2. GJESTEINNLEGG

En ung jente ønsker å fortelle om hvordan hun blir påvirket av influencere

Av Sanne

Hei

Mitt navn er Sanne, jeg er seksten år gammel, og blir til daglig påvirket av Influencere.

Jeg begynte å lese min første blogg da jeg var tolv år. Dette var i en tid da jeg slet mye, både med meg selv og i familiesammenheng. Bloggverdenen, og andre menneskers liv, ble til slutt en slags flukt fra virkeligheten. Det hendte at jeg satt dag ut, dag inn, foran datamaskinen. Jeg scrollet nedover blogg etter blogg.

Som tolvåring hadde jeg absolutt intet filter overhodet. Jeg slukte alt jeg leste rått. Da jeg leste om Leaduvet sin neseoperasjon, så jeg fram til dagen jeg ble gammel nok til å operere min egen nese. Da jeg leste om Sophie Elise sine gjentakende turer til solariumet, ville jeg også brune kroppen min. Da jeg leste at Stinablogg fortsatt kjøpte bukser i barneavdelingen, en avdeling jeg for lengst hadde vokst ut av, presset jeg meg inn i de minste buksene jeg hadde i skapet og begynte å gråte da knappen ikke gikk igjen. Jeg ville være som disse pene jentene jeg så opp til.

Influenserne påvirket meg også da jeg begynte på ungdomsskolen. Både jeg og vennene mine var opptatte av å være populære og kule. Det var rundt denne alderen jeg forsto (les: trodde jeg forsto) verdien av å være tynn. Jeg hadde akkurat kommet i puberteten, og gjennom sosiale medier dannet jeg et bilde av hvordan man burde se ut og hvor feil jeg så ut. Puppene mine var for små. Magen min, som så vidt stakk ut, var for stor. Lårene mine var enorme. Tallet på vekta var for stort. Jeg så ut som enhver trettenåring, men kroppen min var feil.

(Skjermdump forskning.no)

Løsningen var å trene, og å spise mindre. Jeg gikk fra å trene kun i gymtimene, til å løpe flere ganger i uka for å bli tynnere. Det sier seg kanskje selv at det ikke var bra. I løpet av de få ukene jeg drev på som jeg gjorde, klarte jeg å ødelegge beina mine fullstendig. Jeg utviklet et smertesyndrom, som jeg i dag fortsatt sliter med. Den eneste løsningen nå er å operere.

Jeg ble også påvirket av det bloggerne reklamerte for. Jeg ville bestille klær fra Sheinside, som var den kjeden alle de unge bloggerne reklamerte for. Men da jeg så at man måtte gå opp minst to størrelser, eller at plaggene bare fantes i one-size, ga jeg opp. Klærne var ikke laget for kroppen min, og de klærne ble fremmet av personer på min egen alder. De reklamerte kun for penger.

Når jeg leser blogger i dag, er jeg mer kritisk. Jeg vet hvilke markedskrefter som står bak enhver influenser, og jeg vet hva som er sant.? Nå er jeg seksten år. Jeg har utviklet et filter. Når jeg ser bilder av tallerkener med mat, vet jeg at det høyst sannsynlig ikke er et speilbilde av bloggerens daglige inntak. Jeg går ikke berserk inne på Nelly når noen fronter et kult merke. Ei heller ønsker jeg å operere rumpa mi når Isabel Raad legger ut et bilder av sin.

Jeg kan selvfølgelig fortsatt bli påvirket, til en viss grad. Det vet jeg, men ikke på samme måte som tidligere. Når Sophie Elise anbefaler et vippeserum, merker jeg meg at jeg får lyst til å skaffe et, selv om vippene mine er lange nok fra før. Når jeg leser en god anmeldelse av et produkt frontet av Fotballfrue, øker det sjansen for at jeg kjøper det i butikken – selv om det kanskje står «sponset» på toppen av innlegget, i nesten usynlig skrift, ofte ikke merket i hele tatt.

(Skjermdump sophieelise.blogg.no)

Når rosabloggere deler rabatter på restylane, blir jeg litt bekymret. Måten mange inflenserne fremstiller kroppene våre som prosjekter som aldri blir bra nok, får meg til å reagere. Spesielt når de ikke bare skriver om sine egne inngrep og rutiner, men presser dem på leserne sine. En rabatt på tjue prosent gjør en stor forskjell for en desperat sekstenåring. Heller vil ikke det å fremme hvor «vanlig» det er å fylle i leppene, sette på falske vipper eller å fjerne alt hår på kroppen ha en særlig positiv innvirkning – det tror jeg absolutt ikke.

(Skjermdump ranveicharlotte/Instagram)

Jeg har flere ganger vært inne på slike tanker selv, som oftest når når jeg har lest om det på blogger og på Instagram. Enn så lenge har jeg ikke gjort noe med kroppen min, fordi det går imot mine verdier, heldigvis. Hvis noen velger å gjøre det, så er det selvfølgelig deres valg. Jeg håper bare at de har tatt det valget selv, uten å ha blitt fortalt gjennom sosiale medier at det er standarden.

Bloggere har et ansvar, de er forbilder og har unge lesere. Jeg ønsker ikke å legge all skyld på dem, for valgene jeg har gjort i livet mitt, står jeg for selv. Mange av dem føler jeg på kroppen og psyken i dag. Det er ikke bloggernes feil at tolvårige meg ikke hadde utviklet et filter, og det er en sannhet. Samtidig fikk jeg deres meninger og budskap presset på meg, bare fordi jeg så etter underholdning og aksept.

Jeg er glad for at flere tar et oppgjør mot bloggnorge og at bloggerne endelig har fått noen regler å følge. Samtidig håper jeg at bloggerne er kritiske til det de reklamerer for heretter.

Når Ulrikke Falch sier at man burde tenke seg om to ganger før man legger ut bilde av maten sin, betyr det ikke at du ikke skal legge ut bilde av maten din. Det betyr bare at du burde tenke deg om og ikke få noen til å tro at dette er det du spiser på en dag. Du kan godt legge ut bilder av maten din, men vit hva det kan gjøre med en tolvåring uten filter.

De har vært tolv år de også.

Hilsen Sanne 16 år

34 thoughts on “2. GJESTEINNLEGG

 1. Bra skrevet!👏🦋. Vi blir alle påvirket i større eller mindre grad, bevisst-ubevisst. Det gjelder på TV, bloggere, magasiner,ALT. Ser vi navnet på en vare nok ganger, vil vi begynne å fundere på det i underbevisstheten. Jeg jobber selv som Markedsdirektør, og vet nøyaktig hvordan vi skal fronte et produkt for økt salg. Jeg tjener gode penger i denne jobben, men gir meg til sommeren. Hvorfor? Jeg føler ikke det er etisk riktig! Jeg føler vi sleiker ræv! Spes konsulentene som er ute og fronter dette hver dag! Det finnes masse studier vi selvsagt aldri viser kunden, fordi de ikke er gode nok! Vi har spes et produkt som bloggerne fronter, jeg bruker det ikke selv. Fordi det virker ikke. Men jeg skreddersyr kampanjer som selger! Gud forby, jeg kan ikke røpe hva det er, men har så lyst!! En eneste liten dårlig studie har vi på dette. Vi reiser til Hawai og feirer, pengene renner inn. Helt sykt, helt utrolig at ingen etterspør studier, men tror på det via bloggere! Takk for meg!

 2. Faren min døde av solarium..Han fikk kreft av det som 18åring. Likvel ble jeg påvirket til å tro at jeg ikke var bra nok vis jeg ikke var brun…Bloggerne frontet Brun-og blid på den tiden jeg var i min mest sårbare tid. Så jeg fløy til solariumene tilslutt jeg også. Siden jeg har vansker med å bli brun, så lå jeg i solariumet i 1 time, og ble solbrent istede. (Leste at solbrenthet ble brunfarge etterhvert, så det spilte ingen rolle.) Nå er jeg ikke lett å påvirke mer, heldigvis.

 3. Godt skrevet! ❤ Håper dette bidrar til at flere på din alder får opp øynene for influencerne og markedskreftene bak

 4. Ser at ranvei har skrevet på bloggen sin at sienna er «en STRAKS treåring». Sist jeg sjekket var hun født i desember, og er derfor nettopp blitt to?!?!

 5. Så koselig innlegg av en reflektert 16-åring. Det er bra du klarer å se forbi kompleksene dine, og vite at du er en normal og sunn jente! Komplekser er kun en illusjon, litt som spøkelser 😉 Med litt fornuft klarer man å se forbi de irrasjonelle tankene og se at alt er normalt.

  1. J.: Jeg vet ikke så mye om det til at jeg kan skrive et helt innlegg om det, men tenkte å ta det med😊

 6. Tusen takk til Sanne som skrev et flott innlegg om det å bli påvirket som ung.
  Håper hun stikker innom kommentarfeltet for å takke alle dere som har skrevet så fine kommentarer til henne😍

 7. Flott skrevet!
  Og veldig fint at det enda finnes tenåringer som er kritiske til alt detta fjaset rosablogger’ne kommer med.

 8. Kjempegode og reflekterte tanker fra ei ung jente…tommel opp for deg 🙂

  Hadde toppbloggerne som lurer leserne sine mest (f. eks. Sophie Elise, frua og frua, Ullebø, frk. Raad, Martine Lunde…..og flere med de) hatt samme innsikt og rotasjon i topplokket hadde innleggene deres vært hevet mange hakk.

  Lykke til videre Sanne <3

 9. Det supertante sa! Adina, bloggen deres kommer til (og har allerede) å forandre samfunnet og har åpnet for en ny debatt! Er så takknemlig, både på egne og unge jenters vegne!

 10. Så flott innlegg – velskrevet og reflektert! For meg er det noe ekstra fint med å høre dette budskapet fra en tenåring 😊👍🏻

 11. Takk til Sanne som ville bidra fra sitt ståsted! Jeg må si at man tenker jo gjerne at det er 14-16 åringer som er mest utsatt, men etter å ha sett bilder fra ulike “Vinterlyd” arrangementer (hvor ulike influencere står på stands og det er “meet and greet”) så ser “fansen” ut til å være, ja- fra 10 år og oppover?. Dette aktualiserer jo bare enda mer det ansvaret den enkelte influencer har for sitt budskap og sin næringsvirksomhet. Barn har krav på å bli beskyttet fra negativ påvirkning fra reklame. Sanne sitt innlegg bekrefter inntrykket jeg har fått (feks via SE sin Insta-profil og kommentarene der) at det er svært unge som påvirkes.

 12. Veldig bra skrevet! Jeg synes de verste er Isabel og SE. Nå har SE en kjæreste som virker veldig sympatisk og som en fin type. Heldig med han! Får håpe de skjerper seg. Isabel med Nelly linker er hårreisende. Kommer ALDRI til å kjøpe noe fra de 😊

Leave a Reply