SNILLEGUCCI, ANNONSEGUCCI OG SLETTEGUCCI

Hei alle sammen 🌸

I dag trenger vi å snakke litt om Snillegucci. Eller Annonsegucci som hun nå kalles på Jodel. Eller Slettegucci som jeg tror jeg skal begynne å kalle henne. Kjært barn har som vi vet mange navn. Det er fint med alternative navn siden navnet Snillegucci er blokkert så man ikke kan skrive det på Jodel. Jeg lurer fryktelig på hvordan i alle dager hun har fått til dette, men det får vi vel aldri svar på.

Første gang vi skrev om Snillegucci var HER. Da hadde hun opplyst følgerne sine om at man må betale merverdiavgift om man bestiller folkeklokka fra Daniel Wellington, og Annijor reagerte med den lengste snapranten jeg kan huske å ha sett. Snillegucci begynte som en godt likt Instagramprofil med mange nyttige hverdagstips. Så ble kontoen plutselig stor nok til at hun ble attraktiv for annonsører. I disse dager mottar hun en del kritikk for annonsemerkingen sin på Jodel. Ikke nødvendigvis fordi hun er så mye verre enn alle andre, men antageligvis fordi hun tidligere har vært opptatt av at man skal merke korrekt.

I går postet hun en lang, god forklaring til følgerne sine om dette med merking av annonser. Adina skrev ei litta kommentar til henne hvor hun skrøt av Snillegucci for å ha fokus på merking samtidig som hun nevnte at annonse skal stå først i teksten. Da svarte Snillegucci noe sånt som at når det gjelder Instagram sier Forbrukertilsynet “kan” og ikke “må”, slik at det ikke nødvendigvis må stå først. Siden Snillegucci har vært så snill at hun nå har slettet dette (og vi har blitt så urutinerte at vi ikke tok screenshot) kan jeg dessverre ikke vise dere eller gjengi ordrett.

Så ble altså jeg som er selvutnevnt merkeekspert satt på saken. Og joda, man kan riktignok tolke Forbrukertilsynet sin veiledning hvor de skriver “Det er ikke godt nok å skrive reklame helt til slutt i en lang tekst” som at man ikke nødvendigvis må ha det først i teksten hvis teksten er kort.

Jeg tok en titt på feeden til Snillegucci og kom over dette fra 12. mai:

Her er teksten vitterlig for lang til at man kan sette merkingen til slutt, all den tid vi må trykke på “mer” for å få se at dette faktisk er en annonse.

Så vi svarte på hennes kommentar og påpekte dette. Kort tid etterpå var ALT vi hadde skrevet slettet. Vi liker dårlig å bli slettet, men etter hva vi hører er Snillegucci generelt god på å slette konstruktive kommentarer. Jeg fikk selvsagt litt panikk og lurte på om rutinerte Adina hadde tatt screenshot. Det hadde hun dessverre ikke, men siden Snillegucci er så snill sendte hun oss screenshot på melding (uten at hun visste at vi trengte den) av det siste vi skrev:

I tillegg til å slette det vi skrev endret hun på innlegget fra 12. mai:

(Skjermdumper snillegucci / Instagram)

På melding skriver Snillegucci til oss at denne samtalen er helt idiotisk når vi vet hvordan andre store profiler ikke merker. Det er helt riktig at vi vet mye om dette, men så er det nå en gang sånn at disse andre store profilene ikke har hatt like mye fokus på merking som henne.

Hun er også uenig i ordvalg hos Forbrukertilsynet altså at alt skal merkes annonse om man så bare har blitt sponset med et produkt eller om man har mottatt et femsifret beløp for å snakke om det. Dette kan jeg være enig i, men det tenker jeg at man som influencer kan løse ved å skrive “Annonse (sponset produkt)” om man ønsker å få frem at man kun har mottatt produktet.

Når det kommer til innlegget fra 12. mai skriver hun til oss at hun nå har kortet ned teksten selv om hun sjekket fra en annen konto at den ikke var så lang at den ble forkortet. Merkelig at screenshotten rett over her viser at den ble forkortet. Da er det helt sikkert kontoen vår det er noe feil med, si.

Jeg forstår at det føles kjipt å være den “eneste” som gjør ting riktig. Samtidig kan jeg ikke helt forstå hvorfor det skal være så vanskelig å sette annonse først i teksten, uavhengig av om den er kort eller lang. På lang sikt vil det antageligvis lønne seg å gjøre alt riktig for å beholde troverdigheten. Bare nevner det.

Håper dere har en flott pinsehelg 😘

❤️ Vicky