DISKA FRA VIXEN

Hei alle sammen 🌸

For en dag det var i går! Tusen takk til alle dere som har tatt dere tid til å legge igjen kommentarer, dere er best ❤ Den her uka har jeg nærmest vært alenemor for bloggen mens Adina har ligget med feber. Med nesten fulle arbeidsdager i tillegg har jeg dessverre ikke hatt tid til å svare på en eneste kommentar. Det syns jeg er kjipt. Heldigvis har Adina tatt seg av alt annet av sosiale medier og vært en god diskusjonspartner i de stundene impulskontrollen min har slitt ❤

Det viser seg at vi har blitt diska fra Vixen. La meg ta historien fra begynnelsen av. På torsdag ettermiddag da finalistene var klare kunne jeg ikke forstå at vi ikke var med på lista. Adina sa at vi sikkert var blitt diska. Jeg svarte at da hadde de vel gitt beskjed om det. Så jeg gikk hjem, roet meg ned, og skrev et innlegg om saken og hvor spesielt det var at ingen var disket for brudd på Markedsføringsloven. Da jeg våknet fredag morgen hadde juryleder Hans-Petter Nygård-Hansen vært innom og lagt igjen to kommentarer. Jeg gjengir den ene i sin helhet her:

Først må jeg si takk for skryt for at vi er gode på å klippe og lime. Så syns han vi er flinke til én ting hvertfall. Juryleder er altså uenig i argumentene til Forbrukertilsynet, og syns det er viktig å skille mellom advarsel og konkret sanksjon/dom. Han avslutter kommentaren sin med å si at det er viktig å ikke bryte noen lover selv. Pluss et BLUNKEFJES. Jeg diskuterer på prinsipielt grunnlag ikke med folk som benytter seg av blunkefjes, det blir for useriøst og provoserende. Spesielt fra en voksen mann som er juryleder. I tillegg minner det meg om Fotballfrue som alltid har med blunkefjes når hun svarer litt småspydig på kritikk i sitt kommentarfelt.

Uansett, dette leste vi som et hint om at vi selv hadde brutt noen lover og var diska. Så Adina spurte i kommentarfeltet:

Kl.11:02, nesten tre timer etter at juryleder postet sin kommentar hos oss, mottok vi beskjeden på e-post:

(Skjermdump vår Mail)

Videre sto det kontaktinformasjon til juryleder om vi hadde noen spørsmål rundt dette.

Beklager språkbruken, men hvor jævla useriøs er det mulig å bli? Jeg bare nevner at avstemmingen stengte 15.01 og at finalistene ble offentliggjort 25.01. Det er TI dager hvor man fint kunne sagt fra til de som er diska. Kanskje kunne man også sagt fra til de som ikke hadde nok stemmer. Dette får meg til å tenke på hele prosessen rundt Vixen. De bruker masse tid på å gå gjennom nominasjonene og sjekke ut de nominerte før de legger ut listen over de ti som kan stemmes på i hver kategori. Hvorfor foretas ikke disking FØR det åpnes for stemming?

En annen ting jeg reagerer på er at de skriver til oss at de har funnet innlegg som bryter med Åndsverksloven uten å komme med et eneste eksempel. Mulig Vixen bør leie inn Asti for å gi de et lite kurs i å dokumentere sine påstander. Og når vi først nevner Asti: TAKK ❤ for at du stadig hopper inn i kommentarfeltet vårt med dokumentasjon og kloke ord.

Noen andre som hadde blitt diska (tilsynelatende) uten å ha fått beskjed var Annijor:

(Skjermdump annijor på snapchat)

Senere viste det seg at en overrasket Martine Lunde også var diska. Både hun, Annijor og vi var semifinalister i Folkets favoritt. Det ble mye oppstyr rundt at Annijor og Martine så ut til å være de eneste som var diska for brudd på Markedsføringsloven når flere av de andre finalistene er like ille eller verre.

Lørdag formiddag våknet jeg til at Adina hadde sendt meg link til en artikkel om at de utestengte bloggerne får delta likevel. Annijor og Martine altså. Vi er selvsagt ikke nevnt med ett eneste ord. For en fin gest av juryleder, det var vel lettere å slippe de inn igjen enn å diske resten av de som burde bli disket si.

Så over til Åndsverksloven, som vi er diska for å ha brutt. Det kan godt være at vi har brukt bilder i strid med loven, men nå har det seg sånn at heller ikke denne loven er helt svart/hvitt. Den gir både sitatrett og muligheten til å inkludere et publisert bilde uten nødvendig samtykke dersom det er det omtalte bildet som er nyheten. Før bloggen vår havnet på WordPress, og før jeg ble med på den, var den på blogg.no. Da bloggen ble kastet ut derfra var det nettopp for brudd på Åndsverksloven, så etter det har vi lest loven og vært veldig opptatt av at de bildene vi bruker skal være med for å underbygge det vi skriver om.

Når vi bruker bilder fra andre bloggere skriver vi under bildet hvor det er hentet fra. Vi merker altså bildet på samme måte som andre bloggere må merke reklame. Hver gang før jeg skal publisere et innlegg leser jeg først gjennom (hundre ganger) for å se etter skrivefeil. Til slutt tar jeg en siste sjekk på at alle bilder har henvisning. Dette har blitt en så stor selvfølge for meg nå at jeg spotter det umiddelbart om det er glemt. Og vi tjener ikke engang penger på bloggen. Hvorfor klarer ikke de som tjener millioner på bloggen sin å sjekke at merkingen er på stell før de trykker publiser? At juryleder mener det er lett å glemme burde ikke være et argument engang.

I går la miss Sophie ut et innlegg med et par bilder som kun var merket “bildene er hentet fra Pinterest”. Dette gjorde vi juryleder oppmerksom på på Twitter hvor vi fikk følgende svar:

(Skjermdump hpnhansen på Twitter)

Miss Sophie har nå fjernet bildene fra innlegget. Hun har også ettermerket et annet innlegg hun la ut i går som inneholdt en annonselenke fra Nelly. Ikke verst å bryte både Markedsføringsloven og Åndsverksloven på en og samme dag si.

Jeg ser at juryleder sier til NRK at Annijor og Martine får være med igjen fordi de har handlet i god tro. Vi har også handlet i god tro, spesielt etter at blogg.no kastet ut bloggen. Vi har ikke mottatt noe advarsel eller sanksjon/dom (hvis vi ser bort fra den gang Kim-Ronny kjeftet oss huden full og skulle anmelde oss da). Nå har avstemmingen til folkets favoritt åpnet igjen, med syv finalister. Uten oss. Betyr dette at vi er de eneste som er diska fra prisutdelingen?

Det har kommet oss for øret at Celina Karine og Agnes Lovise som er finalister i beauty-kategorien nå har trukket seg på grunn av urettferdighetene i Vixen. Tommel opp til de 👏 Funkygine gikk tidlig ut og ba leserne om å ikke stemme på henne likevel, men har endt opp som en av fem finalister i trenings-kategorien mot sin vilje. Kunne ikke heller nestemann på lista fått glede av denne plassen?

Selv hvis Vixen nå skulle la oss få den finalplassen vi vitterlig har fortjent vet vi selvsagt at de aldri vil la oss vinne uansett. Kan jo ikke ha noe av at noen som avslører alt jukset i bloggverden vinner. Det hadde tatt seg ut. Vi kommer nok aldri til å få vite antall stemmer per finalist. Alt vi vet er at antall stemmer totalt er økt fra 100.000 i fjor til 700.000 i år. Vi velger å tro at minst halvparten av våre fantastiske lesere har stemt hver 12.time, og tar samtidig æren for minst halvparten av denne økningen. Såpass ydmyke får vi være 😉

Makan til utransparent prisutdeling. Hadde alt vært på stell burde finalistene vært kunngjort 16.januar, dagen etter at avstemmingen stengte. Man skulle nesten tro folk hadde sendt inn stemmer per post og at juryen måtte telle alle stemmene for hånd.

Takk for meg.

❤ Vicky