BLOGGERE OG DERES PÅVIRKNINGSKRAFT

Debatten torsdag var skuffende og litt rotete. Kristine Ullebø skal ha kred for å stille opp for å “forsvare” hele (rosa)blogg-Norge når ingen andre turte. Til å begynne med virket hun nervøs, noe jeg også ville vært i møte med Kristin Gjelsvik og Ulrikke Falch, på direktesendt TV. Kristine gikk i forsvarsmodus med en gang og hun svarte dårlig for seg. Ulrikke måtte minne henne på at dette gikk på sak og ikke person. Spørsmålene fra programlederen var til tider svake og skapte ingen spennende debatt.

De to bloggerne som burde ha vært der var utenlands:

(Skjermdumper sraad.blogg.no og sophieelise.blogg.no)

Ulrikke åpnet ballet med å fortelle at bloggerne driver millionbedrifter som selger produkter til unge lesere med et budskap om at alt kan forbedres. Jeg er helt enig med henne og kan nevne i fleng: sminke, bloggepiller, kremer, oljer, tannbleking, hår, negler, fillers, bryn, botox, godlukt til dåsa osv.

Bloggerne må begynne å ta innover seg at de har mye makt til å påvirke og at de må slutte å fraskrive seg ansvaret det innebærer. De skyver ansvaret over på foreldrene og ber dem følge med på hva ungene leser på nett. Jeg som er en voksen dame, selv jeg blir påvirket av reklamen jeg ser hos kjente mennesker (heldigvis ikke hos bloggerne). Ofte ubevisst.

Jeg tror at et av de største problemene vi står ovenfor når det kommer til kroppspress er retusjeringen av bilder. Unge tror på at bildene de ser er virkeligheten, at kropp og ansikt er så perfekte som de fremstår. Da blir ønsket om et like perfekt ytre så stort og uoppnåelig at man må ty til operasjoner for å komme i nærheten av “malen.”

Jeg likte å høre at plattformansvarlig hos Blogg.no ønsker å ta et møte med politikere og bloggere for å prøve å utarbeide retningslinjer som kanskje kan fungere. Hans-Petter Nygård-Hansen deltok også i debatten og var meget god. Han var den eneste som kom med et konkret tiltak. Han mente at annonsørene også må på banen. Bransjen bør reguleres, profesjonaliseres og ansvarliggjøres. Siden Hans-Petter er glad i å lage svartelister, så kan han sikkert ordne en liste på sin blogg der han plasserer bloggere som bryter retningslinjene og loven. Slik kan annonsørene få en oversikt over hvor useriøse bloggerne er, og ikke jobbe mer med dem. Trenger han hjelp kan jeg foreslå listeStina.

Vel, de klarte i hvert fall å bi enig om en ting og det var at nye retningslinjer må på plass. I dag finnes kun Sunn Fornuft-Plakaten HER, som jeg personlig synes er god. Nå viser det seg at den ikke funger slik den var ment og bloggerne synes den er for komplisert å forholde seg til. Jeg leste gjennom plakaten nok en gang for å se om jeg fant den komplisert, men nei.

Håper på en debatt om eksponering av barn på kommersielle blogger snart, og at verstingene møter opp.

Kropp er kropp✌🏻

Adina xoxo

49 thoughts on “BLOGGERE OG DERES PÅVIRKNINGSKRAFT

 1. Ble helt merkelig at Ullebø var “på andre siden av bordet”. Det er jo ikke henne dette gjelder føler jeg.

  For meg som er en engasjert mamma, så er det dette med snikreklame mot unge som er viktigst, OG eksponering av barn.

  Det må også bli fler samtaler rundt bloggere som er operert fra topp til tå og hva de “selger” (som Kristin er opptatt av) De sier at de var syke og at de absolutt ikke oppfordrer fansen sin til å gjøre det samme. MEN, de poserer da veldig med resultatet!! (“Vi må også få gå i bikini på stranda selv om vi har operert”-argumentet er brukt opp. Vanlige folk legger da ikke ut halvnakne bilder av seg selv flere ganger i uken – til absolutt ALLE temaer)

  Kynisk bransje..

 2. «Hvordan går man videre og bygger opp en trygghet i seg selv, som i bunn og grunn var det hovedsaklig problemet» sier SE… vel, man går iallefall ikke inn på SE sin blogg og leser! Jeg kjenner jeg rett og slett har kommet til punktet at jeg blir forbanna på det opplegget hennes, hele tiden være dyp med oss lesere om problemer og hvordan hun er på bedringens vei, men fortsetter å fronte alt som skal gjøre henne/oss bedre. Blir det ikke da ENDA mer påvirkningsfullt på leserne når hun – som er på «bedringens vei» – likevel daglig reklamerer for alt det kunstige? Bare hele opplegget hennes med den rumpa, hvordan hun fabrikkerte en årelang historie om hvordan hun gikk opp i vekt og var så fornøyd, og så fikk rumpa fra treningen – HÆ?!? Er du for real? Skjønner hun ikke hvor ille DET er ovenfor de som lar seg påvirke? Det er jo renspikka løgn som lar tusenvis av unge tro at noe fysisk umulig er mulig..!

  Merker bare at jeg har et helt annet syn på SE etter å ha sett realityen hennes. Hun hadde håpet at alle skulle se hvor synd det var på henne, men jeg har bare sett ei som elsker å være Norges (selverklærte) Kylie Jenner og som skal ha sterke, dype meninger – men som ikke står for dem – overhode!! Hvem andre kan lyse opp som henne når man går inn i et rom hvor det snakkes om operasjonstur til Iran, og hvem andre kan lukke ørene helt og skylde på motparten som slem når de prøver å fortelle at hun kanskje er nok operert (som Joakim prøvde på).

  Det er tydelig for alle at hun har en syklig trang til å opererer seg, det er det ingen som bestrider og det er synd på henne for det, men slutt å normaliser dette som en løsning, og trekk deg heller bort fra offentligheten om det er det eneste du har å bidra med (og som du kan stå for, hun kommer jo stadig med sterke meninger, men som hun i etterkant ikke kan stå for fordi «hun jo bare er 22»..)

  Hilsen ei som er drittlei av at bloggere drar offerkortet – det er ikke dere det er synd på oppi alt dette!

 3. Overraskende FÅ kjente toppbloggere på den lista over kven som støtter sunn fornuft-plakaten. Kanskje ikkje så rart at Frua f.eks bryter så og sei alle retningslinjene frå tid til anna, når ho heilt sikkert aldri har kikka på plakaten eingang. Helene Drage, Hedda Schoug, Funkygine og Linnea Myhre var navn eg forventa å sjå der, men ved kjapp gjennomscrolling av lista var det få andre enn dei fire navnene som poppa fram… forbedringspotensial hos veldig mange toppbloggere!

   1. Tror dere får lese om igjen selv 😉 Sigrid skriver at alle fire, Helene Drage, Hedda Schoug, Funkygine og Linnea Myhre, står på lista – og at ho hadde forventa det. Det var imidlertid få andre kjente bloggere som ho kunne finne på lista.

 4. Jeg er en mor til 3 døtre. 2 av dem er tenåringer. Jeg blir skremt av Stina Bakken / Stina blogg. Har mange ganger vært dypt sjokkert over hennes innlegg. Hun er i 20 årene, bruker både Botox og sprøyter leppene sine fulle av dritt og har et overforbruk uten like. I tillegg nevner hun veldig ofte at hun kjøper buksene sine på barnebutikken WOW fordi hun er så tynn. Var det 42 kg? Det er helt tragisk at hun får lov til å holde på som hun gjør. For unge jenter som leser hennes blogg tror da at det er normalt at de skal veie 40 kg og må se ut som en Barbie for å ikke være ‘stygg’ som hun også skrev nylig i et innlegg.

  1. Helt enig med deg. Også er hun kontrollerende, nekter typen å ha venner som er jenter. Og ja, hun kommer jo med ekstremt fæle ting til tider.

   Horribelt like etter Jul da hun kastet 4 søppelsekker mat! Etter det jeg kunne se var det ikke fersk frukt og grønt som faktisk var muggent, men tørrvarer osv som holder i årevis, som ble kastet.
   ‘Best før’ er jo absolutt ikke ‘siste forbruksdag’!

 5. Jeg synes faktisk at Kristine gjorde en god jobb, jeg ble derimot veldig overrasket og skuffet over innsatsen til Ulrikke. Virker ikke som hun regnet med å bli utfordret; hun klarte i hvert fall ikke å svare godt for seg.

  1. Helt enig! Det ble for naivt, ungdomsskoleelev-på-tentamen-vibber over innspillene hennes.. Og det irriterte meg at hun startet enhver setning med “du”, det virker så nedlatende. Selv om Ullebø og jeg ikke deler syn, synes jeg det var tøft av henne å stille opp og jeg synes det er forståelig at hun gikk i forsvarsposisjon, sånn som debatten var lagt opp. Morten Hegseth og Peder Kjøs gjorde en god jobb med å nyansere, synes jeg. Også enig med de som sier at programlederen ikke fikk det til ordentlig, bar veldig preg av at “NRK frir til ungdommen”, ikke fokus på å få en ordentlig debatt. De kunne erstattet Ulrikke med en som faktisk har peiling, for eksempel Oda Faremo Lindholm som har skrevet “Bullshitfilteret” – anbefales.

 6. Hva er det de ikke forstår? Selv et barn forstår dette. Det er skremmende få som står på listen.
  Noen må få stoppet galskapen. Om de ikke forstår disse enkle regler, så lurer jeg på hva som bor i toppen på de.

 7. Jeg er så utrolig lei av bloggerne som fraskriver seg alt ansvar. De driver millionbutikk i aksjeselskap med vedtektsfestet formål om å drive markedsføring, annonsering og reklame. De er for svingende profesjonelle aktører som driver markedsføring for andre profesjonelle aktører! Deres ansvar burde være desto større enn for tradisjonelle markedsføringsbedrifter, ettersom de i stor grad retter seg mot unge, lettpåvirkelige lesere, og pakker markdsføringen sin inn i en “venninne-pakke” og later som at de bare kommer med velmente råd. I tradisjonell markedsføring er i hvert fall en spade en spade.

  Jeg er så lei av at de store bloggerne, gang på gang, skyver parolene “jeg er bare et menneske”, “jeg er bare tjue-et-eller-anna år gammel”, ” jeg skriver bare dagbok på nett” foran seg. Nei, for svingnde! Du driver virksomhet, der du tjener penger på å pushe fillers, barberhøvler, dåse-spray, vipper, spraytan, negler, sminke, extensions, hårbehandlinger og gudene vet ikke hva på unge mennesker som ikke veit hva som treffer de før det er for seint. At de kan ha de godt med seg selv skjønner ikke jeg (eller, det er det jo riktig nok ikke alle av de som har, da).

  Eksempelvis har selskapet til Frua og Frua til Frua (Treasures AS) som formål å drive virksomhet som “omfatter nettbutikk markedsført via blogg som selger annonseplass til bedriftskunder”. Leser man årsregnskapet for 2016 ser man at tospannet tok ut drøye 2,6 millioner i lønn og utbytte. I tillegg får de en rekke fordeler utenom, f.eks. deler av nyhuset oppusset. Om ikke dette beviser at dette er butikk, så veit ikke jeg. Og likevel klarer de ikke følge spillereglene. Det er helt makeløst. Tradisjonelle markedsføringsselskaper hadde aldri kunne operert på denne måten. Heldigvis har i hvert fall Skatteetaten fokus på denne bransjen, slik at de blir beskattet for de fordelene de mottar og kan bruke privat.

  Puh! Dagens utblåsning!

  1. Rett skal være rett: ser nå at de to ansatte i Treasures AS begge er kvinner. Med mindre Frua til Frua faktisk er ei frue, så er det nok ei anna som har fått litt av kaka også. Når det er sagt, så skryter/klager jo Frueparet over hvor mange timer de jobber med bloggen. Tviler på at Frua til Frua jobber gratis med fotografering og bilderedigering hver bidige kveld (sjøl om han får leike seg med selskapets fotoutstyr til en verdi av 222 600 kroner). Så da ligger vel honoreringa til han i de øvrige postene. Summa summarum er det nok trygt å anslå at de har til salt i grøten 😉

 8. Heisann! Det er første gang jeg kommenterer på denne bloggen. Først vil jeg bare si at dere gjør et godt stykke arbeid vise fram hva som foregår på de sosiale mediene i Norge. Fortsett med det!

  Angående dette innleggets tittel “Bloggere og deres påvirkningskraft”, så tror jeg vi alle kan være enige i at bloggere kan ha en stor innflytelse på folk i alle aldere. Det er ikke bare snakk om barn og usikre tenåringer.

  Det fokuseres mye på at bloggere må tenke mer på hva de legger ut og hva de reklamerer for.
  Jeg mener, som Hans-Petter Nygård-Hansen, at annonsørene slipper veldig billig unna i denne debatten. Bransjen bør uten tvil profesjonaliseres i større grad. Hovedproblemet er at “hvem som helst” kan opprette en blogg og således få tilbud om å reklamere. En tenåring vil ikke ha mulighet til å ha oversikt over et strengt regelverk og det vil bli vanskelig juridisk å sanksjonere en mindreårig. Derfor tenker jeg det blir feil å fokusere et strengere regelverk kun på influencerne. Det er annonsørenes mulighet til å bruke denne kanalen som bør reguleres.

  Den begrensningen som bør innføres først er et forbud mot å reklamere for alle typer plastisk kirurgi i likhet med alkohol og tobakk. Dette bør ikke bare gjelde bloggere, men også f.eks. facebook. Jeg får ofte opp reklame for slikt der og jeg kan ikke fatte at dette er fremdeles er fritt fram.

 9. Ser frua endelig har “svart” på kritikken om eksponering av barn under 8.mars-innlegget. Tanker om det?

 10. Ser veldig mange irriterer seg over mange bloggere. Gjør som meg. Slutt å les dem. Det er oss de tjener millionene sine på, og hvorfor skal vi bidra med det? Jeg leser kun blogger som gir meg noe positivt, noe jeg kan bruke og som har noe positivt å komme med som ikke bare handler om «meg, meg og meg». Jeg leser ikke bloggere som har operert seg (og elsker å vise kroppen sin) heller ikke de som eksponerer barna sine. Barna har ingenting de skulle sagt, og det burde vært en lov for dette.

 11. Hva skjer med annijor og denne saken mot hm. Hun reklamerer for relativt like butikker og svarer veldig dårlig for seg på Instagram. DET syns jeg hadde vært interessant om dere sjekka ut

 12. Syntes Kristine snakket godt for seg. Føler Ulrikke og Kristin drar den litt for langt. Men er samtidig enig med dem på noen av punktene.

   1. Det med å ikke ta bilde av maten sin syntes jeg ble litt for mye. Selvfølgelig trenger man ikke dele eksakt gram ogsånt, men man må få lov til å legge ut bilde av mat uten at folk skal bli triggerd. Føler at Ulrikke mente at man bare har lov å legge ut bilder av kroppen sin hvis man har en “normal” kropp, men for eksempel Kristine ullebø som er naturlig tynn skal få hets fordi hun gjør det samme. Det irriterer meg. Noen er komfortable med å legge ut bilde av kroppen sin noen er ikke det. Vi har blitt påvirket av mennesker i mange år, det er jo ikke sånn at man kommer til å slutte å bli påvirket. Vi har noen influencers som velger å ta silikon, restylane etc. mens vi har noen som ikke gjør det, vi kan ikke stoppe folk i å leve livet sitt. Greit nok at man ikke trenger å fremme plastiske operasjoner for mange tusen lesere der sånn 1/4 del blir påvirket. Hadde vi ikke blitt påvirket av bloggere som valgte å fikse på seg så hadde vi blitt påvirket av noe annet. Og det er jo ikke bare bloggerne i Norge det er jo hele verden. Uansett så handler det om det indre. Kan ikke folk heller bare lære det? Men folk blir påvirket noen mer enn andre og jeg tror ikke løsningen er å skjerme folk for plastiske operasjoner, for det er noen som har kommet for å bli(uansett hvor teit det høres ut).
    Vi skal være så mange i 2018 at det ikke er greit å være noen. Vi må begynne å godta at folk er forskjellige. Det vil alltid være noen som tar silikon, setter på negler, tar spraytan osv. Men sånn er det. Er ikke så mye vi får gjort med den saken. Kan heller lære folk at man er bra nok som man er uavhengig om man er Tynn, tykk, har silikon, har ikke silikon, liker å fiske neglene sine osv. MANGFOLD<3

   2. Uansett hvor mange som sier “ikke gjør ditt og ikke gjør datt” så vil det alltid være folk som kommer til å gjøre det, og så kan de finne ut om det var riktig for seg selv. så fant man ut av det selv. Vi kan ikke blame folk som fikser på seg selv. Noen har store komplekser og får et bedre liv. Mens andre overdriver. Vi kan ikke utslette plastisk kirurgi. Vi må lære at vi må ha plass til alle. Så må folk gå inn i seg selv og lære av seg selv.
    Mangfold<3

   3. Kaja: Debatten handler vel om å forby reklamering av plastisk kirurgi og injeksjoner, ikke forby det😊 Disse millionbedriftene trenger retningslinjer😊

 13. Kjempebra innlegg og jeg er 100 prosent enig i at debatten var under pari. Det var mye fokus på bagateller kontra de store utfordringene mange av bloggere utgjør. Jeg har som tidligere nevnt at jeg har hatt en “ufrivillig” ferie fra KG. Men jeg leser i CBE tråden og undrer meg over følgende: Hvordan har det seg at helg etter helg, kommer det inn nye brukere som skal “forsvare” skjult reklame og barneeksponering. Som er såååå fornøyd med CBE sin blogg, og det er andre som har fritidsproblemer. De driver med brukerdebatt og klarte å stenge tråden, kan man ane at herr og fru har fritidsproblemer i helgene?

  1. I USA har politikere og andre offentlige personer folk «ansatt» til å forsvare de i kommentarfelt og sosiale medier. Tenker nok United influencers og de andre plattformene betaler for å følge med i kommentarfelt og forum for å «forsvare» sine profiler.
   Så i en amerikansk serie, The good wife, at det finnes en egen betegnelse for de som har denne oppgaven. Men har dessverre glemt hva det var.
   Hvis noen vet det så vil jeg gjerne vite det. 😊
   Sier dette på generell basis, vet ikke om frue og frue gjør dette.

   1. I CBE tråden kan det virke som at noen har en “helgejobb”, som består av forsvare og starte brukerdebatt. Ganske merkelig at det starter på fredags ettermiddag og avsluttes mandags morgen..Så at du Anonym skriver det du gjør, virker logisk. Frue og frue har jo sine metoder (bildejuks, kommentarjuks, reklamejuks).

 14. Det er en kynisk bransje.. på tide det blir en ordentlig debatt og at bloggere får noen regler å følge… SE håver inn penger på å fronte en operert kropp. Jeg fatter ikke at media og bransjen ikke setter noen grenser når hun reklamere for piller som gir fint hår når hun selv utelukkende bruker parykker og extentions – for å ta ETT eksempel. Det er mange fler…

  1. SE må være blandt verstingene med mangel på integritet gjennom mange år Navlebeskuende og fake men likevel er hun elsket av VG. Money talks for de begge.

 15. Dere har en veldig stor «skyld» i at det er blitt satt fokus på bloggerne og deres usunne fokus. Så takk for det! Dere har fått folk til å få opp øynene for den vettløse reklameringen og fokus på materialismen og pushing av syke remedier for å bli like «perfekt» som bloggerne selv. Mange takk ♥️♥️

 16. Ikke tema. Men hvorfor sier Frøkna hele tiden at deltagerne er så unge i år? Hun er da hva? 2 år eldre enn de? De er er jo ikke yngre enn hun selv var.
  Eller har jeg gått glipp av noe?

 17. Jeg er dritlei blogger som hele tida skal selge noe – klær, sminke, operasjoner, ferier… Nå er jeg ei gammel bitch og lar meg ikke påvirke særlig mye, men stakkars de ungdommene som tror de må ha alt dette for å være lykkelig/vellykka/attraktiv/aktuell.

  Jeg var ikke stinn av gryn da jeg var 14, så er det foreldrene da, som betaler weekendtur til Paris, ‘investerer’ i håndvesker, og punger ut for frisørbesøk, løsnegler, og nye klær hver uke eller jobber alle tenåringer nattevakt ved siden av skolen nå for tida?

  Joda, jeg har forstått konseptet livsstilsblogg, men det er da ingen av disse superbloggerne som lever vanlige liv? Og dette skal kidsa prøve å leve opp til?
  De fleste av oss tar en grei utdannelse, jobber 8 – 4, skaffer oss en ok kjæreste som vi kjøper leilighet sammen med, og har råd til en ferietur i året. Og det er bra nok!!
  Ære være denne bloggen, som er bygd opp på humor, refleksjoner, og sunn fornuft – uten kjøpepress.

 18. Men at Ullebø ikke skriver under Sunn Fornuft-plakaten fordi hun da ikke kan ta bilde av maten sin……? Virkelig?

Leave a Reply