1. GJESTEINNLEGG

Av Christina Hansen

Kjære alle bloggere som endelig setter lys på og viktiggjør hvilken påvirkningskraft dere har på leserne deres. Tusen takk! Endelig er det noen med en stor stemme som bruker den på denne viktige saken.

Jeg har alltid tenkt at jeg ikke lar meg påvirke av bloggere, kjendiser og andre mennesker jeg ser opp til. Ja, jeg kan se opp til noen, men nei, jeg blir ikke negativt påvirket. Jeg vil ikke se ut som Kylie Jenner eller Kim Kardashian, så det må jo bety at jeg ikke tar dette til meg på samme måte som alle jentene som på død og liv skal se prikk like ut med store, matte lepper, brunt hår, full face of contour og perfekte, påmalte bryn. Jeg vil ikke se sånn ut.

Jeg har aldri følt presset når det kommer til kropp, utseende, silikonpupper eller store lepper. Helt til jeg plutselig gjorde det en dag allikevel. Jeg var 21 år og følte meg sterk og flink som ikke hadde latt meg påvirke på noen som helst måte. Men så satt jeg der, i stolen hos en kosmetisk lege som fylte juvederm i leppene mine som en og annen toppblogger. Jeg sa til meg selv at jeg gjorde dette for min egen del, og kanskje gjorde jeg det også. Men hadde jeg tenkt tanken om jeg ikke hadde latt meg påvirke? Neppe.

(Skjermdump signaturklinikken.no)

Vi er ikke klar over selv at vi blir påvirket. Hadde vi vært klare over det, så hadde vi jo bare styrt det unna, ikke sant? Det er noe som skjer i underbevisstheten, noe vi ikke er klar over at skjer før kanskje lenge etterpå. Det er først nå at jeg selv forstår i hvor stor grad jeg blir påvirket av bloggerne jeg følger til tross for at jeg vet at forskning, til og med min egen forskning, har funnet at vi blir negativt påvirket av blogger. Som en del av min mastergrad i psykologi har jeg forsket på nettopp dette med bloggere og deres påvirkningskraft på unge jenter’s selvfølelse. Min forskning er det første vitenskapelige prosjektet på dette teamet, og mine resultater viser at ja – unge jenter blir negativt påvirket av mote-og livsstilsbloggere. Dette er harde fakta, dette er forskning og dette er ikke noe bloggerne lengre kan nekte for at skjer.

I mitt forskningsprosjekt deltok jenter i alderen 16-39 år. De ble først bedt om å svare på en rekke psykologiske skalaer om selvtillit og påvirkning (Rosenberg’s Self-Esteem Scale, the Positive and Negative Affect Schedule og the State Self-Esteem Scale). Deretter ble de eksponert for 10 forskjellige blogger; en gruppe ble eksponert for kun bildene og den andre gruppen ble eksponert for hele blogginnlegget, altså med tekst. Etter eksponering ble deltakerne igjen bedt om å fullføre the Self-Esteem Scale og the Positive and Negative Affect Schedule for å se hvordan svarene de ga første gangen muligens hadde endret seg, og i tillegg ble de bedt om å fullføre Self-Discrepancies Scale for å måle hvordan de nå følte det om seg selv, samt et Personal Goals Measure. Resultatene av denne forskningen viser at det ikke var noen forskjell mellom gruppene, altså at de som ble ekpsonert for kun bilder og hele bloggen med tekst rapporterte om det samme når det kom til selvtillit og positiv påvirkning. Disse resultatene viser at alle deltakerne hadde dårligere selvtillit og følte at de ble negativt påvirket av å lese bloggene / se på bildene. Resultatene fant også at blogger med tekst har en litt dårligere påvirkning når det kommer til negativ påvirkning enn kun bilder, det vil si følelser som er negativt ladet (feks: jeg føler meg sint).

Nevrolog Sigmund Freud er kanskje kontroversiell i sine ideer og synspunkter, men er det en ting han har fått rett etter min mening, er det teorien om underbevisstheten vår. Han utviklet for mange år siden psykodynamisk teori som skiller mellom menneskets bevisste og ubevisste aspekter i psyken og forklarer den som et isfjell. Den er i grunn enkel å forstå; toppen av isfjellet er bevisstheten vår og er den delen av isfjellet som stikker opp av vannet. Dette er tanker, følelser og avgjørelser vi er fullstendig klare over. Pre-bevissthet er den delen som er rett under bevisstheten, akkurat i vannkanten av isfjellet; muligens litt over og litt under vann. Til slutt har vi den største delen av isfjellet, som er underbevisstheten. Dette er de mentale prosessene vi ikke har tilgang til som påvirker avgjørelser, følelser og adferd. Freud mener at dette er hovedkilden til menneskelig adferd, og jeg syns denne teorien fint kan brukes i forklaringen på hva som skjer når vi leser blogger og blir ubevisst

Alle disse mentale prosessene blir bestemt av tidligere erfaringer og lagret i underbevistheten, og det er nettopp det min egen forskning viser. Modellen jeg har brukt er en annen enn Freud sin, men den viser det samme; når vi leser blogger kjenner underbevisstheten igjen dette og lar seg påvirke basert på tidligere erfaringer. Vi er altså ikke klar over dette, og det er helt greit. Det er hele ideen med underbevissthet, men det er også det som er skremmende med bloggere.

Jeg har full forståelse for at de færreste har en intensjon om å påvirke leserne sine negativt, men realiteten er en annen. Vi blir påvirket, enten vi vil det eller ei. Enten vi er klar over det eller ei. Til hvilken grad vi blir påvirket varierer åpenbart fra person til person, men vi blir altså påvirket. Jeg blir fortsatt påvirket i en alder av 26 år. Jeg vil kanskje ikke se ut som Kylie Jenner lengre, men jeg vil definitivt se ut som noen andre enn meg selv til tider, og selvom jeg forteller meg selv at jeg ikke blir påvirket av de flotte Victoria’s Secret englene jeg følger på Instagram, så vet jeg selv at det er løgn. Selvfølgelig blir jeg negativt påvirket, jeg vil også se sånn ut, og det er skremmende. Vi vil alltid se annerledes ut enn vi er, vi vil alltid være noe annet og vi klarer ikke å innse at vi er gode nok som vi er.

Debatten i forbindelse med kvinnedagen på NRK engasjerte meg veldig. Jeg syns det er fantastisk å se at denne debatten endelig blir tatt, men jeg syns argumentene fra bloggsiden av saken blir lite nyansert og gjennomtenkt. Det handler om å være bevisst på hvordan man fremstiller seg selv i den digitale verden, det handler om å være litt selvkritisk og det handler om å bry seg om andre. Det blir for enkelt å fraskrive seg ansvaret totalt som blogger, for realiteten er at du som blogger har en enorm påvirkningskraft på jenter i dagens samfunn. Å fraskrive seg ansvaret helt og skylde på foreldre og de unge jentene selv holder ikke mål. Det er heller ikke så enkelt som å slutte å lese en blogg hvis du blir negativt påvirket, for som forklart ovenfor vet vi ofte ikke selv at vi blir påvirket. Til slutt vil jeg legge ved at jo, jeg tror bloggere og influencers kan være hovedårsaken til at noen utvikler spiseforstyrrelser. Mer forskning trengs absolutt på dette temaet, men basert på tidligere og tilsvarende forskning er det mye som tyder på at dette er et reelt problem som må tas tak i.

Vi blir negativt påvirket uansett hva vi gjør og hvem vi følger, og det er menneskelig. Det er ingenting å skamme seg over, men bloggere må ta et ansvar de også, og gjøre det de kan for å minske denne negative påvirkningen. Av den grunn sier jeg tusen takk til alle bloggere som endelig står opp for denne saken og setter lys på dette, særlig Kristin Gjeldsvik som kjemper en viktig kamp!

-Christina

Instagram Her

74 thoughts on “1. GJESTEINNLEGG

 1. Bra innlegg! Og jeg tror absolutt også at vi blir påvirket mer enn vi tror. Jeg har for eksempel alltid hatt så lange øyevipper at jeg bare tar på maskara helt innerst for at det ikke skal bli for voldsomt. Men etter å ha sett utallige bloggposter om vippeserumer satt jeg plutselig og sjekket priser og vurderte å kjøpe det, før jeg kløp meg i armen og minte meg selv på at jeg har vurdert å klippe vippene mine kortere. Kun et lite eksempel, men det var for meg en øyenåpner om at jeg faktisk blir påvirket av bloggere, selv om jeg har et totalt annerledes “image”.

 2. Bra skrevet 👍🏼 Vi blir så absolutt påvirket. Tenker med skrekk og gru hva dette hadde gjort med meg hvis jeg i dag hadde vært 16-17 år 😱
  Å vi trenger Kristin Gjeldsvik ! Hun er SÅ BRA 👏🏻
  Og til dere i bloggomtoppbloggere 🙏🏻 TAKK for at dere finnes i denne gale bloggeverden ❤️

 3. Hvis dere skal ha gjesteinnlegg håper jeg dere kan ha innlegg med litt mer konkret innhold enn dette :). Ok skrevet, men hun skriver hun har “forsket” på dette uten å komme med et eneste eksempel eller resultat fra denne “forskningen”. Det er bare den samme regla om at ja, vi blir påvirket av bloggere og at bloggere må være bevisst sitt ansvar. Det er lett å sitte å si at bloggere påvirker dagens unge negativt, men for at dette skal bli konstruktivt må man vise sammenhenger, og jeg forventer særlig dette av en som sier hun har forsket på dette.

  Dette savner jeg veldig i debatten…det er mye mening og synsing, men foreløpig lite forskning som kan slå i bordet med tall på f.eks hvor mye mer tilbøyelig til kosmetiske inngrepen man blir eller hvor mye dårligere kroppsbilde man får av å lese blogger som naturliggjør dette. Eller hvordan ulikt fokus påvirker på ulike måter. Er det slik at et enormt fokus på kampen mot kroppspresset også faktisk bygger opp under det store utseendefokuset i dagens samfunn, og virker mot sin hensikt? Det kan nemlig tenkes.

  Akkurat nå føler jeg debatten er resirkulering av påstander og meninger. Det er på tide å tilføre debatten noe nytt om den skal føre frem.

  1. Hei Lillian,

   Jeg har gjort forskning på dette og til og med presentert forskningen min på en konferanse for kliniske psykologer i Manchester i fjor sommer, så det blir ikke helt riktig av deg å si at jeg ikke kan vise til sammenhenger. Dersom du er interessert i forskningsrapporten, som forsåvidt ga meg en A, kan du gjerne sende meg en mail så skal du få denne tilsendt 🙂 Her har jeg prøvd å komme med nettopp forskning og psykologiske teorier på hvorfor dette skjer, men kort fortalt kan jeg gi deg et sammendrag av metoden jeg brukte og resultatene mine her:

   – Jenter i alderen 16-39 år fullførte en rekke psykologiske skalaer som gikk på selvtillit og påvirkning (Rosenberg’s Self-Esteem Scale som måler trait self-esteem, the Positive and Negative Affect Schedule og the State Self-Esteem Scale)
   – Deretter ble de eksponert for 10 forskjellige bloggere, en gruppe ble eksponert for kun bildene og den andre for hele blogginnlegget, altså med tekst
   – Etter eksponering ble deltakerne igjen bedt om å fullføre the Positive and Negative Affect Schedule og State Self-Esteem Scale, i tillegg til Self-Discrepancies og Personal Goal Measure.
   – Resultatene viser at det var ingen forskjell mellom gruppene, men deltakerne rapporterte om dårligere selvtillig og positiv påvirkning etter eksponering for blogger.
   – Resultatene fant også at blogger med tekst har en litt dårligere påvirkning når det kommer til negativ påvirkning enn kun bilder

   Du har helt rett i at det er altfor lite forskning gjort på dette, og det er også det jeg vil fremme i denne artikkelen. Jeg føler selv at jeg tilfører noe nytt ved å vise til forskning og en ganske passende psykologisk teori, men i min rapport kan du også lese litt om tidligere forskning på tilsvarende temaer. Vil gjerne diskutere videre med deg, så send meg gjerne en mail!

   Takk for tilbakemelding 🙂

   Christina
   christina@parrington.no

   1. Bra! Her var det litt mer kjøtt på benet :). Det opprinnelige innlegget ble en i mengden uten at problemstillingen ble presentert på en ny måte, eller at det etter min mening, styrket tidligere uttalelser i debatten. Men i dette sammendraget gjengir du viktige funn…og da kan man også plassere det sammen med teori, så veldig nyttig tilsvar!

    Takk! 🙂

   2. Det er også slike funn jeg synes mangler i debatten i media. Debatten er altfor preget av mennesker med sterke meninger som uttaler seg, og det blir om å gjøre å skrike høyest. For all del, det er veldig bra at disse tar opp kampen og kjemper for saken. Men å høre Kristin Gjelsvik fortelle om alle de fortvilte jentene med dårlig selvbilde som kontakter henne og å høre henne lange ut mot andre bloggere, er ikke det som gir oss en konstruktiv løsning på problemet i lengden. Kristin og andre har vært viktige for å sette saken på agendaen, men nå når det er gjort er det konkrete løsninger og tiltak som må til. For det er ingen tvil om at vi må få slutt på body shaming og det sykelige fokuset på et perfekt utseende.

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26311661 Her er også en studie som har funnet visse sammenhenger der de som har et negativt kroppsbilde opplevde en forverring av dette etter eksponering for reklame, mens de som rapporterte om et godt kroppsbilde ikke følte noen forverring etter samme eksponering. Hvis dette kan overføres til norske forhold og sammenholdes med SIFO sine undersøkelser som antyder at veldig mange har et negativt kroppsbilde- så kan jo blogg/SoMe ha en negativ påvirkning som kan gi en indikasjon på årsakssammenhenger og vekselvirkninger.

   SIFO sin rapport fra 2014 “Retusjert reklame og kroppspress” gir også en god del informasjon.

   Takk til Christina som tok seg tid til å dele sine funn.

   1. PS. Kristin Gjelsvik også vist til forskning, blant annet SIFO, i sine uttalelser, men har fremhevet at engasjementet hennes har styrket seg gjennom de mange tilbakemeldingene hun har fått fra unge jenter som føler på nettopp kroppspress.

   2. Hei Stine,

    Det finnes mye spennende forskning som viser en sammenheng mellom negativt kroppsbilde og eksponering for reklame og media images – det har du helt rett i! Takk for at du deler 🙂

    Anbefaler forsåvidt også boken Kroppsklemma av Kari Løvendahl Mogstad som viser til mye spennende og relevant forskning til de som måtte være interesserte i dette, selvom det er mangel på forskning gjort direkte på konsekvensene av eksponering til blogger.

    Christina

  3. Veldig enig Lillian! Jeg personlig blir ikke påvirket av bloggere, men det er det selvfølgelig noen andre som blir. Jeg er 17 år og tror at den største påvirkningen kommer fra de som er i nærmiljøet. På skolen i kantina så kan restylane være et tema der folk snakker om at de vil ta restylane. Man kan så lett bli påvirket av de “populære” på skolen(uansett hvor teit det høres ut). Og jeg tror det er der mye av påvirkningen kommer fra. Det er veldig lett å bli påvirket hvis en sier “åh jeg vil ta restylane” hvis man sitter i kantina. Jeg er 17 og vil ta restylane i leppene når jeg blir 18, ikke fordi jeg har blitt påvirket av noen men fordi det er noe jeg vil for meg selv. Jeg tror uansett hvor mye folk sier “ikke gjør det” så kommer folk til å gjøre det uansett. Så kan man finne ut i ettertid om det var et riktig valg.

   Men jeg er ikke for at bloggere gir ut rabattkoder på plastisk kirurgi. De har som sagt mange unge lesere og det skal tas hensyn til.
   formulerte meg litt dårlig men håper dere skjønner poenget.

   1. Tenker at de “populære” som snakker om restylane i kantina på skolen også blir påvirket fra et sted, gjerne bloggere.

 4. Lillian, er du en rosablogger?
  Jeg har nylig begynt på en doktorgrad med liknende tema, bare mer utvidet i den forstand at vi måler hvordan barn og unge(14-30) blir påvirket av idealer generelt. Hva er et ideal for deg, hvordan påvirkes du etc. En doktorgrad i ped og dens påvirkning fra 1980 til nå. Jeg tipper det kommer til å bli mye forskning på dette interessante tema fremover. Og i 3 lag av hjernen, om du vil, ligger underbevisstheten, den er ikke til å kimse av. Synes Christina sin forskning er veldig spennende. Det er også for en grunn for at flere og flere klinikere velger å veksle mellom Psykoanalysen og det kognitive.

 5. Helt enig, Lillian! Og så bra at jeg kunne oppklare ved å forklare funnene mine 🙂 Du har nok rett i at dette burde vært med i innlegget, jeg ber Adina om å oppdatere!

  Det jeg ønsker med min forskning, som jeg jobber med å få publisert men dette er en lang prosess, er å til slutt komme opp med en løsning på dette problemet fra et psykologisk perspektiv. Jeg håper at flere psykologer kan se viktigheten av dette og forstå at dette er et reelt problem som må tas tak i, og en psykologisk innblanding kan muligens være en løsning fra mitt synspunkt. Også kjempefint om andre løsninger og tiltak også blir satt i gang!

  Christina

 6. Så om mann fyller på leppene sine så har man absolutt blitt negativt påvirket av noen? Kan man ikke rett og slett bare ville gjøre noe med det? Jeg fylte leppene mine for aller siste gang 2 år siden. Gjorde det bare fordi jeg liker hvordan JEG ser ut med større lepper. Videre så kan jeg ikke si at jeg liker store lepper på alle, fordi jeg ikke syns at alle kler det. Jeg har superfine venninner med små lepper, og jeg syns de er vakre med de leppene fordi de kler dem. Både store og små er fine, kommer ann på ansiktsformen og hva mann kler. Og ang mine lepper.. hvorfor har jeg ikke gjort det mer siden da? Fordi jeg er fornøyd nå. Juvedermen sitter fortsatt i, og kanskje jeg fyller på mer om jeg vil, men jeg gjorde dette lenge før jeg leste blogger eller visste hvem kylie jenner og hele den klanen er. Jeg har begynt å lese diverse blogger, løper ikke til klinikken for å fylle på fordi en blogger skriver hun har gjort det, eller fordi jeg så en reklame med en supermodell med store lepper.. Man har også noe kalt fri vilje. Man MÅ ikke å ha blitt påvirket.
  Videre vil jeg si at jeg er enig i at bloggere har stor påvirkningskraft. De trenger ikke å rope og skrike ut om ting de har gjort, og deretter reklamere for det. Men så har vi da disse folka som driver med forumer og skriver kommentarer, lurer så fælt på hva enhver av dem har gjort. Når de ikke skriver om det, får de disse kommentarene som «hvorfor er du ikke ærlig om ditten og datten?!» «hvorfor lyver du?!» bla bla bla.. altså kan man ikke vinne her.
  Lang kommentar det her, men jeg vil bare si ikke alle blir negativt påvirket. Og trenger ikke skrive kommentar tilbake nå «ja men du ble ubevisst påvirket fordi du har dårlig selvbilde». Uff nei, jeg er nok ikke det vakreste mennesket til å ha eksistert på denne planeten, men flaut som det er å innrømme, kan jeg stirre i speilet og bare nyte utseendet mitt. Fordi jeg faktisk liker det jeg ser:) ønsker alle en slik følelse!

  1. Jeg vil si tvert imot, du ble antagelig ikke påvirket i negativ retning av reklame (vanlig, på tv eller whatever) som går på utseende og kroppspress, nettopp fordi du synes å ha et godt bilde av deg selv og liker deg selv. Jeg lenket litt lengre opp til en studie på nettopp dette og de fant at de som er som deg ikke blir påvirket negativt (til å ha et dårligere selvbilde) ved reklameeksponering (uansett kanal) mens de med dårlig kroppsbilde som utgangspunkt fikk et enda dårligere kroppsbilde etter eksponering. Så det kan virke som at bevisstgjøring om disse mekanismene kan bidra til mer kunnskap ihvertfall og til å slå et slag for de som ikke liker seg selv slik at også de kan få den følelsen du beskriver! Det hadde vært noe 😉

  2. Absolutt ikke det jeg mener i det hele tatt! Det er viktig å forstå at ved forskning gjelder ikke dette alle mennesker i hele verden, vi er alle forskjellige og når jeg forteller om min egen opplevelse med juvederm mener jeg ikke at dette automatisk må gjelde for deg også. Men generelt sett viser forskning at bloggere påvirker negativt, det betyr ikke at dette gjelder for deg personlig, det finnes alltid unntak og det er flott å høre at du har gjort dette for din egen del, Anna 🙂 så kort forklart; fordi du har fylt på leppene betyr ikke dette at du absolutt har blitt påvirket av noen, MEN bloggere påvirker absolutt unge jenter negativt.

   Forsåvidt også enig med Stine under her, et veldig godt poeng og noe som absolutt må forskes på i forbindelse med blogger og ikke bare reklamebilder generelt! Faktisk brukte jeg en modell som heter the working self, og, uten å gå for dyp inn på det kjedelige, viser den litt av det samme Stine forklarer under; når man blir eksponert for blogger blir the working self aktivert og dersom man (i underbevisstheten) har dårlige minner med slike bilder fra før av (altså dårlig selvbilde) vil man bli negativt påvirket.

   Takk for innspill, begge to!

   Christina

  3. Noe/noen har jo fått deg til å tenke at leppene dine trenger å bli større. Om det er bilder over flere år av mennesker med fyldige lepper etc, så finner man ikke på helt uten å noen gang ha sett at egne lepper er for små.
   Er et skjønnhetsideal man blir påvirket av. Ellers hadde vi faktisk aldri tenkt på å fylle ut lepper, fjerne rynker, bleke tenner m.m

   1. Er nok ikke enig med deg. Da hadde store lepper vært et skjønnhetsideal for meg. Og det er det ikke. Synes ikke at alle store lepper generelt er finest. Ikke små heller. Alle er forskjellige, og kommer ann på hva man kler selv.

 7. Christina, siden du tar en mastergrad i psykologi tillater jeg meg å ta deg på alvor her. Først vil jeg minne om at Freud ikke var (eller ER, som du skriver) psykolog, men nevrolog og psykiater. Og jeg synes du forenkler når du omtaler hans psykodynamiske teori som “i grunn enkel å forstå”. Teorien er omfattende og Freud brukte flere tiår på å utvikle og revidere den! Og du gaper over for mye når du sier at din egen forskning viser at “alle disse mentale prosessene blir bestemt av tidligere erfaringer og lagret i underbevisstheten”. Hadde din forskning vist dette, ville du snart ha vært Nobel-pris-kandidat! Psykologiens største problem at vi ikke kan se hva vi tenker eller føler, og derfor ikke klarer å bevise årsakssammenhenger som dette.
  Ellers synes jeg du har gode poenger, og jeg er selvfølgelig helt enig med deg i essensen i det du skriver – nemlig at mye tyder på, og det er gode grunner til å anta, at selvbilde og selvfølelse påvirkes negativt av å lese bl.a. rosabloggere!

  1. Hei Kjersti,

   Takk for kommentar og innspill. Først vil jeg bare legge ved at jeg ikke studerer psykologi men allerede har en mastergrad i psykologi, som jeg forsåvidt besto med en A. Selvfølgelig har du rett i at selve teorien er kompleks og omfattende, men med dette innlegget ønsker jeg å gjøre det enkelt for en leser som ikke har psykologibakgrunn og forklarer kun delen om vår bevissthet; noe jeg selv syns er enkelt å forstå med min forklaring. Jeg ser ingen grunn til å legge vekt på hvor omfattende teorien er i sin helhet, det er ikke relevant for dette innlegget i min mening.

   Selvom min forskning kan (med trykk på KAN) foreslå dette så betyr ikke dette at det er slik det er. Jeg syns derfor du tar i litt vel når du kommer med denne påstanden din, og med en master i psykologi er jeg selvfølgelig klar over at det er vanskelig å kunne bevise årsakssammenhenger. Det er mulig jeg kunne formulert meg annerledes, jeg er vant til å skrive forskningsartikler på engelsk og finner det utfordrende å bruke riktige formuleringer på norsk, men jeg er helt sikker på at du skjønte nøyaktig hvor jeg ville med disse poengene mine 😉

   Ellers takk for kommentaren og jeg setter pris på innspillene dine!

   Christina

   1. Jeg misforsto og trodde du var student, Cristina – sorry, slurvete lest av meg. Jeg påpekte noen feil og svakheter i innlegget ditt som jeg ikke syntes burde stå uimotsagt på en blogg dersom den skal fortsette å ha kred og tyngde. Og du velger å svare meg akkurat slik jeg tipper visse toppbloggere vi kjenner ville gjort! Du bortforklarer og avslutter med si at du er helt sikker på at jeg skjønte nøyaktig hvor du ville med poengene dine! Wææææ! Første gang jeg har opplevd på denne bloggen.

    P.s. For meg kunne du gjerne hatt doktorgrad, vært professor og publisert haugevis av studier i de mest anerkjente tidsskrifter uten at det ville endret synet mitt på det du skriver.

   2. Helt i orden at du ikke er enig, Kjersti, det må være greit! Synd at du føler at svaret mitt er et typisk toppbloggersvar.

    Til slutt vil jeg bare si at jeg ikke er en av de som vanligvis poster på denne bloggen, og at du ikke er fornøyd med mitt svar til deg i kommentarfeltet skal ikke gå utover Adina, noe jeg regner med det ikke gjør heller, men ville bare påpeke det 🙂

    Takk for engasjementet!

    Christina

   3. Jeg har vært leser av BOTB lenge, og det at jeg ikke digga alt ved ditt innlegg og svar kommer seff ikke til å gå utover Adina! 🌼

  1. Synd du føler at innlegget mitt ble for langt til at du gadd å lese det, men for å gi det nok fylde måtte det bli sånn for å få frem poengene mine 🙂 Takk for innspill!

   Chrisrina

 8. Her har vi fått en smart og kunnskapsrik jentes tanker, og ikke minst, forskning på området om bloggers påvirkningskraft på unge jenter – en nødvendig og reell debatt! Håper virkelig du tar den store stemmen din med videre i livet, Christina! Utrolig bra skrevet.

 9. Denne bloggen har tapt seg helt sykt..
  Jeg husker i sommer når jeg oppdaget den for første gang. Jeg klarte ikke å engang spare innleggene da jeg var på ferie og sjekket sikkert minst 5-6 ganger hver dag om det var kommet nytt innlegg.

  Før var bloggen en morsom blogg me info om bloggere og litt (lovlig) uthenging.
  Nå har den blitt altfor seriøs med reflekterte tanker og forsking og gudene vet hva. For all del, det er bra dere tar opp merking og vixen og debatten på NRK og lignende, men i det siste har det vert så mye av det samme at jeg har blitt lei. Eneste jeg ser frem til nå er ukas sett og hørt..

  1. Anonym 23:22. Godt at det er helt frivillig å lese blogger. Er det så himla kjedelig så finn noe annet å gjøre da….

   Jeg synes det er bra dere er blitt mer seriøse enn dere var i begynnelsen, og at det går an å debattere seriøst og konstruktiv, og til deg Christina som hadde gjesteinnlegg her i dag. Veldig bra og veldig viktig innlegg og spennende lesning for meg ihvertfall. Jeg håper flere kloke hoder vil skrive gjesteinnlegg i tillegg til de som blir skrevet her av deg Adina og forhåpentligvis også Vicky når du føler for det igjen….

  2. Anonym: Synd du føler det sånn, men samtidig kan jeg også forstå. Bloggen har forandret seg.
   Jeg har alltid tenkt at vi har to grupper lesere. Den ene gruppen vil ha gossip og underholdning, mens den andre vil ha innlegg av mer seriøs karakter. Jeg håper jeg klarer å tilfredsstille alle.
   Det gleder meg at du liker Sett og Hørt😍 Jeg skal ta med meg det du sier😘

 10. Stående applaus fra meg også. Dette trenger verden å bli mer opplyste om, ikke bare her i Norge men i alle land der kropp og påvirkning får så stor makt. Det er ikke bare de helt unge som blir påvirket heller, folk som bikker 30-40 har også sine komplekser og tyr til fyll i kroppen både her og der. Det er blitt et press på å se ung og tynn ut lengst mulig. Der har du din neste forskningsoppgave kjære Gjesteblogger ☺️😉👍🏼

  1. Tusen takk, HS! Det har du nok absolutt rett i, det er veldig mange spennende områder man kan forske på som har med dette å gjøre!! 🙂

   Christina

 11. Jeg kan bruke meg selv som eksempel, på at vi blir påvirket. Bevisst eller ubevisst.

  Jeg leser ikke CBE.no. Men man får likevel med seg en del. I mitt første svangerskap var jeg kjempe fornøyd med at jeg i det hele tatt bøtte frem et barn. For mange kilo betydde ingenting. Jeg hadde endelig fått en baby.
  Dette var før CBE hadde fått sitt første barn.

  Med barn nr to derimot. Da kjente jeg veldig på at kroppen ble større. Formen var elendig. Så jeg fikk ikke mosjonert det jeg ønsket og ville. Jeg skammet meg over at jeg ble så «stor». Jeg er en oppegående voksen dame. Likevel ble jeg påvirket over bildene CBE la ut etter fødsel.

  Jeg har også fått med meg reklame for storytel. Men det har ikke vært relevant for meg. Da jeg helst leser bøker selv. Men når noen snakket om at de ønsket å høre på lydbøker i stedet for. Gjett hva jeg anbefalte. Jeg ble overrasket når jeg anbefalte storytel. Og jeg reflekterte over at den eneste grunnen, er pga en blogger som hadde reklamert for det. Til og med en blogg jeg ikke leser.

  Kjempe bra innlegg! Det er så bra at det er fokus på reklame og dårlig påvirkning fra bloggere.

  1. Tusen takk, Hilde! Det du deler her er så utrolig riktig for mange av oss, hvert fall for meg. Og det er akkurat det jeg prøver å få frem med dette innlegget, så takk for at du deler! 🙂

   Christina

 12. Hvordan føler du din egen Instagramkonto passer inn med det du skriver her? Så vidt jeg kan se er det en typisk “se så fint livet er” med innslag av mat og mote..

  1. Og for å utdype det jeg mener: første Instagrampost gir du prosenter om folk kjøper antrekket ditt, du poster bilde av hvor mye mat du spiser og fronter et forholdsvis glossy bilde av livet. Ikke tro at det kun er operasjoner og botox “mannen i gata” blir påvirket av.

   1. Hei anonym!

    Takk for kommentar. Jeg skjønner at du ikke følger meg fra før av, for jeg har frontet denne debatten en god stund og føler selv at jeg fremstår som et godt forbilde på Instagrammen min også. Det er viktig for meg å få til innslag av slike saker, men jeg ønsker også å dele bilder fra livet mitt. For meg handler det om å tenke på at man ikke skal dele bilder som skal påvirke negativt i form av for eksempel bilder i undertøy og bilder hvor man fremmer et dårlig kroppsbilde. Jeg har tidligere også vært åpen om at livet absolutt ikke er rosenrødt, som for eksempel da jeg nylig opererte mandlene eller for et par år siden da livet ikke var så enkelt. Alt dette har jeg delt på Instagram. Du nevner at mitt nyeste innelgg er et reklameinnlegg, og det er noe jeg kan stå inne for. Ja, man blir kanskje påvirket til å kjøpe noe, men jeg synes ikke dette er en negativ påvirkning da dette er for en klesbutikk og ikke for eksempel en kosmetisk behandling som fremmer et usunt kroppsbilde.

    Når det kommer til å dele hvor mye mat jeg spiser så føler jeg det blir annerledes når det er retter fra restaurant. Alle matbildene du kan se på profilen min er fra restauranter hvor jeg ikke bestemmer posjonen selv, og hvis du blar nedover er det forsåvidt ikke så mye mat på profilen min heller. Jeg synes det har blitt sagt mye bra i forhold til Sunn Fornuft-plakaten om dette med å dele mat i etterkant av debatten på NRK, og jeg er enig i at den har blitt tatt litt for bokstavelig til tider. Det handler ikke om at man ikke kan dele hva man spiser, men det handler om å ikke oppfordre til å spise en liten mengde mat. Som plakaten sier:

    “Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.” Dette synes jeg selv at jeg er flink til, men det er helt lov til å være uenig.

    Når det er sagt, så har jeg absolutt blitt mer bevisst på dette selv etter hvert. Tidligere var jeg også en av disse som helt ukritisk delte bilder som kan påvirke negativt, men etter å ha engasjert meg i denne saken er dette noe jeg prøver å tenke på hver eneste dag. Jeg skal innrømme at jeg fortsatt synes det er vanskelig til tider, det ligger i vår natur å fremme det beste ved oss selv både på sosiale medier og i det virkelige liv. Og du har helt rett i at det ikke bare er operasjoner og botox som påvirker negativt! Takk for at du deler dine tanker rundt dette 🙂

    Christina

   2. Hei Christina.

    Nei jeg følger deg ikke fra før (vet ikke hvorfor dette er relevant da jeg ikke kjenner deg og derfor ikke forstår hvorfor jeg skal følge deg).

    Jeg mener at linken til instagramprofilen din er malplassert i denne sammenhengen, godt mulig du ønsker flere følgere men for meg ødelegger det endel av poenget med teksten din. Du har noen bilder av deg i bikini (hvorfor er dette annerledes enn undertøy?) og du har bilder av mat, ikke mange men de er der stadig. Du viser reklame. Alt dette er med på å påvirke mennesker enten du vil eller ikke, derfor er reklame for egen Instagram i en artikkel som dette merkelig.

    Jeg har aldri villet operere meg og blir ikke påvirket av det. Det jeg derimot har blitt påvirket av er “kjøp dette”, “spis dette” og se mitt perfekte liv. De siste 10 årene av livet mitt har jeg tapt til en alvorlig spiseforstyrrelse og økonomiske problemer, for uansett hvor jeg snur meg er det reklamer og mennesker som viser hvor perfekt livet skal være. Hadde jeg tatt testen i din artikkel ville jeg blitt mer påvirket og lei meg av glansbildet så mange presser på oss i media, enn en operert rumpe og lepper med botox. Det kom til et punkt hvor min spiseforstyrrelse og depresjon var så tung og alvorlig at jeg under innleggelse ble fratatt muligheten til å nå sosiale medier. Det er vel så alvorlig som operasjoner. En allerede sårbar person som føler seg utilstrekkelig får det ikke bedre av at alle har “det perfekte liv”, da føler man seg om mulig enda mer mislykket.

    Du skal selvfølgelig få lov til å poste hva du vil på din Instagram, men skal du skrive artikler om problemstillingen du tar for deg her ville jeg droppet reklame for egen Instagram, den tar hull på poenget ditt da du kun tar for deg en liten del av selve problemet.

   3. Anonym: Det var jeg som postet link til Instagrammen hennes😊 Jeg tenkte så enkelt som at leserne kunne få se et ansikt til innlegget.
    Det er vondt å lese hva du har vært gjennom og jeg håper du har det bedre nå💞
    Christina har levert et meget bra innlegg og svar på kommentarer😊

 13. Jeg er så lei av å lese om kroppspress og påvirkning.. leser det ikke lenger, orker ikke. Jeg tror at jo mer det skrives om, jo mer press lager det.

 14. Kjempebra innlegg, Christina!! Veldig gøy med gjesteinnlegg. Kjekt med variasjon i bloggen, og synes dere har en god blanding av seriøse og morsomme innlegg. Stå på!

 15. Dette trenger vi. Jeg har selv vært dum nok til å tro at jeg ikke ble påvirket, likevell sparte jeg alt jeg kunne av penger og tok silikon når jeg var 19. Likevell har jeg også sittet i en stol å tatt vippeextentions og fillers i leppene. Det er helt utrolig at jeg trodde jeg ikke ble påvirket. Nå har jeg blitt mer bevvist på at jeg faktisk blir påvirket å prøver å la vær å sammenligne meg med bloggerne. Likevell får jeg selv nå ofte tanker om at jeg bare burde fylle litt til, jeg har jo så små lepper. Og nylig har jeg også blitt klar over at jeg har «hip dips» (takk sophie elise) dette visste jeg ikke engang var før, men nå har jeg forstått at dette er stygt. Og jeg synes det er så trist at 16 åringer nå ikke føler seg bra nok på grunn av dette, kan ikke bloggere bare bry seg litt ? Bry seg om hva de gjør med andre.

 16. Dette innlegget var fullt av pompøst, innholdsløst kvasi-fag. Ulikt BOTB. Selv om Christina har en master i psykologi (fra hvor, forresten?) tror jeg det vil være åpenbart for alle fagfolk og folk som har lest litt at dette er syltynne greier. Man er ikke forsker fordi man har skrevet en master-oppgave. Virker som om innlegget først og fremst er ment å selge henne selv.

  1. Hei anonym!

   Jeg har en mastergrad i psykologi fra University of the Arts London og denne graden er godkjent av det britiske psykologiforbundet. Dette er en Master of Science, og om du ønsker kan du lese mer her: http://www.arts.ac.uk/fashion/courses/postgraduate/msc-applied-psychology-in-fashion/.

   Jeg har også presentert forskningen min på BABCP konferansen (http://babcpconference.com/) som er en årlig konferanse for kliniske psykologer (ikke studenter) i Manchester i fjor sommer, som er noe jeg måtte søke på å få gjøre og man må altså bli godkjent for å få denne muligheten. På fritiden jobber jeg fremdeles med forskning på dette området med min tidligere veileder som er professor i psykologi og allerede er publisert forsker (Dr. Soljana Cili dersom du skulle ønske å Google henne), og vi jobber også med å få publisert dette forskningsprosjektet mitt. Når det er sagt, så har jeg aldri påstått å være forsker, men jeg driver aktivt med forskning på fritiden.

   Videre er jeg i kontakt med University of Sheffield og King’s College London for å gjøre en PhD med forskning på samme felt. Synd at du ikke syns dette var bra, det er helt greit at du synes det, men at alle fagfolk, som du sier, vil si at dette er syltynt, stemmer nok ikke. Jeg har fått mye positive tilbakemeldinger på min forskning fra både professorer, kliniske psykologer og andre anerkjente “fagfolk” som du kaller det, som syns dette er bra forskning i riktig retning på et felt det er forsket lite på.

   Det er helt i orden å være uenig med mindre meninger, men slike lite gjennomtenkte, lite konstruktive tilbakemeldinger på mitt arbeid syns jeg dessverre ikke noe om. Jeg får heller ikke noe ut av å “selge meg selv” på en blogg på denne måten, usikker på hva jeg skulle fått ut av det.

   Christina

   1. Lykke til med ditt videre arbeide, Christina, spennende med doktorgradsprosjekt! Jeg gjetter at når du linker til din Instagram, som også inneholder annonselinker- så kjennes det litt som at man som leser ønsker litt “fri” fra annonselinkene når man skal belyse temaet “påvirkning fra ulike blogger”. Jeg tror ikke at du linket til din Instagram med en agenda om flere følgere!, men jeg sier at jeg ble litt sånn- ok, link til konto OG en annonse på første bilde jeg klikker meg inn på. Det ble litt rart for meg. I denne settingen 🙂

  2. Ulikt BOTB? Tvertimot disse flotte to , samfunnsengasjerte menneskene har satt “galskapen” med bad influence på sosiale medier på kartet. Her er det ordet fritt. det ville være veldig så ulikt “Bloggomtopploggere” om de stengte kommentarfeltet 😉

  3. Anonym 14.12 Jeg er forsåvidt enig med deg i at en masteroppgave ikke er forskning på samme måte som en doktorgrad for eksempel, men da kan man jo legge dette til grunn når en vurderer vekten til kilden, herunder den omtalte mastergradsoppgaven. Det gjør ihvertfall jeg.

   1. Takk for det, Stine! For ordensskyld; jeg postet faktisk det annonseinnlegget før jeg i det hele tatt hadde skrevet dette gjesteinnlegget for Adina, så det er helt tilfeldig 🙂 Jeg oppdaterer ikke Instagram hver dag, så det er verken planlagt eller gjennomtenkt at det er mitt nyeste innlegg der.
    Og om det hjelper for dere andre som også påpeker dette, så har jeg ikke fått noen nye følgere av dette innlegget, det var bare ikke viktig for meg å være anonym på dette innlegget, og ettersom jeg ikke (lengre) driver en blogg var det Instagram det ble linket til. Men takk for tilbakemelding, det skal du selvfølgelig få mene, og jeg tar med meg det 🙂

    Christina

 17. Tusen takk for gjesteinnlegget ditt Christina Hansen, her på den viktigste bloggen i blogguniverset bloggomtoppbloggere”

  Forskning er viktig. I følge Folkehelseinstuttet sin rapport om folkehelsen 2017 på oppdrag fra Helse og Omsorgsdepartementet, har barn og unge med diagnosen psykiske lidelser som angst, depresjon, tilpasningsforstyrrelser og spiseforstyrrelser, økt med 40% de siste fem år.

  Forsker ved Folkehelseinstituttet, Pål Suren sier at dette er dramatisk, og at det dessverre er for lite forskning på dette tema. Om den økende bruken av sosiale media (bloggere) fra barn og unge er en årsak.

  Vi kan forske på så mye og så mangt. Som for eksempel at mennesker på 1.90 centimeter høyde bruker i gjennomsnitt skonummer 44.

 18. Jeg er litt uenig i mange her i kommentarfeltet. Det er veldig lett å si “jeg gjør det fordi JEG vil og ikke fordi jeg er påvirket”, men det er jo det som er poenget med innlegget til Christina. Hun forklarer underbevisstheten og hvordan den fungerer. Jeg tviler på at fillers i leppene hadde vært så utbredt og populært om det ikke var noen influencere/kardashians osv som hadde tatt dette. Hvis man går 10 år tilbake i tid var det langt fra så mange unge kvinner som fylte dem, og jeg tror at det har alt med SoMe og tv å gjøre.

  Selv satt jeg som 17åring og planla at jeg skulle reise til en annen by når jeg ble 18 år for å ta fillers i leppa (fire år siden), noe som heldigvis aldri skjedde pga økonomi osv. I en alder av 21 år er jeg veldig glad for at jeg aldri utførte det, men er også helt sikker på at grunnen til at jeg ønsket å gjøre det i utgangspunktet var påvirkningskraften til alle rundt oss. Vi lever i en tid der det blir mer og mer normalisert å ta fillers og “fuske” på utseendet, og når man som tenåringsjente ser dette vil man bli påvirket. På samme måte som mote, interiør osv. Husker dere når slengbuksene kom tilbake? Jeg var en av de veldig mange som syns de var forferdelig stygge, men endte tilslutt opp med å kjøpe fler av dem. Hvorfor? Jo nettop fordi jeg ble påvirket av alle rundt meg.

  Så jeg syns vi skal slutte å si at vi tar fillers, botox og silikon i kroppen BARE fordi vi har lyst, fordi som hele poenget i blogginnlegget opplyser så blir man påvirket av samfunnet rundt seg. Fillers var ikke like populært for tjue år siden blant 18 åringer, og jeg vil påstå at det har alt med påvirkningskraften å gjøre.

 19. KJÆRE BOTB. Ta en titt på Sofie Elise sin dramatiske opplevelse av å bli “ranet” i Paris! Nok er nok nå med løgnene hennes, dette er så far out at det tar helt av! Jeg er for en gangs skyld sjokkert over hvor utrolig falsk hun er og hvor utrolig lettlurte leserne hennes er!

  1. Jeg leste bare i VG at noen stjal sekken hennes med PC (med manuset til den nye boken hennes, som hun ikke har backup av??!), mobil, lommebok osv. Har et forsjett om å ikke gå inn på bloggen hennes, men hvorfor er hendelsen løgn og falsk?

   1. Jeg lurer på om det var fordi den involverte at venninna haiket for å få fatt i tyven (pga fulgte via “MyIphone” og så stoppet den første bilen som kom, tre menn i dress hoppet ut med våpen! – og ba de hoppe inn i bilen. Viste seg å være sivilt politi. Så en biljakt rundt i Paris der de to venninnene fikk oppleve litt av hvert- ifølge SE. De fant ikke tyven da, men fant ut hvor denne bodde. Så fikk hun heldigvis masse hjelp fra politi, hotell og lærer ved Gateway og kom seg hjem med nødpass? Noe sånt. Kan for alt jeg vet være sant, men er en del som sier dette normalt ikke er prosdyre når du blir utsatt for tyveri i Paris. Når det gjelder boka- backup er alltid en god ide uansett hva du skriver på!

 20. Apropos SE, hun hadde jo ifølge seg selv en tung depresjon og ble innlagt akutt på psykiatrisk (?) Har dette blitt sendt i serien enda, eller kokte det ned til at hun bare var litt lei seg? (Det er vi vel alle til tider….)

 21. Spennende innlegg og flott at du retter søkelyset mot det. 🙂 Jeg bare lurer på om det finnes noen dokumentasjon på om disse personene fra før av hadde dårlig selvtillit? Føler det har blåst ekstra rundt spesielt bloggere, selv om de (sett gjennom mine øyne) ikke er den største påvirkningskraften i hverdagen min. Kan det være at tendenser til dårlig selvtillit allerede oppstår i barndommen? Religion? Venner? Jobben? Helsa? Jeg tror det er SÅ mange faktorer involvert her at det blir nesten litt feil å ikke anerkjenne de i denne debatten at de eksisterer engang. Det jeg derimot er enig i er at bloggere definitivt kan så noen frø i hodet på mennesker, men på en annen side vil jeg også påstå at disse menneskene må jo på en eller annen måte være mer mottagelig for “frøene” også? Ettersom jeg lenge har vært i den “sårbare” alderen, men verken har proppet trynet fult av botox, restylan eller tatt silikon. Ei heller har jeg aldri kjøpt et eneste bloggprodukt eller kjøpt noe gjennom en affiliateslenke til feks. Nelly. Hva kommer det av at andre jenter gjør det, og ikke jeg feks? For det har ingenting med at jeg ikke kunne vært interessert i produktene eller klærne for den saks skyld.

  1. Jeg lurer på om det hadde vært nyttig å skille mellom blogg som “dagbok på nett” og blogg som en kanal for content marketing. Sistnevnte er mest vanlig blant de mest synlige bloggene og influencerne og her er det markedskrefter og stor kapital involvert. Det er altså reklame og egentlig en ny arena for reklame som jeg tenker at regelverket ikke helt er tilpasset for enda. Noe denne debatten bidrar til å belyse og jeg vil tro det vil komme noen innstramninger knyttet til feks fillers-reklame der mottakere er svært unge mennesker. Videre dette med merking- at regler rundt det blir overholdt. Sett i et slikt lys er det jo naturlig at næringsvirksomheten blogging/inluencing må ha samme søkelys på seg som andre næringer som påvirker samfunnsutvikling og enkeltmennesker og der kommersielle krefter er i sving.
   Det betyr jo ikke at bloggere er de eneste som har “skylda” for at det er økning i feks psykiske lidelser som depresjon i Norge, men at de bidrar. Jeg har linket til en studie lenger opp som antyder at de med et godt selvbilde er mer motstandsdyktig mot reklame enn de med dårlig selvbilde.

  2. Hei!
   Spennende og viktig spørsmål. i mitt prosjekt målte jeg nivå av selvtillit før eksponering for blogger, og det er på den måten jeg kan si at selvtilliten viste seg å være lavere etter eksponering – nettopp fordi jeg har målt dette rett før og rett etter. Når det er sagt, så er dette et godt poeng og noe jeg har tatt med som en limitation i min studie! Jeg Jobber med å utvikle et research proposal til et nytt forskningsprosjekt, og da vil dette være en av variablene jeg ser nærmere på 🙂

   Du har helt rett i at man ikke kan skylde 100% på bloggere og at noen nok vil være lettere mottakelig enn andre, og det er det som er så spennende å kunne se på videre. Jeg ønsker å se på om individer med lavere selvtillit har større sannsynlighet for å bli påvirket, og det er mange måter man kan måle dette på, som blir ett av målene for neste forskningsprosjekt!

   Takk for innspill!

   Christina

 22. Jeg hadde likt å få resultatene fra forskningen presentert i denne artikkelen, istedet for det jeg oppfatter som de samme argumentene som mange allerede har fremlagt. Kort om metode, premisser for forsøkene som er gjort, resultater (gjerne tall), og en kort drøfting av hva tallene viser hadde vært mer spennende. Det blir veldig lettvint å si at “vi blir påvirket av bloggere”, istedet for å presentere de faktiske resultatene og la folk trekke slutninger selv.

  Er dessuten vant til å lese innlegg med litt snert og glimt i øyet her på BOTB. Dette er ikke kritikk mot Christina, men en oppfordring til BOBT om å beholde det humørfylte og morsomme aspektet med bloggen.

  1. Dette er jeg enig i! Innlegget hadde hatt mer tyngde om det kun var forskningsresultatene som ble presentert her, gjerne med grafer/diagram etc. slik at resultatene er lett å plukke opp for de som ikke har tålmodighet til å lese (ref. kommentarfeltet). Og jeg tror forskerens personlige tanker rundt dette burde vært erstattet av en alvorlig, men humoristisk kommentar av Adina. Men veldig bra at dere tar opp slike temaer! Og mer gossip til folket – en del av oss elsker begge deler😄

   1. Hei begge!

    Det er skrevet et kort avsnitt om dette i artikkelen, både om metode og resultater:

    I mitt forskningsprosjekt deltok jenter i alderen 16-39 år. De ble først bedt om å svare på en rekke psykologiske skalaer om selvtillit og påvirkning (Rosenberg’s Self-Esteem Scale, the Positive and Negative Affect Schedule og the State Self-Esteem Scale). Deretter ble de eksponert for 10 forskjellige blogger; en gruppe ble eksponert for kun bildene og den andre gruppen ble eksponert for hele blogginnlegget, altså med tekst. Etter eksponering ble deltakerne igjen bedt om å fullføre the Self-Esteem Scale og the Positive and Negative Affect Schedule for å se hvordan svarene de ga første gangen muligens hadde endret seg, og i tillegg ble de bedt om å fullføre Self-Discrepancies Scale for å måle hvordan de nå følte det om seg selv, samt et Personal Goals Measure. Resultatene av denne forskningen viser at det ikke var noen forskjell mellom gruppene, altså at de som ble ekpsonert for kun bilder og hele bloggen med tekst rapporterte om det samme når det kom til selvtillit og positiv påvirkning. Disse resultatene viser at alle deltakerne hadde dårligere selvtillit og følte at de ble negativt påvirket av å lese bloggene / se på bildene. Resultatene fant også at blogger med tekst har en litt dårligere påvirkning når det kommer til negativ påvirkning enn kun bilder, det vil si følelser som er negativt ladet (feks: jeg føler meg sint).

    Grunnen til at ingen tall blir presentert er fordi for noen som ikke har bakgrunn eller erfaring innen forskning og/eller psykologi blir dette veldig tungt og lite forståelig. I en forskningsrapport presenterer man tallene, men ikke nødvendigvis i grafer, noe som ikke passet i min rapport. Det kommer an på dataen man har og hvordan det er mest logisk og passende å presentere. Jeg har presentert mine tall i tekst. Videre kommer det en fyldig diskusjon hvor resultatene presenteres med ord som selv en leser uten faglig bakgrunn kan forstå – og det er dette jeg har valgt å bruke i denne artikkelen.

    Men takk for tilbakemelding, absolutt i orden at dere syns tallene burde vært med. Om ønskelig, så kan jeg selvfølgelig gi dere disse tallene og forsåvidt hele forskningsrapporten, send meg gjerne en epost! christina@parrington.no 🙂

    Christina

Leave a Reply