LOVBRUDD

Endelig ser det ut til at Forbrukertilsynet gjør alvor av sine trusler om bøter til bloggere som bryter loven.

Først ute er Mammaen som har fått en klekkelig bot på 100.000 kr. Summen må sies å være på sin plass når man vet at Mammaen AS omsetter for millioner. Tidligere har Forbrukertilsynet vært alt for snille.

Les hele saken i VG HER

Boten kom av at hun har avhold falske konkurranser. I stedet for å legge seg flat, sier Mammaen at hun ikke har tjent penger på konkurransene, og hun legger skylden på Dr. Jan:

Vent nå litt, å legge skylden over på mannen har jeg hørt før. Da Frua ble avslørt for å operere i sitt eget kommentarfelt, under forskjellige nick, ble Fruemann syndebukken. Hun ante selvsagt ingenting om hva som hadde foregått. Det gjør heller ikke Anna. Rart det der.

Jeg har tidligere skrevet om firmaet Lumiwi AS, som Anna og Jan etablerte sammen, og som de har brukt til spamming og konkurranser HER

Videre velger Anna å skylde på en person hun påstår vil henne og familien vondt:

På Facebook får hun støtte:

Man kan jo lure på om disse personene har lest saken. Neida, for kritikk er bare sjalusi, og man er gjerne stygg og feit også. Anna lot faktisk noen kritiske kommentarer stå, enn så lenge. La oss håpe at heiagjengen leser og kanskje forstår:

(Skjermdumper mammatilmichelle.blogg.no/Facebook)

Jan, som har fått seg ny jobb, fortsetter med konkurranser for den nye jobben. Jeg vil tro at med et firma eid av andre i ryggen, og 100.000 kr. mindre på privatkonto, vil disse konkurransene få vinnere som mottar premier til rett tid.

PS. Jeg har hørt at det er flere lesere som etterlyser premier fra konkurranser andre bloggere har holdt. Om du er en av dem vil jeg (og garantert Forbrukertilsynet) høre fra deg.

Så hva med alle de andre lovbruddene som begås daglig? Kommer forbrukertilsynet til å slå ned på manglende merking av reklame, feil merking av reklame og snikreklame? Brudd på alkoholloven da?

Jeg ønsker å komme med skryt til en blogger som alltid har vært en av verstingene når det kommer til merking av reklame (og eksponering av barn). Nå har mamma Ranvei tatt et bittelite skritt i riktig retning:

(Skjermdump ranveicharlotte/Instagram)

Innlegget er selvsagt ikke merket korrekt for “reklame/annonse/spons” skal alltid stå først i teksten. Men siden Ranvei aldri har merket reklamen tidligere, vil jeg se bort fra det og heller juble for hva hun fikk til nå. Ikke så lett å få til alt på en gang si.

Jeg ser at flere lurer på hvorfor det er det så viktig at “reklame” står først i teksten. Først og fremst fordi loven sier så, men også fordi leserne skal få vite at de er i ferd med å lese en reklame. Man skal få velge selv og ikke bli påprakket reklame man ikke vil lese. Om reklame er merket nederst, vil man ikke se at det er reklame før man har lest reklamen.

Også Frøkna skal få skryt i dag. Hun er flink til å merke reklamen korrekt, på bloggen vel og merke. På Snapchat hender det at hun “glemmer”, akkurat som så mange andre. Loven brytes mest på Instagram Story og Snapchat.

Snille Gucci har vært så heldig å få sponset tur til Barcelona av Norsk Tipping. Merket hun alle innleggene? Nei. Hadde hun en (ukorrekt) forklaring? Ja.

En snill leser sendte meg en samtale:

Reisflax, som er et spill fra Norsk tipping, har sponset turen til Barcelona, ergo skal alt merkes. Jeg fatter ikke at det er så vanskelig å forstå for enkelte.

Snille Gucci ble tidligere rasende på meg da jeg påpekte at hun gav feil informasjon til leserne sine på Instagram. Vicky skrev selvsagt et knakende bra innlegg om saken HER

Så har vi Tony da (som frøkna insisterte vi måtte kalle han). Han har begynt å jobbe på egenhånd, etter at Isabel og pengene forsvant. Dessverre viser det seg at han er glemsk. Og svensk:

(Skjermdumper pierree.louis/Instagram/Story)

Legg merke til at han heller ikke har tatt seg bryet med å merket reklamen med aldersgrense 18 år.

Selvsagt skal bloggerne få tjene så mye penger de bare vil, men da på lovlig vis. Alle firma må følge loven. Hvorfor skal bloggerne AS slippe? Om Rema 1000 eller Cubus avholdt konkurranser, og ikke delte ut premier, kan jeg garantere at det hadde blitt rapportert og stor sak i VG. Folk ville også ha boikottet.

Jeg oppfordrer herved SvartePetter Nygård-Hansen til å lage en ny svarteliste, hvor de virkelige synderne, de som daglig bryter loven, listes opp. Der kan han oppfordre annonsører til å ikke jobbe med disse før lover og regler følges.

Kanskje jeg burde lage en slik liste selv. Nei, la Hans-Petter ta det. Han liker å lage slike lister.

Jeg håper at det vi ser, er at Forbrukertilsynet tar tak og sørger for at denne bransjen må følge loven, akkurat slik alle andre bransjer må. Jeg heier!

Adina xoxo