BLOGGERE OG DERES PÅVIRKNINGSKRAFT

Debatten torsdag var skuffende og litt rotete. Kristine Ullebø skal ha kred for å stille opp for å “forsvare” hele (rosa)blogg-Norge når ingen andre turte. Til å begynne med virket hun nervøs, noe jeg også ville vært i møte med Kristin Gjelsvik og Ulrikke Falch, på direktesendt TV. Kristine gikk i forsvarsmodus med en gang og hun svarte dårlig for seg. Ulrikke måtte minne henne på at dette gikk på sak og ikke person. Spørsmålene fra programlederen var til tider svake og skapte ingen spennende debatt.

De to bloggerne som burde ha vært der var utenlands:

(Skjermdumper sraad.blogg.no og sophieelise.blogg.no)

Ulrikke åpnet ballet med å fortelle at bloggerne driver millionbedrifter som selger produkter til unge lesere med et budskap om at alt kan forbedres. Jeg er helt enig med henne og kan nevne i fleng: sminke, bloggepiller, kremer, oljer, tannbleking, hår, negler, fillers, bryn, botox, godlukt til dåsa osv.

Bloggerne må begynne å ta innover seg at de har mye makt til å påvirke og at de må slutte å fraskrive seg ansvaret det innebærer. De skyver ansvaret over på foreldrene og ber dem følge med på hva ungene leser på nett. Jeg som er en voksen dame, selv jeg blir påvirket av reklamen jeg ser hos kjente mennesker (heldigvis ikke hos bloggerne). Ofte ubevisst.

Jeg tror at et av de største problemene vi står ovenfor når det kommer til kroppspress er retusjeringen av bilder. Unge tror på at bildene de ser er virkeligheten, at kropp og ansikt er så perfekte som de fremstår. Da blir ønsket om et like perfekt ytre så stort og uoppnåelig at man må ty til operasjoner for å komme i nærheten av “malen.”

Jeg likte å høre at plattformansvarlig hos Blogg.no ønsker å ta et møte med politikere og bloggere for å prøve å utarbeide retningslinjer som kanskje kan fungere. Hans-Petter Nygård-Hansen deltok også i debatten og var meget god. Han var den eneste som kom med et konkret tiltak. Han mente at annonsørene også må på banen. Bransjen bør reguleres, profesjonaliseres og ansvarliggjøres. Siden Hans-Petter er glad i å lage svartelister, så kan han sikkert ordne en liste på sin blogg der han plasserer bloggere som bryter retningslinjene og loven. Slik kan annonsørene få en oversikt over hvor useriøse bloggerne er, og ikke jobbe mer med dem. Trenger han hjelp kan jeg foreslå listeStina.

Vel, de klarte i hvert fall å bi enig om en ting og det var at nye retningslinjer må på plass. I dag finnes kun Sunn Fornuft-Plakaten HER, som jeg personlig synes er god. Nå viser det seg at den ikke funger slik den var ment og bloggerne synes den er for komplisert å forholde seg til. Jeg leste gjennom plakaten nok en gang for å se om jeg fant den komplisert, men nei.

Håper på en debatt om eksponering av barn på kommersielle blogger snart, og at verstingene møter opp.

Kropp er kropp✌🏻

Adina xoxo