ER DETTE VIRKELIG MULIG?

Nå begynner dere sikkert å bli skikkelig drittlei av hele Vixen, og alt styret rundt. Det er vi også. Vi har fått mange herlige henvendelser fra dere lesere, og også en del forespørsler og spørsmål fra journalister. Det tar litt tid å sile ut hva man skal svare på eller takke nei til. Jeg tenkte at før vi forlater Vixen for denne gang, og konsentrer oss om om hva våre “bloggvenner” bedriver tiden med, så er det noen spørsmål jeg gjerne skulle hatt svar på. Det er noe som har murret i hodet mitt helt siden forrige innlegg, og det begynner å bli like plagsomt som å få sangene til Sophie Elise på hjernen. Neida.

Som dere sikkert husker fra forrige innlegg HER , så arrangerer Vixen kun denne kåringen for å blant annet tjene penger på sponsing. Jeg tok meg en tur inn på proff.no for å sjekke hvor mye Vixen AS faktisk tjener. Der var det ingenting å rope hurra for. I 2016 omsatte de for 561.000 kr, hadde et resultat på 20.000 kr. og utbetalte ingen lønn. Vixen AS har bare eksistert siden mai 2016 i følge Brønnøysundregistrene. Betyr det at noen jobber gratis? Er hele prisutdelingen en stor dugnad og gratisarbeid? Trokke det gitt.

Vixen Influencer Award (tidligere Vixen Blog Awards) ble startet i 2010, men bladet Vixen ble startet lenge før. Vixen lå tidligere i det Danske selskapet Chili Media Norge. Dette var et selskap som ga ut noen gratismagasiner, bla. ungdomsbladet Spirit. I 2006 skiftet de navn til Chili Publications AS.

Så går Chili Publications AS nesten konkurs, og daværende adm.dir. Pia Tryland kjøper driften i 2008 (og eier den fortsatt) og Vixen Blog Awards så dagens lys. Men en eller annen gang på veien fra 2008 og frem til i dag, endrer Chili Publications AS seg fra å være et selskap som drifter magasiner, til å bli et reklamebyrå, eller et content marketing-byrå som det også heter.

Dette skrive de om seg selv:

Chili Publications er et content marketing-byrå med spisskompetanse på mote, interiør og livsstil. Våre kjerneområder er innholdsstrategi, produksjon og drift av medier. Vi jobber i alle kanaler – digitalt, print og event.

Jada, dere tenker riktig. Søsterselskapet til Vixen er et content marketing-byrå.

Hva er content marketing:

Innholdsmarkedsføring (på engelsk content marketing) er en markedsføringssteknikk som går ut på å produsere og spre innhold som er av interesse for personer som bedriften definerer som potensielle kunder. Innholdsmarkedsføring etterligner ofte journalistikk og bruker ofte journalistisk utrykkform for å skape interesse.

(Skjermdump Wikipedia)

Forvirrende? La meg forklare det enkelt. Vixen eies av samme person som også eier content marketing-byrået Chili Publications AS, Pia Tryland.

Magasinet Vixen drives bare av én person, redaktør Ida Elise Einarsdottir. Det er hun som skriver alle artiklene i magasinet, samt at hun sitter i Vixen-juryen. Regnskapene viser at hun ikke får lønn av Vixen, så da regner jeg med at Vixen har “glemt” å nevne at hun er ansatt i Chili Publications AS.

Så altså, ikke bare er Vixen indirekte eid av et Content marketing-byrå, de har til og med plassert en av sine ansatte i juryen. Jeg regner med at det var denne ansatte, Ida Elise Einarsdottir, som krevde at vi ble diskvalifisert, siden juryleder Hans-Petter Nygård-Hansen uttalt på Facebook, at det ikke var juryen, men Vixen som diskvalifiserte oss.

Det er først når vi ser hva Chili Publications AS tilbyr, at ironien i det hele virkelig slår oss. Et av produktene er “Influencer Marketing.”

“Taktikken er å knytte til seg et nettverk av personer som er opinionsledere innen et felt og har innflytelse på andre mennesker som er interessert i et spesifikt tema. Gjennom disse kan et nytt og større publikum nås, ved hjelp av  innhold som engasjerer og bidrar til deling og spredning.

Vi har oversikt over både nye og etablerte opinionsledere i de ulike livsstilskategoriene. Vi står for hele prosessen i samarbeidet enten det er en enkeltstående kampanje eller som en del av en content marketing strategi. Vi står for konseptutvikling, research, forhandlinger, gjennomføring og oppfølging for å sikre kvalitet og riktig leveranse.”

(Skjermdump chilipublications)

De hjelper bedrifter med produktplassering hos influencere, altså bloggere. Så om feks. Q-meieriene ønsker å ha produktene sine hos Fotballfrue, da hjelper Chili Production til i hele prosessen. Helt fra å forhandle med Fotballfrue, og til å hjelpe med innholdet i kampanjen. Ser du ikke problemet med dette? Hvem er det som tjener på å vinne pris i Vixen med all den ekstra publisitet som følger med? Jo, kunden til Chili publications (som da kanskje har en kampanje på bloggen til en av bloggerne allerede), bloggeren selv naturligvis og Chili Publication. Chili Publications har da et sterkt insentiv på hvem som skal vinne prisene, da de selv sitter i juryen, og eier hele utdelingen.

Jeg ville ha klarhet i om dette virkelig kunne stemme, derfor spurte jeg juryleder Hans-Petter Nygård-Hansen på facebook:

– Du har tidligere kalt Vixen for “Bloggernes Oscar”, så hvor troverdig synes du det er for en prisutdeling at de har samme eier som et reklamebyrå, som blant annet lever av å selge content marketing hos “influencers?” Hvor mange av finalistene har eller har hatt relasjoner til søsterselskapet til Vixen, Chili publications? Hvor mange av de tidligere vinnerene har hatt relasjoner til chili Publications?

Nygård-Hansen har enda ikke svart.

Om det faktisk er slik, så er det veldig problematisk at Vixen Influencer Awards (som prøver å være en slags bloggernes “Spellemannspris”), prøver å virke uavhengig, når det hele egentlig er kontrollert av et content marketing byrå, som attpåtil lever av å selge produktplassering til enkelte av bloggerne. Det blir som om Spellemannsprisen hadde vært kontrollert av Sony Music. Man kan da gjette på hvem som da hadde vunnet priser.

Vi kan også lure på hvorfor dette ikke har vært snappet opp av pressen, da dette slettes ikke er skjult info. Et søk på Proff.no og en tråd hos Kvinneguiden, gir meget nyttig info. Det kan virke som om det eneste pressen har brydd seg om, er kjoler, hvem som vinner og hvem som dater hvem. Alt dette har fått folk til å tro at Vixen kun er en prisutdeling på lik linje med Spellemannsprisen, og er driftet av et motemagasin for spesielt interesserte. La oss håpe at pressen blir mere kritiske nå.

Noen mener at vi er bitter og sur fordi vi ble diske og ikke fikk være med. Det er vi virkelig ikke, det er helt sant. Vicky og jeg har snakket mye om når det kunne passe at vi trakk oss, men ble enige om å vente. Siden dere lesere har vært så ivrige på å stemme og heie, ble det meget vanskelig for oss. Vi så at Kristin Gjelsvik sa at vi også hadde gledet oss til Vixen, men det stemmer altså ikke. Vi har hatt blandede følelser hele veien. Dersom Vixen hadde bedt oss om å være med, hadde vi takket pent nei.

Anna Rasmussen uttalte i fjor at Vixen var korrupt, noe det har verset rykter om i flere år. Og kanskje var det noe i det hun sa, uten at vi skal påstå det.

Vi skjønner godt at (uvitne) bloggerne ønsker å delta, og vi har heller ingen problemer med å skjønne at Espen Hilton synes det er gøy med en påspandert fest, høy champagnefaktor og deilige goodiebags. Vi forstår også at Anne Brith vil vise frem den nye kjolen (uten undertøy). Det er absolutt rom for en prisutdeling for influencerne her til lands, med høy glamour-faktor og det som hører med, men den må være rettferdig og nøytral, og bestemmes av en jury uten skjult agenda.

De lurte oss og ikke minst dere lesere til å stemme, og dermed få økt interesse rundt Vixen.

Takk til Vixen!

Adina xoxo