7. GJESTEINNLEGG

Når plastisk kirurgi ikke gir ønsket resultat – bloggernes egne erfaringer

Av Ingrid

Dette innlegget er ikke ment å være en moralpreken, men en sammenfatning av noen norske bloggeres erfaringer fra plastiske operasjoner som ikke har gitt forventet resultat. Det er selvfølgelig helt opp til hver enkelt hva man ønsker å gjøre med kroppen sin. Det er imidlertid en så stor avgjørelse å ta at det bør være en best mulig informert beslutning.

Man kan få inntrykk av at plastisk kirurgi er en enkel utvei ut av et problem eller et kompleks. Bloggere får mye kritikk for å dele sine erfaringer med plastisk kirurgi da det kan oppfordre lesere til å utføre lignende inngrep. Heldigvis deler flere bloggere åpenhjertig også når operasjonene ikke går helt som planlagt. Det er de tilfellene vi skal snakke om i dag.

Sophie Elise Isachsen er en av bloggerne som har opplevd at resultatet ikke ble som ønsket da hun opererte puppene i 2012. Hun fikk en vanlig komplikasjon ved silikonimplantat, nemlig hard kapseldannelse i ett bryst. Kapseldannelse oppstår når et fremmedlegeme implanteres i kroppen og det danner seg en tynn hinne av bindevev. Noen ganger blir kapseldannelsen ekstra kraftig og trekker seg sammen. Hard kapseldannelse kan medføre store smerter. Da Sophie Elise fikk kapsel i det ene brystet ble hun nødt til å operere det på nytt. Hun skrev på bloggen at hun gruet seg til å gjennomgå belastningen og smertene på nytt. Hun var klar over risikoen operasjonen medførte den første gangen, men skriver ”Man tenker jo alltid at man skal slippe unna og ikke være en av de uheldige som får komplikasjoner”.

Anette Marie Antonsen kjenner godt til problemer med kapseldannelse. Hun har operert puppene fem ganger. Første gang hun la brystimplantater var hun 20 år gammel. Så ble hun gravid. Hun skriver selv at etter hun var ferdig å amme ”følte jeg meg som Lolita og var drit lei hele framlasten”. Hun tok ut implantatene. Hun skriver at hun gikk flatbrystet ett år før hun opererte på nytt og la inn implantater igjen. Hun var fornøyd med resultatet helt til hun fikk kapseldannelse rundt begge protesene. Anette Marie endte opp med å operere puppene fem ganger på grunn av komplikasjoner. Sitat fra bloggen: ”Kroppen min frastøter protesene, og jeg orker ikke prøve noe mer.(…) Da jeg satt på kontoret med overlegen i går begynte jeg å gråte. Så mye penger jeg har brukt på dette nå, og jeg sitter igjen uten noe. Bare masse påkjenninger på kroppen”.

Ripling en annen komplikasjon som kan oppstå ved brystforstørrelse. Ripling er ujevnheter i form av groper eller bølgeform i brysthuden. Bloggerne Therese C. M. Nielsen og Tuva Willasen opplevde rippling etter brystforstørrelse og valgte begge å operere på nytt.

Anna Rasmussen har også gått gjennom brystoperasjon nummer to, den siste gangen for å fjerne protesene. Hun skriver at puppene endret seg mye etter hun sist gikk gravid. Puppene ble større enn det hun ønsket og medførte plager. Det var svært vanskelig å finne tøy hun kunne se slank ut i og hun bestemte derfor å fjerne innleggene for å få selvtilliten tilbake.

Noen ganger lever ikke resultatet av operasjonen opp til forventningene. Isabel Raad skriver i et blogginnlegg fra januar at hun vurderer en ny brystoperasjon. Begrunnelsen er at hun hadde forventet et perfekt resultat når hun opererte puppene den første gangen. Slik ble det ikke. Hun skriver at hun er langt i fra fornøyd, og det gjør henne vondt. Sitat fra bloggen ”Som sagt er det ikke slik at puppene mine plager meg kjempe masse i hverdagen, men jeg er mer oppgitt over at de ikke er ”perfekt”. For det skal de jo være etter en operasjon vil man jo tro”.

(Bildet er gjengitt med tillatelse celebrityabc Flickr.com Flere bilder HER)

Kan man egentlig forvente et perfekt resultat? En av klinikkene som utfører plastiske operasjoner skriver: ”Du bør ha realistiske forventninger til hva en operasjon kan utrette. Ulike pasienter kan få ulike resultater selv med samme behandling”. Etter å ha besøkt ulike klinikkers hjemmesider kan jeg ikke se at noen lover et perfekt resultat, eller en hundre prosent fornøyd garanti.

Rett skal være rett, flere av bloggerne omtalt i innlegget skriver at de ikke angrer inngrepene selv om det oppsto problemer og var nødvendig med nok en operasjon. Kun Anna Rasmussen og Anette Marie Antonsen skriver at de ikke ville gjort det igjen. Det er uansett ikke gitt at en operasjon fikser alle komplekser, og en operasjon kan fort bli til flere om man er uheldig og opplever omtalte komplikasjoner. Om man er heldig og slipper komplikasjoner er det likevel ikke gitt at kirurgi gir den perfekte idealkroppen man har forestilt seg.

-Ingrid