ØKNING AV TENÅRINGSJENTER MED PSYKISKE LIDELSER

Hei alle sammen 🌸

På onsdag kom Folkehelseinstituttet med en rapport som viser at andelen jenter mellom 15 og 20 år som får diagnostisert en psykisk lidelse har økt med rundt 40 prosent på fem år. Andelen som fikk resept på antidepressiva har doblet seg. NRK har skrevet om funnene HER.

Jeg hørte nyheten på radio hver hele time den dagen og ble så satt ut hver gang at jeg falt helt ut av det jeg holdt på med på jobb. Vår kloke leser Arve ble like sjokkert som meg og tipset om at rapporten kan leses i sin helhet på Folkehelseinstituttets hjemmeside. Jeg skal ikke skryte på meg å ha lest hele, men jeg tok en titt og fant denne interessante grafen:

(Skjermdump rapport “Psykisk helse i Norge” fra fhi.no)

En ganske jevn økning hos jenter 15-17 år mens alt annet holder seg relativt stabilt.

De vanligste psykiske lidelsene hos tenåringsjenter er depresjon, angst, tilpasningsforstyrrelser og spiseforstyrrelser. Forskerne kjenner ikke til årsaken til at stadig flere tenåringsjenter ber om hjelp. Enten har terskelen for å søke om hjelp blitt lavere eller så sliter tenåringsjenter mer nå enn tidligere. Jeg tipper det er det siste eller kanskje en kombinasjon av begge.

Sånn jeg ser det er det ingen tvil om at sosiale medier og alt det fører med seg av press er med på å bidra til en økning i psykiske lidelser. Her må jeg nesten bli litt personlig for å få frem hvor alvorlig dette er. 1. nyttårsdag våknet jeg til en dag i mørket. Jeg har vært i mørket flere ganger før, men så bekmørkt som det var denne dagen kan jeg ikke huske sist det var. Vanligvis griper jeg etter mobilen for å prokrastinere eller tenke på noe annet. Denne dagen hadde jeg avsmak for hele mobilen. Jeg hadde fått nok av alle de perfekte menneskene som florerer overalt, og mobilen ble liggende urørt.

Etter at jeg ble med på denne bloggen har jeg nok blitt eksponert unormalt mye for det perfekte livet mange lever på sosiale medier. Jeg er overbevist om at dette har påvirket meg negativt uten at jeg selv har fått det med meg. Etterhvert ble jeg også dratt inn i dragsuget som handler om flest mulig likes. Eller for vår del, besøkende og plassering på Blogglisten som jeg pleide å sjekke altfor ofte.

Da kvelden kom måtte jeg ta opp mobilen for å informere om at jeg levde. Adina hadde kommet med nytt Ukas sett og hørt-innlegg som jeg vanligvis gleder meg stort til, men ikke engang det klarte jeg å lese. Det tok nesten to døgn før jeg orket å bruke mobilen til noe annet enn å skrive meldinger. Jeg tenkte en del på dagens samfunn i løpet av disse dagene. Hvordan vi følger med på bloggere, instagram og snapchat, gjerne til mennesker vi ikke kjenner engang. Om man reflekterer over det er jo dette helt elendig bruk av tid. Likevel sitter jeg fortsatt her og skriver på en blogg om toppbloggere fordi jeg kom frem til at vi har mye viktig å si som kanskje kan være med på å endre denne forferdelige utviklingen vi ser.

Det er rart å tenke på alt som har endret seg siden jeg var tenåringsjente for rundt 15 år siden. Den gang hadde mobiltelefoner nettopp blitt “allemannseie”, men de kunne ikke brukes til stort annet enn å ringe og tekste med. Idolene våre så vi for det meste på MTV. Mange ønsket seg nok puppene til Pamela Anderson og noen skulle kanskje ønske de var like tynne som Christina Aguilera. Det spesielle med disse idolene var at de befant seg i land langt unna oss og dermed var mer uoppnåelige. Nå får vi servert idoler/influencere overalt hvor vi ferdes på internett. Plutselig er det norske jenter som er de perfekte vi ser opp til og vil være som. Det er klart det skaper et ekstra press.

Flere har sagt at Kristin Gjelsvik sin bok #branok burde bli pensum i grunnskolen. Etter å ha lest resultatene i denne rapporten er jeg helt enig. Det kan bare ikke fortsette sånn.

Tidligere i dag leste jeg Dagbladet sin anmeldelse av Sophie Elise sin nye tv-serie og la merke til at hun blir omtalt som Norges mest profilerte blogger. Hadde det ikke vært for henne (og Adina sitt gamle innlegg HER) hadde jeg for eksempel ikke visst at det finnes noe som heter hip dips og at det skal være et problem. Nå har hun tatt det opp igjen:

(Skjermdump sophieelise story på Instagram)

At Norges mest profilerte blogger deler med sine 346.000 følgere at hip dips er feil og at hun poserer for å skjule det er vel ikke annet enn høyst kritikkverdig. Hun skriver selv at hun lærte at det var feil gjennom å lese om det, så hvorfor må hun formidle dette videre? Jeg tror de færreste i det hele tatt har hørt om hip dips.

Kan ikke folk bare slutte å posere så mye, slutte å ha så masse fokus på kropp, være litt mer naturlige og slappe mer av? Det må være utrolig slitsomt å skulle fremstå som perfekt på sosiale medier til enhver tid.

Takk for meg.

❤️ Vicky

71 thoughts on “ØKNING AV TENÅRINGSJENTER MED PSYKISKE LIDELSER

 1. Takk for at du skriver om dette!

  Som noenogførtiåring er jeg ikke i målgruppa for de unge jentene som blogger og jeg har stort sett lest blogger fra nettopp det perspektivet som handler om negativ påvirkning. Jeg har alltid vært opptatt av at det er det indre som er viktig. Jeg bruker ikke sminke, og har ikke definert utseende som viktig. Likevel endte jeg også en dag med å stå foran speilet og studere mine egne bryn (!!).Og ikke bare det, men jeg studerte også min eldste datter sine bryn i smug og lurte på om de kunne bli et problem for henne. Jeg er overbevist om at det er min lesing av blogger de siste årene som førte til dette plutselige fokuset på bryn. Det finnes ingen andre kilder i livet mitt som kunne gitt et slikt fokus.

  Jeg ble selvfølgelig helt perpleks da det gikk opp for meg hva jeg ubevisst hadde blitt opptatt av. Så ble jeg sint.

  Det er som du skriver, disse unge kvinnene som blogger er nok både et offer for og en pådriver for trenden. De blir fanget av bloggverdenens “sjanger” der alt handler om utseende og perfeksjon. De studerer sitt eget utseende med lupe hver dag. Ikke uten grunn er det mange av dem som oppgir å ha slitt eller slite psykisk. Samtidig påvirker de sine lesere, som de “elsker” til å ha det samme fokuset. Et fokus på et ideal som ikke er oppnåelig. Bilderedigering, filter og injeksjoner gir et urealistisk bilde. Kostnadene for vanlig forbrukere (som naturlig nok ikke får det sponset) de ulike skjønnhetsbehandlingene er astronomiske. Det er extensions på både vipper, hodehår og bryn (høhø), det er selvbruning, bleking av tenner og plastnegler. Lista er lang. Og det er før vi begynner å snakke om operasjoner og injeksjoner.

  Noen må snu denne trenden, før vi ødelegger en hel generasjon. Og bloggerne sitter med makta til å gjøre det, men da må de først løsrive seg fra sitt eget psyke univers, og anerkjenne sitt ansvar.

 2. Jeg kommenterer aldri, noe sted. Men, dette er så viktig! Takk for at du deler din opplevelse og synliggjør at alle blir påvirket.
  🙌

  1. Takk for et så viktig og godt reflektert rundt et tema jeg ser på som det viktigste av alle. Samt eksponering av barn i SOS media. Jeg har ved flere anledninger nevnt at både bloggeren selv, barna deres, samt det vi nå ser gjennom studier. Nettopp at vi vil få så mange inn i Psykiatrien av de ovennevnte etterhvert. Dette er bare begynnelsen. Med jobb innenfor fagfeltet, diskuteres ofte dette. Vi ser det allerede. Jenter, men også gutter, kommer til oss fordi de sliter med utseende. Jeg er opptatt av utseende selv, men ikke på en usunn måte, heldigvis! Men med en svært begavet datter innen skole og idrett, begynte vi som foreldre å se en endring i hennes spisemønster. Hun er topptrent og slank. Far(Psykiater), og jeg tok tak Dag 1. Heldigvis så vi dette, hun ble med far på jobb og fikk se mange underernærte med hetten over hodet! Hun skjønte!!! Det startet på trening for hennes del. Hun leser ikke så mange blogger, vi går gjennom alt! Så husk, selv om vi var utdannet til å observere henne fra dag 1, kan det være utrolig vanskelig å se!!!vær obs på alt med barnas utseende og hva som sies og leses i media! Viktig viktig tema folkens!!!

   1. Eg misforstår deg kanskje her, Heidi, min viss mannen din tok med seg dotter di på jobb for å syna henne «underernærte» jenter er det noko av det mest uetiske eg har høyrt på lenge. Ein har taushetsplikt, pasientane har rett på vern, og skal ikkje synas fram som nokre sirkusdyr.

   2. Oioioi.
    Her reagerer jeg litt. Overvåker dere datteren deres totalt? Har hun ikke privatliv? Du skriver dere går gjennom alt hun driver med på nett. Stakkars jente.
    Og hva med de pasientene din mann har brukt som utsitllingsdukker, har ikke de rett til privatliv?
    Han bryter vel noen etiske retningslinjer med å vise de frem til skrekk og advarsel ?
    Dette høres veldig rart ut.

 3. Takk for at du delte, og for at du fortsetter det gode og viktige arbeidet gjennom denne bloggen! ❤️

  Jeg er nok ca. like gammel som deg, og tok tidlig et valg om å ikke være på sosiale medier. Det har nok vært bra for meg, for livet har kommet med nok av utfordringer allikevel. De siste par årene har jeg brukt Snapchat, men for det meste kun for tull og tøys og kommunikasjon med venner og familie. Jeg følger knapt noen andre, men selvfølgelig dere. 😁

  God helg! 😘

 4. Fått med dere bloggingen til isabel å når hun er med på ph? Veldig opplagt at hun har skrevet innleggene på forhånd. Dessuten så ser man på svarene i kommentarfeltet at hun alltid svarer på samme tidspunkt: i 2-3 tiden på natta og i 19-20 tiden. Sikkert fått faste tider hun får lov å gjøre dette på 🙈

  1. I tillegg la hun ut på story nå en video av kommentarfeltet med tidssonen til Norge. Isabel som sa det var så viktig for henne å blogge i Mexico og det var eneste grunnen til at hun sa ja til paradise hotell. Veldig lett å se at alle innleggene henne kjører ut nå er forhåndsskrevet og snappen blir oppdatert av noen andre.

 5. Takk for Nydelig innlegg ❤️ Håper bloggerne leser dette og kanskje begynner å reflektere litt for en gangs skyld.
  Slik som de holder på er absurd. Jeg føler at hele grunnen til at Sophie Elise la ut den teksten var for å vise fram mer kropp, jeg hadde aldri hørt om hip dips før og i hvert fall ikke at d er «feil!» sykt… hun gjentar og gjentar i media og bloggen at hun er så «dyp» og «smart» og «kul» men i mine øyne er hun virkelig ikke noen av disse tingene, da hadde hun aldri postet innlegg som dette.
  At hennes drøm er å være medlem av the real housewifes og the kardashian er på ingen nivå dypt. Jeg blir skikkelig lei meg av at unge jenter ser på denne jenta som et forbilde. :/

 6. Viktig innlegg og viktig tema – jeg skulle bare ønske du igjen ikke går etter en (og samme som ofte) blogger, men en helhet i bransjen.
  Det var dog ikke det jeg tolket av SE sitt bilde, og dere tar (med vilje?) ikke med hennes budskap om at hun selv ser de samme manipulasjonene gjort i SoMe, hun blir selv påvirket og gjør det samme – MEN hun sier også at bildet ikke stemmer, hun har ikke timeglassfigur selv om det kan se slik ut.
  For verden på Instagram, Facebook osv. er fortsatt slik den er, og SE med sin alder, posisjon og forutsetninger bør ikke være den utnevnte til å bekjempe dette. Jeg synes dere generelt tar hennes forutsetninger for lite til grunn, og ingen kan selvfølgelig se for seg hvordan det er å være henne, men en ting er jeg sikker på og det er at det kan sannelig ikke være lett! Men hun gjør mye bra, og mer enn de fleste i hennes posisjon, og sliter åpenbart med mye usikkerhet og det samme som andre tenåringsjenter. Jeg er eldre enn SE, og ville aldri lagt ut bilder slik hun gjør – NÅ. Men ser jeg tilbake til hennes alder, hadde hatt hennes kropp, så ja, jeg kan huske tilbake til egen usikkerhet og søken etter bekreftelse, og kunne dessverre gått i fella selv. Heldigvis uten andre til å dag etter dag bedømme og kritisere.
  Kritikk der kritikk behøves tenker jeg, men tenk at det er mennesker på andre siden. Mulig jeg er i overkant kritisk til dere her, jeg synes bloggen deres i utgangspunktet er veldig bra men fikk litt avsmak etter hvordan dere håndterte og igangsatte spekulasjonene ifht SE psykiske helse og depresjon.

  1. HVA??? Mener du at det var bloggomtoppbloggere som satte i gang spekulasjoner rundt SE sin psykiske helse og depresjon? 🤔

   SE har jo satt i gang dette selv…

   Hun skriver jo stadig innlegg om sine ulike diagnoser. Dette er teorier/detaljer/endringer og vendinger som folk som jobber innen psykisk helsevern rister på hodet av.

   SE sliter nok med diverse, men når hun roper “ulv, ulv” gang på gang, så er det ikke rart folk begynner å lure på hva som faktisk er sant og hva som er skrevet som “ekstra krydder” på bloggen for å få flere klikk… 😉

 7. Jeg jobber med barn og unge og selv mor til tre. Dette er kanskje en av de viktigste – om ikke DEN viktigste- debatten vi kan ha i Norge i dag. Jeg har vært på mange konferanser i årets som har vært og er det noe som trekkes frem så er det at barn og unge i dag sliter. Samfunnet bruker enorme summer på unge mennesker som er psykisk syk og Norge som er et rikt land og scorer høyt på listen over land det er godt å leve i så er det et paradoks at flere og flere mennesker i Norge er psykisk syke, uføre og tar livet av seg selv.

  Min jente på 13 år har det siste året selv begynt å slanke seg. Hun spiser mindre og er opptatt av å trene mye og spise lite. Vi følger henne opp og har kontaktet helsesektoren og får hjelp. Som mamma er dette fortvilende og man føler seg så maktesløs når ens eget barn sliter.
  Jeg selv bryr meg om mitt eget utseende. Jeg sminker meg og har brukt extentions lenge. Nå har jeg tatt et valg. Jeg har kastet hår extentionsene mine og jeg passer meg for å snakke om utseende foran andre.
  Jeg sminker meg og ordner meg litt på håret men prøver å ha et avslappet forhold til dette .

  Det er bare å innse at bloggere, og sosiale medier påvirker alle som har det rundt seg. Derfor er denne bloggen så viktig! Vi må ta noen valg for oss selv og for de unge som kommer etter oss. Noen riktige valg ❤

 8. Det er mange gode poeng her – takk! Når det gjelder økning i psykiske diagnoser blant tenåringsjenter så er tallene en smule misvisende. Den har økt fra 5 – 7% på 5 år (som er en økning på 40 %), så det høres kanskje ut som det er mye mer enn det faktisk er. Uansett er det et problem som bør belyses.

 9. For et veldig bra innlegg!

  Jeg har slitt siden jeg var ung med en del ift kropp, men det ble verre for 4 år siden. Sammenlignet meg så mye med jenter på sosiale medier og bloggere. Det ble så ille at jeg overtrente og spiste lite. Fikk en veldig flott kropp, men så kom mørket jeg kjente til fra ungdomsårene tilbake og jeg falt i en veldig dyp depresjon.. Da gikk jeg opp noen kg og det ble altså helt krise for meg.. Ville jo være tynn med litt større rumpe og et plettfri ansikt uten kviser eller andre merker. Jeg fikk heldigvis hjelp og går på et kjempe fint kurs som tar for seg kropp og sinn! Slettet alle instababes og følger for det meste bare venner og andre interesser som ikke er kroppsfiksert.
  Jeg er nå gravid og kan merke litt av presset angående vekt,babymagen osv og det har vært leit.. Mange instagravide har jo omtrent ikke mage og er så slanke og tynne. Hvordan i all verden ble det slik at gravide nå skal gå å være stresset av slike ting i tillegg? 🙁 Nei, jeg liker ikke utviklingen og jeg jobber jo med dette hver eneste dag og har blitt betraktelig mye flinkere til å ignorere dette, men jeg kjenner tankene komme av og til.

  Bloggen deres er en veldig god påminnelse for meg at alt er reklame, salg og mye lureri. For ingen er perfekte og alle har sine kamper. Tusen takk for at dere tar opp temaer som dette også!
  Håper vi i fremtiden kan bli flinke til å snakke mer med barna våre om kropp og sinn.
  Tror det er veldig viktig fremover.

  Takk igjen❤️

 10. Takk for et fint innlegg! Ikke tvil om at man blir påvirket, mer enn man tror som du sier. Det gjelder ikke bare kropp. For et par år siden satt jeg med en helt ny baby i armene og følte meg mislykket, fordi jeg ikke hadde en sånn perfekt nybakt mamma tilværelse jeg så på insta og andre steder. Barnet mitt hadde kolikk, vi var midt i flytting og jeg sov knapt. Allikevel føltes det som at det var noe feil med meg som ikke dro rett på trening, bakte, dro på barselgruppe osv. Jeg sluttet å følge alle disse mammakontoene og følte meg mye bedre! Bedre tid fikk jeg også😉

 11. Det er ille med kroppspress og utseende.Småjenter jogger i tillegg til å være på andre aktiviteter hele uken. Øyebryn ja, de skal være on fleek som alt annet. Hva skjedde med at naturlige bryn ikke er godt nok lenger, uansett hvor fine de er? Og at jenter på barneskolen ønsker seg vippeekstensjon og restylane i leppene? Selv om de har lange vipper og fyldige lepper er det ikke godt nok.. De leser rosablogger og tror bryn, vipper og lepper må pyntes på. Og håper de utvikler pupper og rumpe som er slik de bør være etter «oppskriften».. Skremmende utvikling synes jeg, at den oppvoksende generasjon har forbilder som bruker dagene sine på alt det fake og plastikk. Det burde nesten vært aldersgrense på å besøke blogger som fronter og pusher ut at kunstig utseende, kropp og shopping er det livet består av.

 12. Takk for veldig fint innlegg. Jeg er oppriktig redd for å få barn fordi det virker så jævlig å vokse opp i dagens samfunn.

 13. Uansett hvor mye anna r mener barna elsker å bli tatt bilde av, se de siste bildene av michelle, hun ser ikke veldig happy ut..

 14. Kan dere skrive om litt mer forskjellige bloggere? Ikke kun de samme 4-5 🤔 martheborge avslørte på bloggen at hun er sammen med eksen igjen, jeg lurer på hvilken eks? Og andreabadendyck blogger mye om dagen, supporterfrue, konatil osv. De ligger ganske høyt åppe og er nominerte til vixen!

 15. Takk for et fantastisk bra innlegg igjen. Dere er virkelig superflinke! Synes det er merkelig at ingen bloggere faktisk tar litt ansvar, men heller går nesten til anngrep når disse tingene blir tatt opp. Ser kurven stiger betraktelig rundt 2011-2012. Var ikke det da bloggere, og spesielt rosabloggere fløy i været? Jeg bare spør 🤔

 16. Dette er så on point at jeg måtte bruke et engelsk uttrykk for å beskrive det.
  Jeg gikk på en skikkelig smell som 20 åring. Jeg ble innlagt på sykehus pga underernæring og forsto ikke problemet for alle rundt meg fortalte meg hvor bra jeg så ut.
  10 år senere og 100 år klokere er jeg nå dobbelt så stor som jeg var da. Jeg har sluttet å bruke sminke og kler meg i komfortable klær. Jeg driter i hvordan andre synes jeg ser ut. Det kan jeg takke en nesten dødelig depresjon og en asperger diagnose for.
  Hvis jeg hadde vært 16 år idag hadde jeg vært en av de jentene som bukker under for presset for å være “perfekt” og sånn som jeg er skrudd sammen så vet jeg at det kunne vært direkte dødelig for meg. Hjertet mitt blør for alle ungdommene idag som vokser opp med falske, opererte og photoshoppa “influencere” og rosabloggere som sophie elise og isbel raad. For ikke å snakke om Kardashian/Jenner klanen. Hvor skal dette ende lurer jeg på.
  Takk til dere. Takk for det dere gjør. Håper dere når ut til unge mennesker i faresonen.

  1. Etter tidligere innlegg om hu mor sjøl og mangel på kommentarer, kjører hun nå en svært ny vri: hun spør leserne sine om de likte ditt og datt, hadde vært kjekt å treffe deg, gi lyd hvordan det gikk med kaken, er det mye snø hos deg? Hun tar tak gitt! Og eksponering av barn igjen: « les innlegget til Annika her», papirutgave der. Hva gir du meg? Jeg spør pent flere ganger om det med eksponering? Aldri noen hjemme der! Nå skal datteren ha et fast innlegg hver uke. Hun fikk spmål om utdannelsen sin. Hun skrev om hvor flink hun var på skolen. 6 ere på henne også. Utdannelsen var : hennes egen økonomiutdannelse via en jobb?! Hva er egenutdannelse? Livets skole? Er det derfor barna blir pushet til det ytterste???

 17. Jeg utfordrer sophie elise til å snakke om aspartam. Hun som er så smart klarer vel å finne frem forskningen og hendelser som er gjort frem til dags dato av hvem og hvorfor. Både for og imot og også den objektive. samt hvordan aspartam ble til.

  Forskere er uenige, men hvem har mest rett?

  Det hadde vært intr å lese om.

  Hun med så sterke meninger som ikke er redd for å stå for dem. Stå for sitt standpunkt.

  God helg:)

  1. Hei! Forskerne er IKKE uenige i aspartam som tilsetningsstoff. Metastudier viser at det overhode ikke er farlig i de dosene vi får i oss gjennom mat.

   Aspartam førte i studier til kreft hos mus, men de fikk ekstreme doser. Dvs at du må drikke ekstreme mengder m cola zero (fex) for å pådra deg kreft av dette stoffet.

   For øvrig er det meste farlig i store doser. Folk har for eksempel omkommet av for høyt vannintak. Spiser du ekstreme mengder sukker og fett over tid vil du også mest sannsynlig få en negativ helsekonsekvens på sikt.

   Anbefaler deg å google «aspartam gunnar tjomlid» – da får du opp alt jeg har skrevet her og mer til.

   Lykke til!

 18. TAKK for at dere tar opp dette viktige (viktigste i mine øyne) temaet. ❤️👍🏼
  Vicky, du er ikke alene om de følelsene. Det å sitte/ligge å scrolle på mobilen på Facebook, Instagram og Snap der alle legger ut sitt tilsynelatende «perfekte liv» kan få oss skjøre og ikke fullt så skjøre til å tenke stygt om oss selv, og kjøre oss direkte ned i depresjonsavgrunnen. Når jeg er inne i skikkelige destruktive tanker så ORKER jeg virkelig ikke å åpne alle disse kanalene for å få alt det «perfekte» skylt over meg i tillegg. Jeg stenger av. Både fysisk og psykisk. Men som voksen vet jeg at det går over, og at det kommer bedre dager. Yngre jenter suger alt dette «perfekte» til seg som en tørr svamp, og vil gjerne bli som sine «forbilder». Dessverre. Her har vi og samfunnet en stor jobb å gjøre.
  Det er feks helt UVIRKELIG at 5 søstre i USA skal være noens forbilder. Bak fasaden, bak hvert klipp i serien og alt de legger ut på SoMe så står det frisører, sminkører, kokker, trenere, hushjelper, fotografer, en god dose operasjoner, botox, fillers, Photoshop og mye mye mer. Men er de så lykkelige? De har da saktens hatt sitt og stri med disse folka også. Ikke kan de bevege seg ute blant normale folk uten at det blir hysteriske tilstander.
  Takke meg til et vanlig liv, et sunt normalt liv der ikke alt jeg eller familien gjør må ut på en blogg eller serie for å høste flest mulig likes og mest mulig penger.

 19. Dere har jo skrevet om bloggere som diagnotiserer seg selv, ta en kikk på liste-stina sitt siste innlegg… jenta har vist angst anfall://

 20. Vicky, du er ikke alene, og dette er et særdeles viktig innlegg. All ære til deg som skriver ærlig og reflektert (og med glimt i øyet, som skal godt gjøres) om et vanskelig og viktig tema som påvirker de aller fleste av oss.

  En stor klem fra Gry

  1. Vicky: ikke bry deg, du vet du er for sterk for dette! Det er derfor du har bloggen!! Fordi du, Adina og vi som kommenterer her ikke bryr oss! Vi kjemper mange saker, for en bedrevplass for folk og dyr! Du kan ikke falle, du vet! Stå på! Hvem skal gjøre jobben om ikke du kan???du vet de bloggerne lever av fotoshop og redigering! Hvordan misunne de som lever på en løgn??

 21. Det jobbes for at det skal bli mindre tabu og snakke om psykisk helse, men hvordan skal det bli mindre tabu når det snakkes ned om at andre er åpne om sin psykiske helse? Hvem er vi eller dere til å snakke om andres psykiske helse og diagnoser. Vi hører mulig bare en liten del av historien, et blogginnlegg eller video er 2-10 minutter av livet deres, hva med de resterende minuttene? Ingen av oss har rett til å betvile eller diskutere hva som er rett og galt i andres liv.

  Ellers en bra blogg, men personlig syns jeg ikke det er okei å lese at folk skal «bestemme» over noe sånt. Det er et problem med dagens holdninger og dette hjelper dessverre dårlig føler jeg

  1. Men hva gjør man hvis personer sier og skriver fullstendig imot seg selv, gang på gang, at de er “oppe og går” når det passer bra på bloggen eller i forhold til en” realese” av en singel eller en TVserie?… slik at andre som også sliter føler de ikke har noe håp? De kommer seg ikke i dusjen, har ikke sminket seg, dusjet og kledd seg vanlig på uker/måneder..

   Er det greit å skrive slik? Bare lurer? 🤔

   Adina og Vicky, tusen takk for at dere viser frem selvmotsigelser som ikke “henger på greip” 😗

   1. Veldig godt reflektert, Anonym #2.

    Flott med åpenhet, men det er også viktig at man har kunnskap før man deler (ref. bipolar lidelse som gikk over, dersom jeg husker korrekt), ikke minst stille spørsmål med motivasjonen. Hvem kan ha nytte av det jeg nå skriver? SE har et helt enormt publikum og dette er, tross alt, seriøse greier. Jeg setter ingen spørsmålstegn ved at hun har det vanskelig, har ingen informasjon om hvem som har diagnostisert henne osv – men man skal trå litt varsomt og tenke på mottager vel så mye på seg selv når man velger å være åpen om disse tingene.

    Det er, som dere (inkl. anonym), også viktig å være konsekvent. Rask bedring er fantastisk, men urealistisk for de aller fleste med samme diagnose.

   2. Du husker helt korrekt med denne «tidligere bipolar» greia hennes. Hun har også sagt at hun hadde adhd fordi hun etter hennes ord «ble så lett sint at det svartnet» for henne. Disse utsagnene er med på å bagatellisere disse lidelsene mener jeg. Det er knappe 2-3 år siden hun skrev det, og det var helt klart og tydelig at hun selvdiagnotiserte. Hun visste ikke hva hun pratet om, nevnte helt andre symptomer, for ikke å snakke om at hun faktisk påstod at hun ble frisk fra en kronisk sinnslidelse. Hun fikk bøttevis med kommentarer fra folk som mente det var over streken da de selv hadde bipolar lidelse, og hun svarte ikke en eneste en. Min teori har alltid vært at hun prøvde å provosere. Hun har innrømt at hun ofte skriver slikt for å provosere og «skape engasjement», noe jeg mener er helt hinsides. Det er absolutt ikke rart at folk har vanskelig for å tro henne denne gangen 🤔

    Vicky og adina, jeg er litt nyskjerrig ifht de kommentarene i et innlegg om fotballfrue før jul.. dere satte it eksperten på det og skulle sjekke om det var samme person som skrev de forskjellige negative kommentarene. Fant dere ut noe mer der? Husker Vicky nevnte at det så meget interessant ut, og jeg klarer ikke slutte å tenke på det 😂

   3. Får bare svart her, men regner med dere skjønner hvor denne skal inn.

    Og her er vi igjen inne på at siden hu ikke skriver hvem psykolog hu går til så betviles det. Må man virkelig begynne å legge ut kontaktinformasjon til behandler og fullmakt til å svare på spørsmål? Har også en venninne som holder på på samme viset, er det da greit at jeg holder på med henne slik dere gjør med SE?

    For all del, hu gjør nok feil , men budskapet mitt kommer ikke frem ser jeg. Her sitter vi på nett og faktisk bestemmer hva som stemmer og ikke på en person vi ikke kjenner annet enn det hu velger å vise oss. Unnskyld meg, men hva slags signaler sender det?

   4. Kykling: Enig i absolutt alt du skriver. Og synes du oppsummerer hele saken når du sier hun bagatelliserer lidelsene.

    Dette handler ikke om å dømme SE, men om å minne “influencers” på sitt ansvar. Én ting er å dele tips og råd om sminke og diverse, men når det kommer til psykisk helse og alvorlige diagnoser synes jeg det skal gjøres etter rådføring fra fagfolk. Til anonym – det handler ikke om kontaktinformasjon eller “bevis” fra en journal, men om å dele på en skånsom måte med hensyn til de som lider av samme diagnose og ofte opplever skadende stigmatisering som bunner i misforståelser – “er du deppa kan du jo bare bestemme deg for å bli bedre?”

   5. Tilføyelse:
    Man kan dele for å fremme kunnskap og/eller hjelpe andre i samme situasjon. Eller man kan dele for å skape oppmerksomhet rundt seg selv.

   6. Nemlig, Gry, og det er akkurat det jeg vil fram til! Jeg er desverre ikke verdens flinkeste til å formulere meg i tekst, men jeg håper folk forstår poenget mitt likevel. SE betviles ikke i den forstand, hun har det sikkert vanskelig hun. Men hun har nylig sagt at hun ikke går til psykolog fordi hun ikke finner noen som, and i quote «passer for meg». Hvis hun lider av alt hun har påstått opp igjennom årene, hvorfor skriver hun det på bloggen på en bagatelliserende måte istedenfor å få behandling og en eller fler ordentlige diagnoser? Hvis hun lot det gå så langt uten hjelp at hun måtte oppsøke psykiatrisk nødvakt er det jo ganske tydelig at hun burde gå til en og ikke være pirkete? Eller er hun for god for det kanskje? Kunne nesten virke sånn når hun forklarte hvorfor hun ikke går til psykolog i det hele tatt. Du kan ikke få en ordentlig diagnose hos psykiatrisk nødvakt. Kanskje en antatt eller en «tentativ» som de så fint kaller det, men en utredning tar tid, flere uker minst. Det er dog forskjeller på fremgangsmåter til forskjellige psykologer/psykiatere, men samtlige av mine utredninger tok månedsvis. Og det med 3 forskjellige psykiatere. Inkludert depresjonsdiagnosen. Jeg syns SE skal slutte å ta så lett på psykisk helse, slutte å gi tips og påstå at man kan bli bedre av seg selv, for det er det de aller færreste som greier hvis man virkelig sliter. De signalene hun sender ut er helt feile. Jeg har fulgt henne i flere år, og hvis jeg hadde fått en krone hver gang hun sier imot seg selv eller ubevisst (?) avslører seg selv i løgn (spesielt om psyken) hadde jeg vært rik nå. Syns hun kan søke ordentlig hjelp istedenfor å sitte å ukritisk dele på en blogg.

 22. Utrolig bra skrevet og TAKK for at dere setter fokus i riktig retting! Jeg er så lei meg og fortvila over «dagens forbilder».. og helt ærlig er det litt for sent for sophie Elise å snu føler jeg… hun har latt denne ballen gå så langt..
  bloggere burde nesten bli et eget tema i skolegang med tanke på press når det gjelder både kropp, mote, sminke.,, 14 åringer henter inspo.. foreldre har ikke råd.. hofff!! Det er fryktelig trist hele greia!!!

  1. God ide at det kan komme inn i skolen, og også bli satt på dagsordenen at blogging er kun en reklameplass. At selv om bloggerne legger det frem som en slags dagbok til sine lesere (som de omtaler som venner), så driver de en moderne form for reklamebyrå. De unge må gjøres bevisst på at det er rene salgskanaler hvor bloggerne får godt betalt for å påvirke leserne.

 23. Jeg tenker også at fraværsgrensa er med på å få folk til legen fordi de faktisk sliter. Men vi trenger også gode forbilder ute i bloggverden hvor fokuset ikke er på kropp, hår og sminke. Vi trenger dere! Og vi trenger flere som Kristin!

 24. Først og fremst, utrolig bra innlegg og for noen vettuge kommentarer <3

  Vil også føye til dette med Sunn Fornuft-plakaten og hvor lite seriøst både den og hele kampanjen virker når bloggere som feks SE får holde på som hun gjør uten konsekvenser. Det er et veldig fint initiativ, men da bør det følges mer opp rundt de som er tilknyttet den.

 25. Bra innlegg!!!
  Hjelper heller ikke på at noen bloggere romantiserer depresjon og angst, annijor er vel depresjonspoeten sjæl! Få noe så forferdelig til å høres nesten “fint” ut er jo skamnice for unge jenter som drar til seg alt idolet deres skriver.

  1. Enig at det nesten er romantisering av angst og depresjon. Alle kan grue seg og være nervøs for noe, og også føle seg nede. Vanligvis går det litt opp og ned, og det meste går over. Diagnosen angst eller depresjon er aldri fint – bare vondt..

  2. Helt enig! Det er blitt en “trend” å lide og være mystisk og “deprimert”. Klart det påvirker unge lesere.

   1. Ja jøss, SE sa jo for ikke så lenge siden at depresjon og angst ga henne en «edge» 🤔 synes det skulle vært ulovlig å komme med slike uttalelser, og ikke minst til en haug med relativt unge lesere!

  3. Komikerfrua er også deprimert for tiden:

   “Alle reservelagre er tømt og kroppen går i minus. Jeg har det helt jævlig, dette er verste vinterdepresjonen jeg noen gang har hatt (eneste jeg kan kalle det uten at diagnosemafiaen slår til). SAD (Seasonal Affective Disorder) er det som skjer når hjernen over lenger tid ikke får nok dagslys. Det kan også gjøre andre psykiske tilstander verre.

   Jeg har ikke lyst til å stå opp om morgenen. Jeg har ikke lyst til å jobbe, jeg ser på ting jeg ellers blir entusiastisk over som poengløse…”

   Jobbe?! Klart man blir sliten av å konstruere familien inn happenings for klikk. Skjønner at man blir sliten av det, trenger ikke skylde på fravær av lyset for den grunn. De bor vel på Ski , ikke i Nord-Norge.

   Ble vel ekstra sliten i går når konferansier Sigrid Bonde Tusvik åpnet metoo-arrangementet «Women’s March» med en personlig tale og fortalte om penis på låret. Da satt vel alle stille i sofaen og håpet at ikke stormen skulle komme.

   1. Og jeg som trodde at isbading med tilhørende FU finger fungerte for alt…Mulig at det kan hjelpe på at mannen har slettet seg fra Snapchat.

 26. Må også legge til at det er noe usunt og rart over det at jenter/kvinner på 22-23 år har lesere som stort sett er mellom 10-15 år? Om man leser blogger som Sofie Nilsen og Martine Lunde så er det mange “barn” som kommenterer i kommentarfeltet.

 27. Noen andre enn meg som blir irritert når frøkna vier et helt innlegg til sin mening om sugerdating, hvor ekkelt det er og at folk må skaffe seg en jobb? Hun av alle mennesker har da ingen rett til å dømme. Velger å si at hun selger seg i henhold til klikk, og har i flere år mast om at folk må la hun få gjøre hva hun vil. Da må da resten av verden få velge sin vei uten kritikk fra hun? For ikke å snakke om Pierre som er med på alle disse reisene etc. uten å være kjæresten hennes. Blir noe ala det samme i mine øyne, regner ikke med han betaler noe når alle reisene er sponset.

 28. Hei, Christine Dancke og Vrangproduksjon har akkurat sluppet en podcast som heter Noia, om angst, med intervju av blant annet Annijor og Makeupmalin, vil bare tipse om denne for andre med angst, og kanskje dere kan nevne det i neste blogginnlegg? For min del har det hjulpet veldig å vite at andre oppegående mennesker har opplevd det samme og hvor normalt og ufarlig det er. Veldig bra at dere tar opp dette på bloggen deres! 🙂

 29. Det er altfor mange som utleverer alt og normen i samfunnet er gått helt av skaftet. Min eneste interesse for ved å gå inn på blogg er å trolle slik at hverdagen til disse forbildene blir så sur som mulig. Det vil de kanskje formidle, eller slutte å formidle noe i det hele tatt, og så får man disse sinnsyke personene med slik sterk stemme vekk. De dummeste nek når ut til flest, spesielt jenter da, som allerede er svake og søkende. Det er som Profeten Ummah skulle ha best plassering i riksmedia for å nå ut til søkende innvandrerungdom. De må avsløres og latterliggjøres.
  Ikke rart at folk sliter med slike forbilder.

 30. Søk opp i arkivet til Sophie Elishe mars 2016. ctrl + f for å søke “istanbul”. Her ser dere at hun svarer nei til at hun er der for å operere noe, selv om hun sier hun aldri har avvist eller bekreftet. Vet at det er avslørt nå, men ja..

 31. Kroppsdelene er ikke bra nok før de ikke er naturlige mer. Det må kjøpes bryster, romper, lepper og bryn, men så flashes det til gjengjeld så det holder!

  CBE har klart vært den verste påvirkningen mtp. tynnhet her, tror jeg, men de andre rosabloggerne er like bak. Det er utrolig at dette ikke blir regulert i det hele tatt når disse “influencere” tar ALLE midler i bruk for å selge hva det skal være.

  Man skal ikke være fornøyd, men alltid hige etter å bli penere og tynnere, helt til du ligger i grava. Det er ikke greit for meg!

 32. Jeg hadde heller aldri hørt om hip dips før SE frontet at det var feil. Jeg har hip dips. Og det har aldri plaget meg, fordi jeg aldri har lett etter det. Nå plager det meg.

 33. Takk for dette innlegget! Jeg er snart 40, men merker at jeg påvirkes av bloggere og det perfekte sosialemedier-livet. Selv om jeg er voksen, opplever jeg et press om at kun rynkefri, stram hud uten cellulitter er godkjent. Jeg har alltid elsket puppene mine, men her om dagen tok jeh meg i å tenke på silikon!

  Tør ikke tenke på hvordan unge jenter har det med dette presset. Jeg klarer jo å rive meg ut av det – stort sett. Tross alt har jeg en del livserfaring og vet innerst inne at verdien min måles i lengden på hår og vipper. Men gud det er tøft å stå imot noen ganger!

  Tenker på gru på min niese på 8 år som snart skal ut i tøffe tenåringsår! Håper ting endrer seg.

  Btw – kristin gjeldsvik for president!

 34. Jeg har alltid bryd meg om utseendet mitt, jeg sminker meg, elsker sminke og hudpleie, jeg passer på hva jeg spiser og jeg er rimelig aktiv, men sitter da ikke foran speilet hele dagen og distribuerer selfies i øst og vest. Jeg tilbringer heller ikke tiden med å studere andres utseende. Mine døtre er blitt harmoniske jenter med avbalansert forhold til eget utseende, uten løshår, kunstige vipper, opptegna monsterbryn, fillers, silikon osv osv. Det er faktisk mulig å ikke la seg påvirke, det kalles integreitet, og det er noe alle kan lære.

Leave a Reply