8. GJESTEINNLEGG

EN TRIST VITS

Av Luna

Jeg har en stund fundert over hvor representativ bloggnorge er når det kommer til kosmetisk kirurgi og behandlinger. For ordens skyld innebærer kirurgi å legge seg under kniven i en operasjon, ofte i full narkose. Når den er kosmetisk betyr det at det ikke finnes en medisinsk årsak bak operasjonen, men at det dreier seg om det ytre. Behandlinger er ikke-invaderende prosedyrer som fillers og Botox. Nå er det jo ganske invaderende ovenfor en kropp å sprøyte inn fremmede stoffer syns jeg da, men meg om det! Uansett – det kan være på sin plass med en liten oversikt over hvem som har gjort hva blant Norges 20 største bloggere.

Spoiler alert: 13 av 20 toppbloggere har enten lagt seg under kniven, fått utført kosmetiske behandlinger eller begge deler (som jeg vet om). Det er svimlende 65% av dem. Nå vil kanskje noen si at det er stor forskjell på å operere og det å sprøyte stoffer inn i kroppen, og det er nok sant, men det gjør ikke saken i seg selv bedre. Dessuten vil slike kosmetiske behandlinger kunne være inngangsporten til operasjoner og mer drastiske tiltak i jakten på det perfekte utseendet for mange.

1: Pilotfrue
Pilotfrue skrev i et blogginnlegg i 2016 om botox i pannen hver fjerde måned og fillers rundt munnen   (http://pilotfrue.blogg.no/1462293933_dette_gjr_jeg_for__fo.html). Dette opphørte i forbindelse med forsøk på å bli gravid og senere graviditeten, men jeg er nok ikke langt utpå vidda om jeg spår at hun begynner igjen så fort hun kan.

2: Sraad
Ja, hvor skal man begynne? Det er mye å ta tak i, for å si det sånn. Isabel kom inn i livene våre gjennom tv-skjermen og Paradise hotel i 2015. Hun proklamerte stolt i introvideoen sin at alt ved henne var naturlig. Spol tre år frem i tid, og det er lite som er det nå. Frøkna har operert nesa, puppene, rumpa (2 ganger) og fettsuging av lår for å få fyll til rumpa, sammen med implantater. I tillegg har hun tatt fillers i leppene og kinnbeina, samt botox i panna. Her gidder jeg faktisk ikke legge ved kilder, da alt dette har blitt så grundig dokumentert og melket av frøkna at det har blitt allmennkunnskap.

4: Caroline Berg Eriksen

Har tatt fillers i leppene (http://www.carolinebergeriksen.no/2010/11/06/i-have-a-secret-to-tell/) . Det ser fortsatt ut som hun har det, selv om hun i kommentarfeltet ved flere anledninger har sagt at hun ikke har noe lenger. I et blogginnlegg fra 2016 skriver hun at hun er usikker på om hun ville fortalt leserne om eventuelle fremtidige operasjoner, så hvem vet hvordan ståa er nå (http://www.carolinebergeriksen.no/2016/04/17/fortelleellerikkefortelle/).

5: Funkygine

Jørgine har tatt brystløft etter graviditet (https://www.funkygine.com/2017/05/19/brystoperasjon/) . Hun har tatt fillers i leppene tidligere:

(Skjermdump funkygine.com 13.6.18)

6: Anna Rasmussen
Mammaen har operert inn silikon, operert ut silikon og så forstørret brystene med eget fett fra andre steder på kroppen (http://mammatilmichelle.blogg.no/1528909053_dette_har_jeg_operert.html). Jeg skimtet kanskje et lite håp om at hun hadde tatt til vettet da silikonen ble fjernet, men den gang ei. Det var vel også på den tiden hun sa hun hadde blitt voksen og skulle slutte med clickbaits. Vi så jo hvordan det gikk!

8: Sofie Nilsen

Har operert inn silikon i puppene (http://sofienils1.blogg.no/1492628940_det_hjalp_ikke__operere.html).

9: Sophie Elise

Sophie Elise ligner nå en fjern slektning av den jenta hun en gang var, i følge henne selv. Det har dessverre veldig lite å gjøre med aldring, og alt å gjøre med operasjoner og behandlinger. Forbildet har som kjent silikon i puppene, operert nese (2 ganger) og rumpe, tatt fillers i leppene (og nå deilig magefett) og antagelig flere andre steder som hake og kinnbein, tatt botox og fått utført kjeveoperasjon. Sistnevnte var angivelig av medisinske årsaker, men vi skjønner alle at det for SE dreide seg mest om det kosmetiske. Det er godt mulig hun har fått langt flere saker og ting utført. Ingenting ville overrasket meg lenger.

11: Isabelle Eriksen

Har silikon og fillers i leppene (http://isabelleeriksen.blogg.no/1497430893_har_jeg_botox_i_ansiktet.html).

12: Ida Wulff

Har tatt fillers i leppene (http://idawulff.blogg.no/1382104986_i_dag_har_jeg_fikset_.html). Forteller i et blogginnlegg i 2016 at hun fra nå av skal holde kjeft om slike ting fordi hun er redd for å påvirke lesere. Nevner i denne sammenhengen at hun har tatt botox (http://idawulff.blogg.no/1456310442_gjr_det_p_privaten_og.html).

14: Kristine Ullebø

Har tatt fillers i leppene og rundt munnen (http://krisssy.blogg.no/1450628224_a_visit_at_signaturkl.html).

16: Stina Blogg

Har tatt fillers i leppene og botox i panna (http://stina.blogg.no/1499968808_resultat_av_restylane_og_botox.html).

17: Komikerfrue

Bruker både botox og fillers (http://komikerfrue.blogg.no/1393505457_der_ryk_jomfrudommen_.html).

18: Anne Brith

Tok botox i en episode av bloggerne etter litt mas fra Espen Hilton. Påstår at det ble med den ene gangen (http://www.annebrith.no/2018/01/08/slik-er-jeg-uten-botox/), uten at man sluker det rått.

Andre verdt å nevne
Martine Lunde (silikon og botox), Andrea Badendyck (silikon og fillers), Ran(n)vei(g) Heitmann (Silikon, fillers og botox).

Det finnes lite statistikk over kosmetisk kirurgi og behandlinger i Norge. Helsetilsynet foretok en undersøkelse i 2008 hvor det kom frem at 5% av befolkningen har lagt seg under kniven for ikke-medisinske årsaker. 3% av menn og 7% av kvinner (https://www.ssb.no/helse/artikler-og-publikasjoner/5-prosent-har-lagt-seg-under-kniven). Dette er 10 år siden og derfor utdatert. Det forundrer meg ikke om disse tallene er betydelig høyere nå, i takt med at blogging for alvor tok av og kommersielle aktører så verdien i bloggere. Like fullt vil tallene selvfølgelig ikke komme opp mot 65% som i bloggverdenen. La oss håpe de aldri gjør det! Dette er dog det bildet blogglesere får presentert som en virkelighet hver dag. Hos unge blogglesere hvor topplisten ser annerledes ut i deres målgruppe, er kanskje prosentandelen enda høyere. Det skapes med andre ord en forestilling om at kosmetisk kirurgi og behandlinger er utbredt og vanlig, og følgelig blir veien mye kortere for å selv fikse på eget utseende.

Noe nyere tall fra 2012 indikerer at 3 av 4 kvinner vurderer å endre på utseendet sitt, og at hver fjerde kvinne kunne tenke seg plastisk kirurgi (http://www.side2.no/mote/tre-av-fire-vil-endre-utseendet/3413160.html). Dette er mildt sagt urovekkende lesning. I tillegg påstås det at tall tydelig viser at det har skjedd en holdningsendring. Mange vurderer nå kosmetisk kirurgi og/eller behandlinger som en del av det å ta vare på seg selv (http://www.side2.no/mote/tre-av-fire-vil-endre-utseendet/3413160.html). Det er jo ikke så rart, for det er akkurat slik det blir fremstilt av mange bloggere og kjente fjes. Her blir det snakket om å lamme muskler i ansiktet som om det skulle vært like uskyldig som å bruke hudkrem. Noen bloggere er selvfølgelig verre enn andre.

65% av bloggerne blant topp 20 har altså fikset på utseendet sitt. Likevel mener mange at de ikke er medskyldige i normaliseringen av kosmetisk kirurgi og behandlinger? For en trist vits!

PS: Det er ikke bare, bare å finne ut av hva bloggere har fått utført og ikke. Rett gjerne på meg i kommentarfeltet om jeg har glemt noe eller noen!

– Luna