WHATABOUTISM

Hei alle sammen 🌸

Det er dessverre vanskelig å skrive om noe annet enn Vixen om dagen. Vi er i en situasjon hvor vi er disket for brudd på Åndsverksloven uten å ha fått et eneste eksempel. Hvordan vi skal bruke bilder fremover uten å bryte loven er dermed ikke så lett å vite.

Jeg har lenge hatt lyst til å skrive om juryleder Hans-Petter Nygård-Hansen sin bruk av whataboutism. Dette uttrykket lurer jeg på om det er Asti fra Kvinneguiden som først lærte meg i en annen sammenheng. I følge Wikipedia er Whataboutism “en samtale- og propagandateknikksom som har til hensikt å diskreditere en motstanders påstand ved å rette en anklage tilbake om hykleri, uten direkte å motbevise eller avkrefte deres argument”.

Helene Drage fortjener nesten sin egen lille pris for å ha diskutert saklig med både juryleder og frua til frua på Facebook den siste tiden. I en diskusjon med juryleder om disking av finalister som ikke merker reklame korrekt klarte han å finne et eksempel på Helene sin Instagram som skulle vært merket:

(Skjermdump Stort og smått om sosiale medier/Facebook)

Før jeg bruker mammaen til Michelle som eksempel på samme brudd vil jeg bare si UNNSKYLD mammaen, for at vi lo av deg da du sa på Bloggerne at Vixen er korrupt. Jeg lo også av at du kalte Espen Hilton for en fiasko, men i dag ler jeg mer av at han syns Ulrikke Lund er teit fordi hun har kastet prisene sine fra Vixen på søppeldynga.

Samtidig som avstemmingen til Vixen stengte hadde jeg et innlegg om oppfølging av reklamemerking HER, hvor jeg så på om de som fikk advarsel av Forbrukertilsynet i høst hadde forbedret seg. Dere vet, den oppgaven juryleder syns er helt uoverkommelig. Jeg syns det var veldig interessant å gå tilbake på dette innlegget og se på dommen min over Annijor og Martine Lunde som først ble diska fra Vixen. En annen interessant ting er min lille kritikk av merkingen på Fotballfrue sine innlegg om X-life, spesielt sett i lys av at hun i går kunngjorde at de faktisk er hennes nye samarbeidspartner i 2018. Men dette visste hun sikkert ikke i begynnelsen av januar, helt sikkert ikke.

Uansett, juryleder er ikke enig i alt Forbrukertilsynet mener, så jeg må bare forholde meg til det han har påpekt hos andre. I mitt oppfølgingsinnlegg viste jeg til at mammaen lå i en sykeseng med teksten “TIDEN RENNER UT! Klikk på link i bio”. Dette burde få en egen pris for årets mest upassende clickbait, da innlegget det viser til handler om at salget på Zalando snart er over. La oss ta et par til når vi først er i gang:

Leder til annonseinnlegg hvor mammaen som er kjent for å dele oppturer og nedturer deler en rabattkode med oss:

Leder til annonse for GoPro kamera:

(Skjermdumper mammatilmichelle.blogg.no og mammatilmichelle/Instagram)

Linnéa Myhre ble også møtt med whataboutism da hun selv prøvde seg på litt kritikk:

(Skjermdump linniiie twitter.com)

Helt tilbake til april i fjor hadde juryleder tatt seg tid til å bla for å finne dette.

Dette fikk meg til å tenke. For hva med Sophie Elise som har sitt eget tv-show som hun stadig minner oss på? Merker hun dette? Nei. Det gjør hun ikke, hverken på blogg eller Instagram. Dette er systematisk unnlatelse av å merke reklame. Juryleder er veldig opptatt av at det skal være systematisk før han setter ned foten. Hverken reklame for tv-show eller egen låt er merket. Jeg spurte meg selv om det kunne være at miss Sophie ikke var klar over dette. Så kom jeg over en lenke HER hvor man kan lese flere av brevene fra Forbrukertilsynet. Her har hun fått beskjed om at reklame for boken hennes måtte merkes, så hun skulle altså være klar over dette. Hvis hun har lest hele brevet da, vel og merke.

Som jeg nevnte HER klarte miss Sophie å bryte både Markedsføringsloven og Åndsverksloven på samme dag som vi fikk vite at vi var diska.

Dette innlegget sto umerket helt til morgenen etter:

(Skjermdumper sophieelise.blogg.no)

I samme innlegg har hun både linket til sin nyeste låt og omtalt tv-showet sitt, men dette er ikke merket som reklame.

Juryleder har uttalt at de som lurer sitt publikum ikke skal motta priser. Samtidig er mammaen finalist i årets business mens hun kjører på med umerkede clickbaits på Instagram som fører til annonseinnlegg. Disse er forresten slettet nå, noe hun ofte gjør i ettertid.

Så har vi Sophie Elise da. Hun lurer aldri sitt publikum, hun. Eller? Hun fikk leserne sine til å tro at hun hadde trent seg til stor rumpe før hun etter to år avslørte at den var operert. Hun har reklamert for bukser som skal gi større rumpe samtidig som hennes egen egentlig var operert. Hun reklamerer jevnlig for Skinrepair selv om det var Isotretinoin som fikset huden hennes. Hun reklamerer for hårtabletter samtidig som hun bruker parykk. I fjor hadde hun en ny diagnose omtrent annenhver måned. Well well.

Vi kunne også drevet litt whataboutism her da vi vet at flere andre bloggere bryter Åndsverksloven ved å bruke bilder med “Pinterest” som kilde. Vi henviser i det minste til den som faktisk eier bildet. Det finnes dokumentasjon på at både Caroline Berg Eriksen og “Norways most award winning blogger” Camilla Pihl holder på med dette.

Heldigvis har vi såpass selvinnsikt at vi forstår at årsaken til at vi er de eneste som er diska for det er at vi ofte er kritiske til flere av de andre bloggerne. Det vi ikke forstår er hvorfor vi i det hele tatt fikk være med som semifinalister.

Vi er egentlig påmeldt festen til denne flotte prisutdelingen fordi vi hverken visste om vi kom til finalen eller hva vi skulle gjøre om vi kom til finalen da det var påmeldingsfrist. Jeg kunne trengt en fest etter alt dette styret, men vi slipper vel neppe forbi dørvakta. Anne Brith som ikke engang var nominert har allerede forberedt seg i et par uker med blant annet å få sydd en kjole hun må være helt naken (!) under, så det er kanskje best å la være. Jeg får heller droppe undertøy under joggisen og tasse til den søndagsåpne butikken min for kjøpe en boks med is si.

❤ Vicky