BLOGGERE OG DERES PÅVIRKNINGSKRAFT

Debatten torsdag var skuffende og litt rotete. Kristine Ullebø skal ha kred for å stille opp for å “forsvare” hele bloggnorge når ingen andre turte. Til å begynne med virket hun fryktelig nervøs, noe jeg også ville vært i møte med Kristin Gjelsvik og Ulrikke Falch, og på direktesendt TV. Kristine gikk i forsvarsmodus med en gang og hun svarte dårlig for seg. Ulrikke måtte minne henne på at dette gikk på sak og ikke person. Spørsmålene fra programlederen var til tider svake og skapte ingen spennende debatt.

De to bloggerne som burde vært der var utenlands:

(Skjermdumper sraad.blogg.no og sophieelise.blogg.no)

Ulrikke åpnet ballet med å fortelle at bloggerne, som driver millionbedrifter, selger produkter til unge lesere med et budskap om at alt kan forbedres. Jeg er så enig og kan nevne i fleng: sminke, bloggepiller, kremer, oljer, tannbleking, hår, negler, fillers, bryn, botox, godlukt til dåsa osv.

Bloggerne må begynne å ta innover seg at de har mye makt til å påvirke og at de må slutte å fraskrive seg ansvaret det innebærer. De skyver ansvaret over på foreldrene og ber dem følge med på hva ungene leser på nett. Jeg, som er en voksen dame, blir påvirket av reklamen jeg ser hos kjente mennesker (heldigvis ikke hos bloggerne). Ofte ubevisst.

Jeg tror et av de største problemene vi står ovenfor når det kommer til kroppspress er retusjeringen av bilder. Unge tror på at bildene de ser er virkeligheten, at kropp og ansikt er så perfekte som de fremstår. Da blir ønsket om et like perfekt ytre så stort og uoppnåelig at man må ty til operasjoner for å komme i nærheten av “malen.”

Jeg likte å høre at plattformansvarlig hos Blogg.no ønsker å ta et møte med politikere og bloggere for å prøve å utarbeide retningslinjer som kanskje kan fungere. Hans-Petter Nygård-Hansen deltok også i debatten og var meget god. Han var den eneste som kom med et konkret tiltak. Han mente at annonsørene også måtte på banen. Bransjen bør reguleres, profesjonaliseres og ansvarliggjøres. Siden Hans-Petter er glad i å lage svartelister, så kan han sikkert ordne en ny liste hvor han plasserer bloggere som bryter retningslinjene og loven. Slik kan annonsørene få en oversikt over hvor useriøse bloggerne er, og ikke jobbe mer med dem. Trenger han hjelp kan jeg foreslå listeStina.

Vel, de klarte i hvert fall å bli enige om én ting, nye retningslinjer må på plass. I dag finnes kun Sunn Fornuft-Plakaten HER, som jeg personlig synes er god. Nå viser det seg at den ikke funger slik den var ment og bloggerne synes den er for komplisert å forholde seg til. Jeg leste gjennom plakaten nok en gang for å se om jeg fant den komplisert. Den er meget enkel.

Håper på en debatt om eksponering av barn på kommersielle blogger snart, og at verstingene da møter opp.

Kropp er kropp✌🏻

Adina xoxo