KROPPSPRESS, TAR BLOGGERNE ANSVAR?

I det siste har flere bloggere tatt til ordet for å snakke om kroppspress. Dette er bloggere, som av en eller annen merkelig grunn aldri mottok posten sin, da de ble invitert til debatt om nettopp kroppspress.

Det er flott at de kommer på banen, for de er tross alt med på å utsette unge (og eldre) for kroppspress daglig.

Betyr det at de endelig tar ansvar

Da det stormet som verst mellom Kristin/Dennis/Mads Hansen vs Frøken Raad (og mammaen, som kastet seg inn i konflikten da hun innså at det hele genererte klikk og kanskje første plass på blogglisten), sa Frøkna dette:

At Frøkna og andre bloggere er usikre på seg selv og utseende sitt, og derfor har utført operasjoner, er noe de aller fleste har skjønt for lenge siden. Og mye av usikkerheten skaper de faktisk selv. De er pene mennesker som lever av å eksponerer seg selv, dermed gransker de seg selv mere enn normalt er og tyr ofte til lettvinte løsninger for å se “perfekte” ut. De vil ikke vise feil og mangler. Men tenk om de hadde gjort det. Det kunne gjort mye for mange.

Selv om bloggerne også har blitt utsatt for kroppspress, rettferdiggjøre det ikke at de utsetter leserne sine for det samme. De argumenterer med at de utførte operasjonene kun for seg selv, og at de dermed ikke oppfordrer noen til det samme.

Oppfordrer man ikke andre når man poserer med sine “nye deler” i fokus og forteller hvor fornøyd man er? Eller når man forteller om hvordan man kan skaffe seg idealkroppen? Hva med når man forteller om hva som skal opereres neste gang, som om det var den enkleste ting i verden?

(Skjermdumper sraad.blogg.no)

Bloggerne sitter på store plattformer med tusenvis av lesere, men de fraskriver seg alt ansvar når det kommer til kroppspresset. De mener at det er foreldrene som har ansvaret for hva barna leser på nett.

Vel, jeg kan til dels være enig i at barn under 10 år bør ha foreldre som følger med, men hva med ei usikker jente på 14 år? Hun som suger til seg alt hva hennes store forbilde sier og gjør. Og hva gjør det med et barn å få høre om disse forventningene til utseende? For det virker jo som at det er malen det de suksessfulle bloggerne presenterer.

Frøkna, som er for tiden i Los Angeles, skrev nylig et innlegg det hun sa at hun føler seg mer “hjemme” i USA enn i Norge, da det var normalt å være operert der borte:

Det har nok blitt mere og mere vanlig, men normalt er det heldigvis ikke blitt. Klinikker opplyser at de har økning hvert eneste år, og når bloggere som henne normaliserer operasjoner, vil hun også bidra til å gjøre det til normalen etterhvert. Dessverre.

Om jeg skal komme med en mulig forklaring på at hun føler seg mere “hjemme” i LA og at ingen bryr seg om at hun er operert eller ikke, så kan det være fordi hun har provosert seg til en kjendisstatus i Norge, mens der borte aner ingen hvem hun er. Bare nevner det.

Jeg kom over et godt eksempel på en ung jente som leser bloggen til Frøkna, og som kanskje er den neste i køen hos en klinikk:

(Nå vet ikke jeg om dette er skrevet av en person som vil fremstå yngre enn det h*n er, men til å ha moderator, som hun uttalte på TV at hun hadde, slippes det urovekkende kommentarer igjennom).

Anne Brith snakker også om kroppspress i disse dager, og hun mener det er leserne som utsetter bloggerne for kroppspress. Da bloggen henne begynte å bli stor, fikk hun mange kommentarer på utseende sitt. En av kommentarene gikk på at hun ikke hadde øyenbryn. Etter å ha fått hørt dette over tid, bestemte hun seg for å gi etter og skaffe seg øyebryn. At hun ble utsatt for kroppspress er det ingen tvil om.

Jeg vil gjenta meg selv, det at Anne Brith ble utsatt for kroppspress, rettferdiggjør ikke at hun selv bidrar til kroppspresset. Denne dama deler bilder av seg selv med filter, hun tar botox i beste sendetid, hun snakker om slanking og hvor mange kg. hun skal ta av seg.

Som de fleste andre bloggere, reklamerer hun for produkter som skal forbedre kroppene våre, slik at vi blir som malen. Det gis råd om kosthold og trening, for bloggerne er selvutnevnte eksperter. Bare uten nødvendig kompetanse. Rådene deres kan være helseskadelig. Bare nevner det.

Mor sjøl har i det siste hatt et prosjekt(?) gående, der hun holdt et foredrag på skolen hvor barna hennes går. Etterpå ville hun hjelpe noen grupper til å intervjue ungdommer om kroppspress. Dette ble stoppet av foreldre som ikke ønsket at barna deres skulle eksponeres på bloggen hennes. Da var det bare å tusle hjemover for å reklamere for slankekaffe:

(Skjermdump annebrith.blogg.no)

La oss ikke glemme det flotte innlegget “Livet med thigh gap”, der hun stolt kunne fortelle at dette var noe hun visste at mange jenter ønsket seg, og at hun alltid hadde hatt det selv.

Jeg tror ikke at målgruppen til mor sjøl er unge og usikre jenter, selv om hun liker å påstå det. I såfall er det vel klassekamerater av barna som vil høre om hva som skjer innenfor kakebakehusets vegger etter skoletid.

Stina, den smarte venninnen til mor sjøl, er en annen blogger som har kjent på kroppspress. Fra hun var liten har hun fått stygge kommentarer om nesen sin:

Det er ikke bare reklame, media og bloggere som skaper kroppspress. Venner og familie må også ta ansvar om unge jenter skal vokse opp til å bli sterke individer som greier å stå imot.

Apropos stå imot, de fleste fikk vel med seg Stinas siste uttalelse om å stå imot, og som havnet i VG og på Instagram HER. Dette er en uttalelse fra en blogger som har meget unge lesere. Hun kaller seg influencer, men nekter for at hun influerer.

Stina og de fleste andre bloggere på topplisten, nekter å være sitt ansvar bevisst:

Svar: Ja, bloggerne må ta en stor del av skylden. De normaliserer bruken av botox og Restylane, tar leserne med på hele prosessen og deler ut rabatter på behandlinger.

Litt ansvar tar hun:

(Skjermdumper Stina.blogg.no)

(…) vi viser hvordan det kan fikses. Ja vel, så da oppfordrer ikke bloggerne til kroppspress, da. De bare viser oss. Da såh.

La meg hjelpe til med å få frem hva bloggerne viser oss. Jeg gjør som Stina, lager ei fin lita liste:

7 ting bloggerne viser oss

1. De viser oss hvordan man bør se ut

2. De viser oss hvilke operasjoner/injeksjoner man trenger for å se bra ut og dermed kan bli fornøyd med oss selv

3. De viser oss hvordan det hele utføres, hva man kan få utført og hvor det kan utføres

4. De viser oss før- og etterbilder og viser hvor “rar” de så ut tidligere

4. De viser oss hva vi burde ha komplekser for

5. De viser oss malen for kropp

6. De viser oss retusjering av bilder

7. De viser oss produkter vi må ha for å forbedre kroppen

Isabelle Eriksen er enda en blogger som ikke tar ansvar:

(Skjermdump isabelleeriksen.blogg.no)

Jo da, “noen” har fortalt hvordan den perfekte kroppen skal være, den som ikke er mulig å oppnå uten operasjoner, injeksjoner eller retusjering av bilder.

(…) det burde ikke være kroppspress.

La oss ikke glemme Anna Rasmussen. Jenta som egentlig ikke var en av verstingene når det kom til å skape kroppspress, har nå bestemt seg for å være med på bølgen med å normalisere operasjoner. Det blir visst penger og topplassering av slikt og hun vil gjøre som hun selv ønsker, må vite.

Det er ingen som sier at ikke mammaen skal få gjøre som hun selv vil, men trenger hun ta leserne med inn på klinikken? Jeg har skrevet om dette HER

Mammaen er mester på å provosere, og etterpå kjefter på alle de som lot seg provosere. Vent litt, der beskrev jeg vel de fleste livsstilsbloggerne? Uansett, nå har hun klaget på at folk finner feil ved utseende hennes, samtidig som hun forteller leserne at man må ha hvite tenner:

Gutter

Gutter er også utsatt for kroppspress. Forskjellen er at jenter opererer, slanker seg og tar injeksjoner for å ligne malen, mens flertallet av gutter trener. Det er ikke forsket mye på gutter og kroppspress, dessverre.

Kan vi unngå å bli påvirket

Er man trygg i seg selv vil man ikke bli påvirket i like stor grad. Hvis man føler seg akseptert, verdifull og støtte fra familie og venner er man bedre rustet til å motstå kroppspress.

Hvem er mest utsatt

Hvilken hovedgruppe leser blogger? Jo, unge jenter. Hvem er mest utsatt for press? Jo, unge mennesker i en fase i livet der de ikke har kontroll over verken vekst eller utvikling. De forsøker å finne seg selv og lykkes.

Hva kan gjøres

Oslo kommuner er en foregangskommune og forbyr returnering av kommersiell reklame, uten tydelig merking

(Skjermdump NRK.no)

Hadde magasiner, TV, kommersielle bloggere sluttet med retusjering hadde vi faktisk kommet et godt stykke på vei. Nå legges det frem forslag om nasjonalt forbud.

Det skjer ting, dere. Regjeringen, med Barne-og likestillingsminister Helleland i spissen, har skjønt at kroppspress er et samfunnsproblem. Dette betyr at stortinget endelig har vedtatt at regjeringen skal se på muligheter til å regulere markedet:

(Skjermdumper av vedtak 6.6.18)

Da gjenstår det å se om bloggerne vil ta ansvar og følge loven. Akkurat slik de gjør når det kommer til merking av reklame. Bare nevner det.

(At klinikker har begynt å like bildene til tidligere pasienter på Instagram, kan vi snakke om en annen gang).

Adina xoxo