OPPFØLGING AV REKLAMEMERKING

Hei alle sammen 🌸

For to måneder siden hadde Forbrukerombudet tilsyn hvor de sjekket hvordan en rekke influencere merker (eller ikke merker) reklamen sin på sosiale medier. Jeg fikk lyst til å ta en liten gjennomgang for å se hvordan det nå står til med de bloggerne som mottok varsel.

Jeg tar det i samme rekkefølge som de står i på listen som Forbrukerombudet la ut. Jeg gjør samtidig oppmerksom på at jeg ikke har sjekket så nøye på Snapchat og Facebook da det var tidkrevende nok med blogg og Instagram. Det kan derfor godt være at noen får litt bedre omtale enn fortjent her. Jeg ser også at Forbrukerombudet har endret navn til Forbrukertilsynet, men det får vi rette opp til neste gang si.

Anna Rasmussen

I helgen valgte mammaen til Michelle (og de andre gutta) å legge ut en meget upassende clickbait fra sykesengen etter å ha fjernet silikon fra brystene:

Man skulle jo tro hun var døden nær, men dette er altså henvisning til et rent reklameinnlegg hvor salget på Zalando snart er slutt:

(Skjermdumper mammatilmichelle.blogg.no/Instagram)

For det første så skulle vel posten på Instagram vært merket. Jeg vet jeg nettopp skrev det, men makan til upassende clickbait. Mammaen har valgt å merke med “inneholder reklamelenker” på blogginnlegget. Jeg ville heller merket med “reklame som inneholder kort informasjon om hva jeg har gjort i dag”. Det merkelige er at hun hadde et ganske likt innlegg med reklamelenker til tre ulike aktører den 4. januar som var merket “annonse”.

Som veilederen sier:

Du bør være konsekvent i hvilke begreper du bruker for å merke noe som reklame. Hvis du bruker mange ulike begreper om noe som i bunn og grunn er det samme – altså reklame – kan dette gjøre det uklart om det er reklame eller ikke, og da bryter du loven.

Caroline Berg Eriksen

Jeg skrev såvidt om at frua hadde et innlegg som var merket med sponset treningstøy fra X-life HER, og følte det var litt i gråsonen. Under en uke senere kom et nytt innlegg som inneholdt reklame for X-life:

(Skjermdump carolinebergeriksen.no)

Spør du meg ser det veldig ut som det her er et samarbeid med X-life og at begge innleggene skulle vært merket “reklame: x-life.no”. Som Forbrukerombudet sier:

Hvis du har en lengre samarbeidsavtale for et klesmerke, må du i utgangspunktet merke alle innlegg hvor dette merket eksponeres, som reklame

Sophie Elise

Det er nok å ta av fra denne kanten, så jeg tar med et nytt eksempel:(Skjermdump sophieelise/Instagram)

Ja, nei, altså. Forbrukerombudet sier at merkingen skal ha fremtredende plassering, tydelig skrift og stor nok skriftstørrelse. Man skal se merkingen umiddelbart og den skal være et blikkfang. De sier også at merkingen kan bli for utydelig om den står langt ned, langt ut på kanten, med liten skrift eller nær et bilde som tar oppmerksomheten. Well well.

For å få tak i dette fantastiske produktet må vi sveipe opp, men her står det ingenting om hvilken nettside vi ender opp på. Minner om at veilederen sier at det alltid skal fremgå av innlegget hvem man reklamerer for.

At disse tre jeg hittil har omtalt er semifinalister i åretsbusiness på Vixen Influencer Awards, det er meg en gåte når de har så store problemer med å innrette seg etter regler.

Lene Orvik

Lenemor ser ut til å ha bedret seg betraktelig. Jeg har flere ganget påpekt at hun kun har skrevet “ad” ved merking av reklame på Instagram. Nå ser det ut som hun konsekvent bruker “annonse”, til og med når selve teksten er på engelsk. Tommel opp.

Kristine Ullebø

Kristine har bestemt seg for å gjøre ordentlige samarbeid som hun står for 100%, fremfor små og halvbra samarbeid her og der. Det var dermed vanskelig å finne noe reklameinnlegg hos henne fra i år, så vi får vel bare anta at hun merker de få samarbeidene hun har korrekt. Vi følger med.

Andrea Badendyck

På slutten av fjoråret fikk Andrea kjeft fra leserne sine fordi hun hadde for få innlegg og for mye reklame. Hittil i år er det mest reising og lite reklame det går i. Det ser ut som hun har vært inne og ettermerket korrekt på Instagram, men hun henger fortsatt litt etter på bloggen. For eksempel så skal også innlegg med annonselenker merkes med “reklame” eller “annonse” først:(Skjermdump andreabadendyck.blogg.no)

Marna Haugen Burøe

Det ser ut som det er god kontroll på merkingen til Komikerfrue. I motsetning til en annen frue bruker hun konsekvent “annonse” i stedet for å variere med alskens kreative varianter fra innlegg til innlegg.

Anniken Jørgensen

Annijor var en av de som ble aller mest forbanna over brevet som kom fra Forbrukerombudet. Såvidt jeg kan se har hun blitt veldig god på merkingen sin nå.

Martine Lunde

En blogg jeg aldri har lest, men hun får godkjent av meg. Dette vil jeg kalle svært god merking:

(Skjermdump martinelunde.blogg.no)

Isabel S. Raad

Frøkna har blitt god på å merke med “reklame – annonselenker”, men det står sjelden noe om hvilken side vi ender opp på hvis vi klikker på annonselenkene. Nå sier Forbrukerombudet at det er tilstrekkelig at navn på annonsør går tydelig frem av sammenhengen i tilfeller hvor det er åpenbart hvilken annonsør som omtales i reklamen. Det kan jo være at frøkna har tenkt at det er åpenbart at alle lenker leder til Nelly siden det er det eneste hun reklamerer for 🤔

Apropos tiden renner ut, så er vel fristen for å stemme på semifinalistene i Vixen Influencer Awards gått ut innen jeg poster dette innlegget.  Tusen takk til alle dere som har stemt på oss 😘

❤️ Vicky