HAR BLOGGERNE FORBEDRET SEG?

Media, kjendiser og andre store stemmer tar sterk avstand fra bloggernes eksponering av egne barn. I det siste har debatten tatt seg opp igjen og i den forbindelse ønsker jeg å se om bloggerne har forbedret seg siden sist jeg skrev om bloggebarna HER

PS. Det finnes flere innlegg med konkrete eksempler på eksponering. Søk på: Bloggomtoppbloggere bloggebarna.

I går kom VG med en sak om temaet HER

I artikkelen blir Mammaen nevnt som eksempel. Da Mads Hansen sa ifra hva han mente om hennes eksponering av barna, tok det helt av oppe i borgen i Søgne.

Så hva kan vi forvente denne gangen? Blir det en ny gråtevideo fra badet hvor snørr og tårer tørkes med en skitten sokk, samtidig som hun er opptatt av hvordan hun ser ut på kamera? Vil hun hevde at det er media som “dreper henne” og ikke Mads Hansen?

Kanskje hun og Janbanan tar en (sirkus) Sandberg og kaller inn til egen pressekonferanse. Der kan de ta et oppgjør med media (VG) og Jan kan forteller media at de har drevet heksejakt og nærmest henrettet mammaen.

Vel, videre står det at ingen av bloggerne som ble kontaktet av VG, ønsket å uttale seg. Noen lot også være å svare på henvendelsen, utenom Funkygine. Hun tok en for laget og stilte opp.

Funkygine er en av mange bloggere som lar barna være en stor del av bloggen. Hun sier hun passer på hva hun deler (som alle bloggere sier de gjør):

(Skjermdump VG.no)

Nja, her kommer hun med en sannhet med modifikasjon. Det er ikke så veldig lenge siden hun delte bilder av barna avkledd. Ett av bildene fikk mange til å reagere og Funkygine valgte tilslutt å fjerne det fra bloggen.

Forbedring: Nei

Plutselig kom det en gledelig nyhet fra Anne Brith. Hun kunne stolt opplyse at hun skulle holde barna unna bloggen. Mange klødde seg i hode og lurte på om dette virkelig var sant, og media kom løpende for å laget sak:

Mor sjøl kom også med råd til andre bloggere:

(Faksimile Tv2.no 7.6.18)

Mor sjøl har virkelig blitt bedre på å holde barna unna bloggen, selv om man ser noen tilbakefall i ny og ned.

En av grunnene kan selvsagt være at hennes barn stort sett har vært i Sørumsand, mens mor sjøl lever det glade (båt)liv ute på Ostøya sammen med sin kjære Nils Erik 32 Bærum, verdens søteste svigermor og sikkert svigerfar også.

Forbedring: Tja

Anna Rasmussen mener at hun har blitt bedre og at vi sjelden ser barna hennes på bloggen:

I innlegg etter dette er barna på plass på bloggen igjen. Mammaen har også tenkt ut nye ideer for å tjene til livets opphold. Hun har startet en YouTube-kanal sammen med ett av barna. Der kler de seg helt likt og bilder av dette havner på bloggen.

Forbedring: Nei

Jeg har lagt merke til at Frua har skjermer barna sine mere enn tidligere. På bilder ser man ikke ansiktene deres så absolutt et skritt i riktig retning. Jeg ser at mange bloggere har begynt å praktisere dette, mens de fremdeles beskriver hverdagen til barnet.

Frua skal være med i Bloggerne i høst og sier dette til Dagbladet:

(Skjermdump dagbladet.no 8.6.18)

Forbedring: Ja

Jeg vil bare nevne at bilder fremdeles kan bli misbrukt selv med ansiktet vekk fra kamera og bilder delt offentlig vil aldri forsvinne selv om man sletter de. (Hint til Funkygine og mammaen).

Elin Bergius er en tidligere Paradise Hotel-deltager som fant lykken på TV og har nå dannet familie. Hun eksponerer sine små i stor skala og bruker dem ofte i forskjellige reklamer.

Forbedringer: Nei

NetteNestea, som også blogger for Stylista, har også blitt mamma. Akkurat som Elin, bruker hun barnet i reklamer.

Forbedring: Nei

Hva med Lillemammaen? Hun har tidligere delt mye om barna. Hun er nå blitt en av dem som legger ut bilder av barna, men skjuler ansiktene deres. Personlig skjønner jeg ikke hvorfor hun ser det som nødvendig å dele halve ansiktet til barnet.

Hun deler fremdeles mye fra deres hverdag.

Forbedring: Tja

En av verstingene er Ranvei Heitmann. Barna hennes filmes og utleveres daglig, flere ganger daglig. De brukes også i reklamer.

Forbedring: Nei

For en stund tilbake nevnte frua i en mail at jeg var med på å eksponere bloggernes barn, all den tid jeg tok opp temaet. Makan! Jeg kjemper for barnas rett til privatliv og jeg prøver å ikke nevne navn.

Det nevnes at barn av kjendiser eksponeres også, men ingen roper høyt om det. Ja, kjendisbarna blir jaget av paparazzier og noen ganger legger foreldrene selv ut bilder av barna. Forskjellen er at vi vet ingenting om privatlivet deres. Bloggerne derimot, de knipser bildene av barna selv og legger dem ut for hele verden til å se. De forteller hva barna spiser til frokost, hva de bruker dagen på, hva de sier og hva de tenker. Vi vet om tannfelling, trening og karakterer. Til tider vet jeg mer om bloggebarna enn jeg gjør om niesen min på 12 år.

Komikerfrue, Speiltvillingene, Villa Paprika, Iselin Guttormsen, Lykkenermange og Monica Nyhus er en knippe andre bloggere som eksponerer barna sine. Det finnes garantert flere.

Jeg kan ikke fatte at annonsører er med på dette, at de vil assosieres med bloggere som bruker barna sine i reklamer. La oss håpe at regjeringen kan sørge for at bloggebarna får privatliv og at de får skape sin egen digitale identitet. Selv om det står nedfelt i FNs Barnekonvensjon virker det som bloggerne er hevet over den. Dessverre!

Les flere gode artikler om temaet:

voxpublica.no HER

Aftenposten.no HER

Adina xoxo

61 thoughts on “HAR BLOGGERNE FORBEDRET SEG?

 1. Synes den nybakte pilotmammaen og spesielt pilotpappaen også skulle vært nevnt mtp. at de har sagt de ikke vil eksponere pilotbabyen, men bruker han allerede i reklamer, amming blir stadig filmet og tom. vektoppgangen hans er blitt skrevet om…

 2. Hva med Isabel sin lillesøster? Isabel reklamerer for og redigerer videoene hennes. Til og ha en såpass stor kanal og ikke det beste rykte tviler jeg på at dette er en god ide. Sidra er enda en liten jente. Tror hun er 12/13(?). Dessuten virker det som hun ikke er så gira, men at Isabel er kjempe gira og pusher hun litt inn i det. Hva syns du om dette?

  1. Her må jeg innrømme at jeg vet for lite og har aldri sett på søsterens kanal.
   At frøkna pusher henne og at hun selv ikke ønsker dette, høres alvorlig ut og noe jeg ikke har hørt før. Hvor er mor som skal passe på tro.

 3. Vil ikke si at fruen har blitt noe bedre egentlig. Hun utleverer barna mye på andre kanaler, der ansiktet vises på begge to.

  1. Ja dette reagerte jeg også på. Fotballfrue sine barn utleveres jo over en lav sko på instastory, hvor hun har 326 000 følgere. Både forfra og bakfra, hjemme og i hagen. Men der slettes jo bevisene fortløpende….

 4. Jeg vil si Komikerfrue er en av verstingene. Store deler av dagen hennes blir delt på snapchat/instastories. Hun ser jo nesten hele livet sitt gjennom skjermen når alt skal dokumenteres slik. Husker jeg fikk hele showet «Disney on ice» servert på snapstories en gang. Satt og lurte på om Marna fikk med seg showet i det heletatt…

  Stakkars barna er vant til at de kun får mammas oppmerksomhet gjennom mobilkameraet. De må hoppe og sprelle slik at mamma får en god video.

 5. Takk, takk, takk og millioner takk for at du og BOTB finnes og for at du setter søkelys på dette!!!! 😘👏🏻

 6. Helt uenig med deg om CBE. Hun har IKKE kommet seg i det hele tatt. Hun hadde en periode der hun tok bilder bakfra(som om det hjelper) men så var det tilbake med full eksponering av de stakkars små. Ellers er jeg like fornøyd som alltid med denne bloggen😊stå på og takk for at du gidder😘

 7. Jeg er helt uenig når det gjelder CBE. I de Sydenbildene, tror jeg hun viser ansiktet på begge jentene. Pilotfrue barnet skrives om og reklameres for, kun ansiktet vi ikke ser. Anne Brith har vel ikke sett barna i sommer, så jeg venter at de snart er tilbake med både bilder og resultater fra trening og skole. I sommer har hun jo som du nevner kost seg med den søte familien fra Bærum. Jeg føler at til tross for at funkygine viser barna, så forteller hun lite om hva, hvor, følelser barna har osv.

 8. Glad for at Elin Bergius blir nevnt. Bloggen er ikke så stor lenger( lå bare høyt rett etter Paradise), men hun har utrolig mange følgere på Instagram. Barna har blitt vist gråtende(sånn er småbarnslivet liksom) i badedrakt( flere sydenturer) MYE reklame med klær til de små( de små poserer).

  1. Jeg er også glad Elin Bergius blir nevnt her. Ja, hun har aldeles nydelige og vakre barn, det kan vi se. Men den eksponeringen hun driver med er alvorlig. Instagramkontoen hennes skulle heller blitt kalt for «Juni og Belle» spør du meg.

 9. Enig med de over her når det gjelder CBE. Det er KANSKJE blitt en anelse bedre på selve bloggen, men på stories på insta og snap dukker de små opp relativt ofte.

  1. Charlotte: Jeg har konsentrert meg mest om bloggen, men ser nå at jeg burde ha fulgt bedre med på some.
   Takk til alle som tipser❤️

 10. Supert at det blir mer og mer fokus på dette med hva jeg er fristet til å kalle “salg av barndom” i SoMe (og nei, vi mener ikke Ola og Kari som legger ut bursdagsbilde av “lille Per” på sin private FB – vi mener de som driver business og tjener mange penger, og har tusenvis av følgere)

  Et håp jeg har er at dette etterhvert blir såpass uglesett at bloggerne slutter med det ,og et regelverk kommer på plass.

  “Jeg vet selv hva som er best for mitt barn” -argumentet er syltynt. Skremmende at disse bloggerne ikke er livredde for dark-web og hvilke liv bildene (og infoen) de legger ut lever der ute på nettet.

  Jeg forstår ikke at foreldrene tør, jeg forstår ikke at de vil.

  Ekstra ekkelt er det å være vitne til når blogger-foreldrene publiserer et virrvarr av “mykporno” og barn. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor de selger lettkledde bilder av seg selv og bilder av barna sine om hverandre (lettkledde og seksualiserte bilder vil selvsagt ALLTID tiltrekke en visse type “lesere” – som de da igrunn inviterer til å “titte” på barna i samme slengen)
  Vi må nesten kalle det salg, for de tjener penger. Det er jobben deres. De velger det materialet som selger best. Desverre så ser det ut til å være utfordrende bilder, “snarveier” til skjønnhet (operasjoner og behandlinger) og barn. Når man blander dette sammen så blir det alt annet enn bra.

  Internett er verdens største arena for “kikking”. Mange perverse folk der ute som blir “influenced” på helt andre måter enn til å kjøpe tannbleking for å si det sånn.

 11. Mer fokus på bloggerbarna i reklameøyemed/eksponering/retten til et privatliv hjelper, men det går sakte og jeg tror man i langt større grad bør velge bort merker som bruker barn på denne måten. Et barn som man ser i en “vanlig” reklame vet man ingenting om, men barn av navngitte personer blir veldig sårbare. En ting er bloggere som CBE og Komikerfrue, men en annen gruppe som jeg mener er like ille er blant annet Cecilie Skog. Hun er veldig sympatisk og fronter gode verdier som miljøvern og naturopplevelser- hva kan være galt med det? Jo, på hennes Instagram med 131 k følgere eksponeres barna hennes i høy grad, noen ganger som en del av reklameoppdrag, andre ganger som enkeltstående bilder, men poenget er at kontoen hennes er en reklamekanal, blant annet for Bergans, og barna (utrolig skjønne selvsagt!) en del av denne kontoen og, med på å tjene penger for mamma og pappa. Dette er jo ikke greit. Med så mange følgere er hun en eksponert person og barna har ingenting på den kontoen å gjøre. Poenget mitt er at også personer som fronter gode verdier bør tenke over i hvilken grad barna blir eksponert og en del av reklameplakaten til mamma og pappa.

 12. Hei Adina😘! Du skriver så bra, og driver solid research👍🏼😊! Når det gjelder eksponering av barn på bloggene må jeg svare ærlig at jeg ikke bruker så mye energi på akkurat det. Det kommer nok av at flokken min er store/voksne, og har sitt eget some-liv, eller mangel på sådann. De vil nok skjerme evt egne barn, men det tenker jeg å ikke engasjere meg i før det faktisk foreligger barnebarn. Håper den vinklingene er ok også! Men jeg er selvfølgelig glad for at de som er i aktuell målgruppe tar ansvar her.

 13. Synes det er så bra med dette fokuset altså! Men ser også med skrekk og gru på instagram, at det er mange profiler der som kun driver reklame for barn, og babyer. Altså; feeden full av bilder (i samme fargetoner såklart, hvis ikke ser det ikke bra ut), med en baby i plagg fra den ene eller andre produsenten. Disse driver også en form for blogging, bare på IG, og ikke via eget domene. Så upersonlig og unnskyld meg, tragisk?? Nybakte mødre som bruker dagen på å dolle opp ungen i ukomfortable instagramvennlige klær.. blir så oppgitt!

 14. Anne Brith har ikke blitt bedre, hun har bare ikke sett barna sine i ferien. Nå er de tilbake og hun har allerede delt hva de tenker, føler, mener og gjør, akkopagnert av et knippe bilder av de tre eldste. Og neste uke kommer minsten, skriver hun, så da får vi sikkert se mer til han også.

 15. Måtte bare le når jeg i dag fikk vite at moren til funkygine får elevene sine til å bruke ti minutter i starten av skoletimen på å lese datterens blogg. Ikke rart seertallene er gode om flere skoleklasser får beskjed om å klikke seg inn på bloggen i skoletiden.

 16. Jeg synes det må få være opp til hver og èn om man vil dele bilder av barna sine eller ikke. Ser ikke helt det store problemet…

  1. Det er snakk om at man ikke eier barna sine. De er ikke en privat eiendel på lik linje med ei håndveske. Barna dine vokser opp til voksne, selvstendige mennesker som kommer til å ha sine tanker og meninger om at de ble utlevert på internett til tusenvis av vilt fremmede. Hvor tror du disse hemmelige pedofil-ringene på internett får bildene sine fra f eks? Hadde du likt det om det lå bilder av deg på internett hvor du sto i bare badedrakta, eller sittende på ditt eget soverom uten at du ante at bildet ble tatt?

   1. Stina og Anonym: Dere må selvsagt få være uenige, men jeg håper at jeg, politi, «store stemmer», advokater, politikere og mange andre har greid å få frem hvorfor dette er et stort problem. Hvis ikke er det bare å spørre😊

  2. Problemet er at du som forelder ikke bør ha rett til å bestemme om det skal finnes bilder av barna dine på Internett eller ikke.

   Og argumentet «jeg legger bare ut bilder barna mine ikke blir flaue over» eller «jeg vet at barna mine kommer til å synes det er helt greit» syns jeg kan kastes langt på hav. Sannheten er at du ikke har noe som helst grunnlag for å vite hvordan barna dine kommer til å reagere når de blir gamle nok til å skjønne omfanget av det.

   Jeg er 20 år og er akkurat ung/gammel nok til å ha vokst opp både med og uten sosiale medier og forstår omfanget. Hadde mine foreldre lagt ut bilder av meg på Internett (uansett alder og setting) hadde jeg klikka. Hvorfor? Fordi jeg rett og slett ikke ønsker bilder av meg selv på Internett. Jeg legger det jo ikke ut selv, hvorfor skal foreldrene mine gjøre det?

   Hvis jeg noen gang blir mamma kommer jeg aldri til å bryte deres rett til privatliv og å bestemme selv ved å legge ut bilder eller informasjon om dem på sosiale medier.

   1. Problemet er at det finnes så uendelig mange mennesker som misbruker bilder av barn på sinnsykt grove og ubeskrivelige måter. Og du som forelder har et ansvar å skjerme barna dine mot monstre – du skal ikke sette barnet ditt i søkelyset til mennesker som ikke har gode intensjoner.
    Dessuten mener jeg at barn har absolutt ingenting på Internett å gjøre. Det finnes utallige mange andre måter å underholde barn på, det handler om å gidde og ta seg tid til å tilrettelegge for barna, ikke ta den enkle utveien og legge en iPad i hendene dems.
    Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett barn skrike etter oppmerksomhet fra foreldrene deres, hvor foreldrene viser tydelig irritasjon fordi de er opptatt med noe annet – dvs en skjerm. Det som er så synd idag er at til og med barnehagene introduserer iPader og pcer allerede til den minste avdelingen, med samme intensjoner som foreldre som gir dem tilgang til Internett. Det er den nye «barnepiken».

  3. Barnet har ikke samtykket! Det kommer garantert til å bli tidenes søksmål mot enkelt personer( foreldre) når disse insta og snap barna blir stor nok til å skjønne hva de er blitt eksponert for! Dette gjelder ikke bare bloggere! Kollegaer og venner deler ut bilder til hele Internett hver dag og ingen baktanke om at barnet deres antageligvis ikke ønsker å se hele familiealbumet på en reklame kanal som insta! Dette er den nye normalen og man merker hvorv lite kritisk mannen i gaten er.

 17. “For en stund tilbake nevnte frua i en mail at jeg var med på å eksponere bloggernes barn, all den tid jeg tok opp temaet. Makan! Jeg kjemper for barnas rett til privatliv og jeg prøver å ikke nevne navn.”

  Dette stemmer vel ikke helt.. Hun sendte deg en epost fordi du var med på å spre et ondsinnet rykte uten hold i. Skal du kritisere andre får du feie for egen dør først og legge frem fakta slik som det er, ikke pynte på det så du kommer godt ut av det.

  1. emoji: Jeg legger ved link til innlegget som ble skrevet i den forbindelse:
https://bloggomtoppbloggere.com/2017/12/28/ei-litta-oppdaterin/
Når det gjelder å feie så er det rent og pent her, men jeg merket at det virvlet noen sandkorn i luften sammen med kommentaren din. Godt de ble med deg tilbake. Jeg kunne ha skrevet «tilbake Sarpsborg», men det skal jeg holde meg for god til.

 18. Hvorfor klages det på barnearbeid i den tredje verden, når det samme skjer i bloggverden

 19. Dette høres sykt ut og det skal ikke kommes ut feil, men man skulle nesten håpe på at det hadde skjedd noe med et bloggerbarn slik at bloggermødrene lærer. Enten at det hadde blitt lagt ut bilder på the dark web eller kidnappet osv. Det er ikke greit at hele Norges pedofile og overgrepere vet hvor de små barna går i barnehage, hvilken hage de leker i en tirsdagskveld eller hvilke planer barna har den dagen.

  1. Det handler ikke nødvendigvis om at man er redd for at det skal skje noe med barna, men om deres rett til privatliv og til å bestemme selv.

 20. Er også glad for at Elin har blitt nevnt. Ble helt paff når jeg så hun la ut på instastory videoer av barna som var helt naken når de skulle pusse tenna.

 21. Godt innlegg. Neida de er ikke blitt bedre. Et sinnsykt lite øyeblikk var det lite barnebilder, seertallene sank vel drastisk og det gode liv bak kamera og tastatur sto kanskje i fare? Da var det bare å få tilbake avkommet.
  Trasig, men så lenge det ikke er noe lover som beskytter bloggerbarna så selger foreldrene de dem uten å blunke eller tenke konsekvens.

  Lillemammaen hadde en stund bare bilder tatt bakfra, men det hjelper lite når teksten stort sett omhandler barna. Nå er det bilder av halve ansikter….
  Nå virker det som hun har snudd bunken og kjører repitisjon, til tross for at hun hardnakket påstår at hun sletter bilder fra nettet (det som er lagt ut blir liggende ute, hvor vanskelig er det for bloggerne å fatte dette) og er sluttet å eksponere barna.

  Og nå er hun med i reklameklubben, uten å merke innlegget som reklame. Kan det være fordi hun tok i mot litt sponsing kun for å være snill med leserne? En kan vinne et gavekort….

 22. Synd komiker herr og fru er noen av de aller verste. Ikke bare dokumenteres hverdagen så til de grader, men hallo hva skjer med å logge på livet en gang i blant. Private stunder mellom søsken er mat for likes og det blir det jaggu brukt som. Digger marna og Ørjan på mange måter, men måten de eksponer seg selv og familien er litt voldsom. Arester meg gjerne nå, men føler hun ofte slipper billig unna for de hun på mange måter er ulik de andre bloggerne. Tar seg selv lite høytidelig og byr på selv på en måte som f. Eks CBE aldri hadde gjort. En motvekt vi ABSOLUTT trenger i denne blogg verden, men hun kunne godt tenkt seg bedre om ift barna og generell skjermbruk.

 23. HVORFOR er det forbedring når det gjelder eksponering av barn hos CBE, når eksponeringen er flyttet fra blogg til instastory og snap?? Hun er og blir en versting. Den minste som knapt er vist på bloggen er massivt eksponert, dansende iført kun en liten shorts og med nærbilder av ansikt. Så hvis dere mener frua har forbedret seg, så følger dere ikke med i timen. Barna hennes blir vist HVER dag.

  1. Fia: Som jeg nevnte litt lenger opp her, så har jeg konsentrert meg for mye om bloggen og ikke SoMe. Jeg beklager og lover å følge nøyere med.
   Takk for at du og andre gjør meg oppmerksomme på dette❤️

 24. Fotballfrua virker som om hun mer bevisst lar være å bruke barna i reklamer nå da. Hun hadde f.eks. et innlegg om Lille Martine nå nylig der hun presenterte klærne helt uten å bruke barna. Det er et steg i riktig retning synes jeg.

  1. Tonje: Jeg er enig😊 Det er så godt å høre og viser at det er fullt mulig å reklamere for klær og leker til barn uten barn. Det gjør lekebutikker hele tiden😊

Comments are closed.