3. GJESTEINNLEGG

Å VÆRE BLOGGER ER MER ENN ÉN JOBB

Av Katrine

Det er hardt arbeid å være (topp)blogger, mer enn en fulltidsjobb og man kan påberope seg mange titler. Bare spør mor sjøl, Anne Brith. Hun skrev faktisk et helt blogginnlegg om det for noen dager siden, som et svar til de menneskene som mener hun må skaffe seg en jobb.

Hun har en app på mobilen sin som følger med på hvor mye hun bruker den hver dag. Tallet er visstnok 10 timer eller mer. Og når hun bruker mobilen, da jobber hun. Det er ikke tull og tøys som spill eller meldinger med venner. Det er jobb. Uten at hun definerer mer hva det innebærer.

I tillegg til de 10 timene (eller mer) med jobbing på mobilen er det mye annet som står på agendaen; hun tar bilder og bruker mye tid på redigering.  Utallige kurs om dette har hun vært på og flere skal det bli. Hun vil jo bli bedre i jobben sin. Som fotograf.

Hun bruker mye tid på å lese og analysere statistikker om de hun når i sosiale medier som Facebook og Instagram.  Dette har hun også vært på kurs i. Hun er jo sosiale medier ansvarlig.

Siden Anne Brith også er selger, daglig leder, salgssjef og markedssjef må hun dessuten legge markedsplaner, lage budsjett, utarbeide kampanjer og nye konsepter.  Hun leser alle bloggene på topplisten i tillegg til kakebøker (hun er jo konditor også) og selvutviklingsbøker.

Oj sann, jeg glemte den siste tittelen; skribent. Hun skriver jo blogginleggene sine selv.

(Skjermdump annebrith.blogg.no)

Alle disse stillingene skal altså hun, en enkelt blogger, fylle. Så vi slemme lesere ”må’kke komme her og komme her” og påstå at hun ikke har en jobb. Det slår henne ikke at en hvilken som helst annen jobb innebærer mange forskjellige oppgaver, uten at noen vil titulerer seg med flere yrkestitler av den grunn.

Men godhjerta som hun er så tror Anne Brith at innerst inne er vi alle like. Vi vil jo alle jobbe med noe vi brenner for. Noen jobber som frisør, vaktmester, politi eller lege og elsker det. Anne Brith elsker å blogge og vi skal bare vite at hun gjør en stor jobb. Åtte stillinger faktisk, om vi skal telle titlene hun gav seg selv i det blogginnlegget.

Bare synd at den voldsomme arbeidsinnsatsen hennes i stor grad resulterer i utstrakt utlevering av barna hennes, clickbaits, svadainnlegg uten noe egentlig budskap og stadig bygging av luftslott.

En annen blogger som har en” hard” hverdag er Camilla Øvestad (Villa Paprika). Hun kjemper jo en tilsynelatende umulig kamp for å komme a jour med ”jobben” sin. Camilla har ikke delt noe konkret om hva denne jobben egentlig er, men den innebærer tydeligvis usedvanlig store mengder innkommende epost som skal besvares.

Selve bloggen legger ikke Camilla så mye innsats i. Innleggene bærer preg av hastverksarbeid; dårlig skriftspråk, stavefeil og elendig grammatikk. Det er ofte mye ord og forsvinnende lite budskap. Bildene er generelt av laber kvalitet.

Men så har jo Camilla og Herr Øgle, Kim,  en del andre jern i ilden for tiden da. Kim driver fortsatt nettbutikken sin, Lord Gekko AS. Og elscooterne som kun kan brukes lovlig i egen gårdsplass er fortsatt i sortimentet.  Men noen uker siden utvidet han varesortimentet. Nå inkluderer det barnesko, ”Gekko`s sko” med blinkende LED-lys i sålene – prisen var først 799 kr. Så ble den satt ned til 499 kr og nå koster skoene 399 kr.

(Skjermdump lordgekko/Facebook)

Camilla prøver å slå seg opp på strikkede pledd. Det startet med akrylpledd hun hadde ”noen til overs” av fordi hun måtte kjøpe 10 stk eller noe sånt av for å ”sikre seg et par” selv. De hun hadde til overs tilbød hun følgerene sine på Instagram å kjøpe for 999 kr + frakt. Bildene av pleddene var ”lånt” fra diverse nettsider.

Noen dager senere dukket det opp en ny nettbutikk med navnet Villa Paprika. Varesortimentet bestod av strikkede pledd i to forskjellige størrelser. Denne gangen i ull og til en høyere pris. Fortsatt med ”lånte” bilder. Les om det HER

Oppi dette skulle Herr Øgle prøve seg som eiendomsmegler. I Bulgaria. Camilla, Kim og minstePaprika satte kursen mot Byala. I følge Camilla var første stopp Wien, men det viste seg at det var en sannhet med modifikasjoner. De skulle bytte fly der, siden det ikke går direktefly på denne tiden av året. Men i Camillas verden betyr å ha vært på flyplassen at hun har vært å besøkt byen.

De tilbrakte tre dager i Bulgaria. Vi fikk se noen bilder fra en leilighet de har ”fått seg”, men ikke har innredet selv enda. Camilla passet på å krølle til sengetøyet litt i kjent Villa Paprika-stil og flyttet rundt på de putene som var der før hun tok bilder da, så litt gjenkjennelseseffekt var det jo, selv om leiligheten ikke var fylt med siste nytt fra Mille Mol.

Et par av dagene de var i Bulgaria var de på tur med privat sjåfør og guide. De besøkte stranda og bysentrum i Varna (som byr på en overraskelse; snu deg 360 grader og du gar fra nåtid til 1800-tallet – eller var det omvendt?).

Favorittopplevelsen var tilsynelatende Grand Mall i Varna. ”Lykke til med å finne et bedre kjøpe senter” var Kims budskap på Instagram. Jeg kan komme på noen kandidater, bl.a. i Dubai. Men siden det så ut til å være ganske surt og kaldt der (basert på at de hadde på luer, skjerf og yttertøy mye av tiden) var det sikkert behagelig å holde seg innendørs.

Etter en svipp innom München (flyplassen) på hjemveien kom de hjem til Rødåsen kl. 01:30 natt til fredag sist uke.

Fredag formiddag kom det blogginnlegg med bilder av to strikkepledd tatt hjemme i parets stue. Pleddene var nå blitt til 100% merinoull og prisen landet på 2.999 kr i nettbutikken for det største.

I kommentarer på Instagram svarte Camilla på spørsmål en stund, før hun ble lei og slettet alt og sperret kommentarfeltet. Noe av det som kom frem var at pleddene er av ”egen produksjon” og er laget av en produsent i Kina ”de har avtale med”.

Denne uka har stakkars Camilla vært nødt til å holde minstePaprika hjemme fra barnehagen pga sykdom. Stakkars Camilla har jo ikke fått ”jobbet” og er veldig på etterskudd. Hun må ta ”nattens timer” til hjelp og prøver så godt hun kan å jobbe med minstemor i fanget.

I dag kom de to eldste Paprikaene også og da måtte jo Camilla stakkars starte nytt yrke; taxisjåfør. Tenk, de skal både på fotball og turn. Mor må fyre den gule taxien sin (les: den sorte Audien).

(Skjermdump villapaprikablogg.no)

Stakkars dame som må følge opp sine egne avkom… Newsflash, Camilla: Dette er noe folk normalt sett gjør i tillegg til å jobbe hele dagen.

Kan nevne at frøkna også det fryktelig travelt med sin arbeidsdag som visstnok aldri tar slutt. Hun jobber kun 24/7

At fasade er viktig for både Anne Brith og Camilla er jeg ikke i tvil om. De skal jo være så perfekte og alt er så rosenrødt. En viktig del av å opprettholde den illusjonen er heftig moderering av det folk skriver i sosiale medier. (Kritiske) spørsmål slettes. Brukerne som er ”frekke” nok til å stille dem blokkeres fra både Facebook og Instagram.

Hva med å ikke gjøre ting som folk er kritiske til? Da hadde kanskje Anne Brith sluppet å sitte med mobilen i hånda minst 10 timer i døgnet og Camilla hadde kanskje hatt sjans til å komme a jour med ”jobben” sin om hun slapp å bruke så mye tid på å sensurere kommentarfeltene sine.

– Katrine