OPPFØLGING AV REKLAMEMERKING

Hei alle sammen 🌸

For to måneder siden hadde Forbrukerombudet tilsyn hvor de sjekket hvordan en rekke influencere merker (eller ikke merker) reklamen sin på sosiale medier. Jeg fikk lyst til å ta en liten gjennomgang for å se hvordan det nå står til med de bloggerne som mottok varsel.

Jeg tar det i samme rekkefølge som de står i på listen som Forbrukerombudet la ut. Jeg gjør samtidig oppmerksom på at jeg ikke har sjekket så nøye på Snapchat og Facebook da det var tidkrevende nok med blogg og Instagram. Det kan derfor godt være at noen får litt bedre omtale enn fortjent her. Jeg ser også at Forbrukerombudet har endret navn til Forbrukertilsynet, men det får vi rette opp til neste gang si.

Anna Rasmussen

I helgen valgte mammaen til Michelle (og William og Lucas) å legge ut en meget upassende clickbait fra sykesengen etter å ha fjernet silikon fra brystene:

Man skulle jo tro hun var døden nær, men dette er altså henvisning til et rent reklameinnlegg hvor salget på Zalando snart er slutt:

(Skjermdumper mammatilmichelle.blogg.no/Instagram)

For det første så skulle vel posten på Instagram vært merket. Jeg vet jeg nettopp skrev det, men makan til upassende clickbait. Mammaen har valgt å merke med “inneholder reklamelenker” på blogginnlegget. Jeg ville heller merket med “reklame som inneholder kort informasjon om hva jeg har gjort i dag”. Det merkelige er at hun hadde et ganske likt innlegg med reklamelenker til tre ulike aktører den 4. januar som var merket “annonse”.

Som veilederen sier:

Du bør være konsekvent i hvilke begreper du bruker for å merke noe som reklame. Hvis du bruker mange ulike begreper om noe som i bunn og grunn er det samme – altså reklame – kan dette gjøre det uklart om det er reklame eller ikke, og da bryter du loven.

Caroline Berg Eriksen

Jeg skrev såvidt om at frua hadde et innlegg som var merket med sponset treningstøy fra X-life HER og følte det var litt i gråsonen. Under en uke senere kom et nytt innlegg som inneholdt reklame for X-life:

(Skjermdump carolinebergeriksen.no)

Spør du meg ser det veldig ut som det her er et samarbeid med X-life og at begge innleggene skulle vært merket “reklame: x-life.no”. Som Forbrukerombudet sier:

Hvis du har en lengre samarbeidsavtale for et klesmerke, må du i utgangspunktet merke alle innlegg hvor dette merket eksponeres, som reklame

Sophie Elise

Det er nok å ta av fra denne kanten, så jeg tar med et nytt eksempel:(Skjermdump sophieelise/Instagram)

Ja, nei, altså. Forbrukerombudet sier at merkingen skal ha fremtredende plassering, tydelig skrift og stor nok skriftstørrelse. Man skal se merkingen umiddelbart og den skal være et blikkfang. De sier også at merkingen kan bli for utydelig om den står langt ned, langt ut på kanten, med liten skrift eller nær et bilde som tar oppmerksomheten. Well well.

For å få tak i dette fantastiske produktet må vi sveipe opp, men her står det ingenting om hvilken nettside vi ender opp på. Minner om at veilederen sier at det alltid skal fremgå av innlegget hvem man reklamerer for.

At disse tre jeg hittil har omtalt er semifinalister i åretsbusiness på Vixen Influencer Awards, det er meg en gåte når de har så store problemer med å innrette seg etter regler.

Lene Orvik

Lenemor ser ut til å ha bedret seg betraktelig. Jeg har flere ganget påpekt at hun kun har skrevet “ad” ved merking av reklame på Instagram. Nå ser det ut som hun konsekvent bruker “annonse”, til og med når selve teksten er på engelsk. Tommel opp.

Kristine Ullebø

Som Adina skrev i går har Kristine bestemt seg for å gjøre ordentlige samarbeid som hun står for 100%, fremfor små og halvbra samarbeid her og der. Det var dermed vanskelig å finne noe reklameinnlegg hos henne fra i år, så vi får vel bare anta at hun merker de få samarbeidene hun har korrekt. Vi følger med.

Andrea Badendyck

På slutten av fjoråret fikk Andrea kjeft fra leserne sine fordi hun hadde for få innlegg og for mye reklame. Hittil i år er det mest reising og lite reklame det går i. Det ser ut som hun har vært inne og ettermerket korrekt på Instagram, men hun henger fortsatt litt etter på bloggen. For eksempel så skal også innlegg med annonselenker merkes med “reklame” eller “annonse” først:(Skjermdump andreabadendyck.blogg.no)

Marna Haugen Burøe

Det ser ut som det er god kontroll på merkingen til Komikerfrue. I motsetning til en annen frue bruker hun konsekvent “annonse” i stedet for å variere med alskens kreative varianter fra innlegg til innlegg.

Anniken Jørgensen

Annijor var en av de som ble aller mest forbanna over brevet som kom fra Forbrukerombudet. Såvidt jeg kan se har hun blitt veldig god på merkingen sin nå.

Martine Lunde

En blogg jeg aldri har lest, men hun får godkjent av meg. Dette vil jeg kalle svært god merking:

(Skjermdump martinelunde.blogg.no)

Isabel S. Raad

Frøkna har blitt god på å merke med “reklame – annonselenker”, men det står sjelden noe om hvilken side vi ender opp på hvis vi klikker på annonselenkene. Nå sier Forbrukerombudet at det er tilstrekkelig at navn på annonsør går tydelig frem av sammenhengen i tilfeller hvor det er åpenbart hvilken annonsør som omtales i reklamen. Det kan jo være at frøkna har tenkt at det er åpenbart at alle lenker leder til Nelly siden det er det eneste hun reklamerer for 🤔

Apropos tiden renner ut, så er vel fristen for å stemme på semifinalistene i Vixen Influencer Awards gått ut innen jeg poster dette innlegget.  Tusen takk til alle dere som har stemt på oss 😘

❤️ Vicky

34 thoughts on “OPPFØLGING AV REKLAMEMERKING

 1. Synes Sophie Elise har merket veldig bra på det viste eksempelet! Kan ikke unngå å se det slik det står med halvfet skrift oppå bildet!!

  1. Det var lettere å se her enn på snapchat, siden du her scroller ned og dermed får opp toppen av bildet først. Det var IKKE lett å se det på snapstoryen, da det blir en litt mørk “stripe” på toppen av bildene så brukernavnet skal komme bedre fram…

  2. Skeptisk: uenig. Hun legger ut på story som er tidsbegrenset, og da ledes øynene automatisk mot den tydeligste (lengste) teksten og det er lett å unngå #annonse som hun har laget i en mer «usynlig» farge et helt annet sted på bildet.

   Hun opererer som vanlig med dårlig merking, noe som er merkelig da en stor del av jobben til bloggerne er nettopp å reklamere for alskens produkter – og de burde da evne å gjøre jobben skikkelig; også merkingen.

  3. Først, beklager forvirringen her. Dette er altså et bilde miss Sophie har postet på storyen sin på Instagram. Har korrigert i innlegget. Disse varer i 10 (?) sekunder og da er det fort gjort å ikke få med seg annonsemerkingen. Se gjerne eksempelet til Adina som jeg linket til. Eller gå direkte til kilden, hun har flere eksempler liggende ute selv på skrivende tidspunkt. Uansett kan jeg ikke se at dette går under bra merking da vi ikke aner hva vi klikker oss inn på om vi sveiper opp 😊

 2. «Inneholder reklame: x-life.no»

  Spør du meg så fremgår det her tydelig og klart at dette innlegget inneholder reklame for x-life.no. Helt i tråd med markedsføringsloven. Det blir litt tullete når dere henger dere opp i.. skulle til å si småting, men det er ikke småting en gang. Om det ikke står verre til i bloggverdenen enn dette så vil jeg si det står ganske bra til.

  MEN; sjekk heller opp hvem som har rettet opp i bruddene Forbrukerombudet ga beskjed om k november! Ut i fra brevene skulle alle influencere rette opp i feilmerket/umerket reklame fra og med august og fremover. Et par som ikke har rettet opp i noe som helst.

  1. Kjært barn har mange navn 😊

   Beklager om jeg oppleves som pirkete, jeg forholder meg til Forbrukerombudet. Hovedpoenget her var om ikke innlegget med sponset treningstøy noen dager før også skulle vært merket reklame. Det er jo litt snodig å ha spons den ene dagen og reklame noen dager senere fra samme leverandør. Vil tro det har stor markedsføringsverdi for X-life å bli nevnt to ganger på en uke 😊

   Reklame fra og med august stoler jeg på at Forbrukerombudet sjekker selv. Jeg har på ingen måte tid til å sjekke innlegg nesten et halvt år tilbake i tid, men du er velkommen til å tipse oss om du har noen spesifikke eksempler på de som ikke har rettet opp i noe 👏

   1. Eksentriske, sære. Kanskje mer wannabe de eller «som de» uten at de skjønner det! Digger Aune sand! Men digger ikke ikke well well…

 3. Men likevel får de i det hele tatt nominasjon til vixent.. godt bevis på at hele det opplegget er tull og tøys! Spent om om SE er «frisk» nok til å være med da…

 4. Når får vi resultatene fra semifinalen? Kanskje ikke før selve utdelingen? 😱 (Og gjelder det alle kategorier?) Er såå spent!!

 5. Eirin Kristiansen er utrolig dårlig på å merke innlegg på alle sine sosiale medier, noe jeg synes er dårlig og man burde virkelig forvente mer! Synes generelt bloggen hennes og hun som inspirasjon har tapt seg, både på grunn av lite troverdige «anbefalinger» og bruk av fillers (eller hva det nå er hun sprøyter i ansiktet) og ikke minst et eeeekstremt overforbruk! Likte henne før, men nå har hun dessverre mistet mange poeng hos meg..

  1. Syntes SE burde få en liten pause fra dette nå.
   Ikke alle depresjoner varer i flere år. For noen er en-to mørke måneder depresjonen, og det kan være ille nok i seg selv for dem. Det er ikke noen fasit. Selvfølgelig blir en trist uke eller no ikke en depresjon, men jeg er så lei av å høre at man absolutt ikke kan komme seg ut av den så fort. For dette er opp til hver enkelt. Det viste seg også til slutt at hun hadde blitt diagnotisert og vært akutt innlagt, og dermed ikke selvdiognisert.

   Dritbra at du føler deg bedre Sophie, heier på deg, selv om jeg ennå tenker at du er en dobbeltmoralsk chick som bare burde holde kjeft hvis du ikke skal følge det du sier selv haha ;)<3

  2. Se der ja, interessant 🙈 Skulle gjerne sett miss Sophie reflektere litt over hva slags signal hun har sendt ut med alle diagnosene hun hadde i løpet av fjoråret.

 6. «tiden renner ut» … Hahaha er det mulig??!! Verste clickbait jeg har sett, fikk helt vondt i magen. Tenker på kjære jeg har mistet og blir bare trist. Er det mulig å bli mer desperat?!
  Fint at noen blir flinkere å merke, men syns komikerfrue får lite tyn for utlevering av sine barn: forteller om festlige ting de sier, nattastunder, private øyeblikk, bilder av minsten, og krydret med humor så det liksom skal ta brodden av det.. Glad jeg ikke vokser opp som bloggerbarn idag! Takk for superduper blogg, dagens krydder på bussen på vei hjem fra jobb❤️Sitter og fniser😂you go girls👍🏻

  1. Vi får følge bedre med på komikerfrue og barna fremover 😊 Tusen takk for skryt, så moro at vi er dagens krydder på bussen ❤️😘

 7. Hei Vicky!
  Det er vel stort sett du som skriver om Fotballfrue, og jeg tror jaggu du har hatt en påvirkningskraft der i gården. Nå ser man bare bakhodene til barna. Veldig lenge siden vi har sett Nelia og jeg tror faktisk aldri at jeg har sett Naias ansikt. Og til noe annet, hvor funny hadde det ikke vært om dere sendte en forespørsel til Frua og mannen om ikke de kunne tatt i mot Vixen Awards prisen på din og Adinas vegne nå som dere blant annet er «enige» om barns eksponering i sosiale media?

  1. Til Mathilde fra Psykiatrisk Sykepleier.
   En depresjon er ikken innenfor en tidsramme på en til to mnd dessverre. Hadde det vært slik, ville det vært litt «enkelt». En depresjon diagnostiseres med så mange elementer, men det er minimum 6 uker i svart mørke før en overhodet kan nevne depresjon. En kan ikke ved alvorlig depresjon se noe lys i tunnelen, ofte blir en medisinert, går i terapi. Depresjon kan være opp til flere år, også livslangt. Du bør ikke uttale deg om noe du ikke kan. SE kan ikke sette en slik diagnose på seg selv, vi har ulike skjema som må hakes av av pas selv. Vi ser på score, og diagnostiserer ut fra det. Det er svært uheldig at SE gjør dette, da andre som virkelig lider av dette kan bli usikre når de leser hennes diagnoser!
   Det er en grunn til at vi har egne score, samtaler, innleggelser etc for dette. SE burde skjemmes og er et særdeles dårlig forbilde mtp selvdiagnostisering.

Leave a Reply