blir brukt til slikt (Martine Lunde), eller at de heller burde blitt brukt til dyrevelferd (Annijor), så kan de heller sette seg i et hjørne og skamme seg mens de tenker på at Norge er nødt til å bruke disse pengene fordi de selv ikke gidder gjøre jobben sin. Snakk om egosentriske rosa blogghuer. Jeg blir helt overgitt.

 22. Tenkje seg tel at h mor sjølv har fått modelloppdrag i Tyskland. Men det blei for hektisk for ho. Jau jau, akkurat den gjeng eg ikkje på. Ho vart oppdaga i Tyskland. Det e mykje rart ein ska høyra…

 23. Det som er litt interessant med innlegget til Kristina (det innlegget som Lone over her linket til), er at hun ikke har skrevet at skoene hun har på seg er sponsa av Floyd! Hun har verken markert øverst i innlegget at innlegget inneholder spons eller at selve skoene er sponsa (tipper det er de samme skoene og jakka som Ida også har). Måtte lese kommentarfeltet før jeg fikk vite at skoene var sponset, da hun svarte en leser som spurte hvor skoene var fra, og da svarte hun at de var sponsa av Floyd. Ser man litt nærmere på innlegget, så er dette “hverdagslige” og “uskyldige” innlegget om høstens gleder egentlig et sneaky og umerket innlegg med sponsa produkter fra Floyd, for det er vel ikke akkurat helt tilfeldig at hun har på seg helt like sko (som hun sier i kommentarfeltet er sponsa) og helt lik jakke som Ida har på seg, som da også er fra Floyd. Hmm.. pussig ja

  En annen i bloggsfæren som også har “glemt” å markere et innlegg med et tydelig sponsa produkt er SE. Den 12. september blir det lagt ut et annonseinnlegg på Instagram sammen med Cubus, der SE har på seg en genser og skriver klart og tydelig at den er sponset og at hun nå har et samarbeid med Cubus. I et innlegg dagen etterpå den 13. september, har hun på seg genseren igjen, men her står det ikke noe “spons” eller lignende, gitt. Bare et dypt quote fra tenker´n (og det er heller ikke blitt endra på i etterkant). Men så har noen spurt under i kommentarfeltet om hvor genseren til hennes er fra, og da svarer SE bare enkelt og greit “cubus”. Etter at jenta takker (og bukker og nikker og neier) for svaret, kommer SE med et svar til noen som har kommentert et eller annet om det der Cubus-samarbeidet (kommentaren til den personen har blitt sletta, men svaret til SE forklarer vel hva som sto i kommentaren). Da svarer SE følgende: “Fikk den sponset i anledning et kommersielt innlegg. Så burde vel kanskje skrevet SPONS før jeg svarte henne”. Eehh.. #orkerikke

  Og mens jeg er inne på det: bloggerne må da snart innse og akseptere at de er vandrende reklameplakater, enten de liker det eller ei. Sånn er det å suge til seg alle gratisprodukter, gitt! Og de kan ikke klage på det nå, når det er de selv som har valgt å gå denne veien og jobbe med å eksponere seg sjæl 24/7. Hvis det absolutt er så krevende, slitsomt og ille å måtte markere hvert innlegg der de f.eks. har sponsede klær på seg som fremdeles har markedsverdi for sponsorene, så kan de da bare 1. slutte å blogge eller 2. slutte med spons. Kanskje de kan la seg inspirere litt av Ullebø her, som jeg vil si er en av de få bloggerne som ikke er sponsa ihjel fra topp til tå og fra kjeller til loft.

  Så må jeg også tilføye her i denne lange kommentaren min, at bloggere som har en del å kommentere på det der “blogg-politiet” viser jo tydelig at de ikke har satt seg inn i verken loven eller regelverkene som kommer med jobben deres, og selv ikke engang etter at enkelte har fått påpek av Forbrukerrådet. “Hvis jeg har på meg en genser som jeg fikk sponset for fem år siden, så er det veldig teit å skrive spons på den når jeg har den på meg nå” (eller noe lignende), skrev Annijor på Insta-storyen sin etter at artikkelen kom ut… Kanskje det er litt lurt å sette seg inn i loven og regelverkene før man går ut i media, kanskje. Kanskje bloggere da også oppdager at de ikke trenger å markere noe som ikke lenger har verdi for sponsoren sin, kanskje. Kanskje alt de trenger er et bloggekurs med mor sjøl, kanskje. Men bare kanskje, så klart.

  #peace #out

   1. Tilføyer at Marna Komikerfrue har vært ofte og se i nøyaktig samme genser som Sofie, både på snap og Insta. Har ikke lest bloggen, men det jeg har sett av Marna og denne genseren har ikke vært merket med #Reklame for Cubus.

    Syns forøvrig at Marna fikk sin ultimate hevn da hun folierte Teslaen til Ørjan knæsj rosa! Hva hevnen var for kan vi jo bare tenke oss til… #metoo.

 24. Amazing, Astri! Burde vel begynne å screenshotte litt jeg også, tenker jeg. Bloggerne må begynne å gjøre jobben sin, hvis de vil beholde den da, så klart. Klærne fra Nelly, møbler og Skin Repair er vel tunge å miste.

  Adina: 🙈🙈 Vurderer å sende deg et gjesteinnlegg kanskje, for jeg har, som du ser, litt på hjertet. Men bare kanskje da, så klart….

 25. Fekk bare en tanke, men synes det har vært drøyt mye alkohol på Kristin Gjelsvik sine sosiale medier/blogg, at jeg nå forbinder ho med corona 😅 er dette egentlig lov? 🙄

   1. Det vet jeg ikke, men hun har lagt ut helt sykt mye alkohol 😅 når VG+ skrev overskriften at hun gikk på ecstasy i helgene, følte ikke jeg det kom som ett sjokk foråsidetsånn 😳 og hun har stått for veldig mye bra, men de alkohol bildene hun har delt har på en måte ødelagt litt det «gode forbildet» hun då egentlig skulle være 😅

 26. Hei, ser at du har med både iselin og Pilotfrue som “syndere”. Jeg skrev ett innlegg på kvinneguiden om akuratt desse. Vet at du ofte henter informasjon og inspo derfra. Om dette er tilfelle her, er det fint å kunne referere til det 🙂

  1. Hei Nettroll. Adina har som regel stålkontroll på Pilotfrue helt på egenhånd. Iselin var det jeg som tipset henne om etter at hun fortalte meg at hun skulle skrive om reklame med alkohol, så der skulle hun vel strengt tatt referert til meg 🙈😊

   1. Da må jeg beklage, men det var bare ett lite sammentreff at jeg nevnte dette i en egen tråd på kvinneguiden, og siden Iselin er en relativt ukjent blogger:)

   2. Det går helt fint😊 Jeg ante ingenting om tråden og måtte lete for å finne den, men jeg kan se hvorfor du stilte spm. 😊
    Som sagt så følger jeg Pilotfrue nøye, og Iselin G er ikke ukjent for oss. Hun er en av bloggerne som eksponerer barna i stor skala, så Vicky har god kjennskap til henne😊
    Når det er sagt skal det la seg godt gjøre å unngå å skrive om det samme når man leser samme blogger, spesielt når det dukker opp alvorlige ting som brudd på alkoholloven😊

Comments are closed.