MISS SOPHIE OG VG

Hei alle sammen 🌸

Det er ingen hemmelighet at VG ofte skriver artikler om Sophie Elise. Nyheten om at hun hadde hatt et tilbakefall med depresjon leste jeg først hos de på lørdag. På onsdag kom nyheten om at hun får sin egen tv-serie og natt til fredag kom hennes nye låt “In my head”. Sistnevnte har ikke VG omtalt ennå, men det kan jo være at det har å gjøre med kvaliteten på låta og at de sjelden skriver negativt om miss Sophie. Selv gir jeg den terningkast 1, men sånt kan endre seg etter å ha hørt låta flere ganger. “All your friends” gir jeg 6 og “Only human” får 4.

Jeg må si jeg er litt forundret over artikkelen som handler om tilbakefall og depresjon. Gjennom artikkelen fikk jeg inntrykk av at VG hadde intervjuet miss Sophie, før jeg kom helt i bånn av artikkelen hvor det står at hun ikke ønsker å kommentere saken. Hele artikkelen er med andre ord basert på blogginnlegget. Litt samme praksis som vi holder på med her altså.

En artig detalj er at miss Sophie sitt innlegg kom ut kl 20:48 mens artikkelen til VG kom ut kl 22:26. Det tok dem i overkant av halvannen time å lese hennes innlegg, skrive artikkel, finne et pressebilde, legge inn et innlegg fra Instagram, linke til innlegg og ta kontakt med miss Sophie for en kommentar. Jeg er meget imponert over denne raske journalisten og forstår at vi har noe å strekke oss etter.

Noe jeg finner direkte provoserende med denne artikkelen er at de velger å gjengi miss Sophie sin beskrivelse av selvskading som det eneste som “funker”:(Skjermdump vg.no)

Det er ille nok at man må fortelle en dreven blogger på 23 år at dette ikke er ok å dele helt ukritisk, men at VG velger å gjengi det i sin helhet uten en eneste bemerkning til det? Sånne ting har en enorm smitteeffekt, og her sitter en av Norges største bloggere og sier at selvskading er det eneste som funker mot hennes depresjon. Jeg blir helt matt. Tenk på alle de unge leserne som kan finne på å prøve dette når de har en vond dag fordi de har lest at det er løsningen.

Jeg tok en liten titt på Vær Varsom-plakaten, og føler nesten at VG burde blitt klaget inn til PFU for brudd på punkt 4.9:

Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger

Jeg sier ikke med dette at Sophie Elise har hatt noe selvmordsforsøk bare så det er klart. Jeg mener bare at om selvskadingen er alvorlig nok kan den bli definert som dette eller i verste fall som selvmord. Jeg ser heller ikke at å gjengi dette avsnittet fra blogginnlegget er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov.

Siden Sophie Elise ikke er sitt ansvar bevisst skal jeg prøve å fylle ut det jeg mener mangler i avsnittet hennes. For javisst kan man føle at selvskading er det eneste som funker når man befinner seg i mørket, men hva funker det mot? Hvor lenge funker det? En time, kanskje resten av kvelden? Er livet plutselig bedre igjen morgenen etter på grunn av selvskadingen? Har noen av de underliggende problemene blitt løst? Det tviler jeg på. Et mer realistisk scenario er at man våkner, ser hva man gjorde kvelden før, skammer seg og tenker at disse sårene må man skjule. Og når det omsider har grodd får man kanskje arr som vil være der resten av livet. Det er ikke så kult.

I ettertid har miss Sophie kommet med et innlegg hvor hun er lei seg etter å ha lest kommentarer som betviler ting hun har skrevet om egen psykisk helse. Her nevner hun at hun endte med å oppsøke psykiatrisk nødvakt. Det er helt ok at hun ikke alltid deler alt, men kunne hun ikke heller skrevet om dette i det første innlegget i stedet for om selvskadingen? Det må jo være mye bedre at leserne oppsøker hjelp om de er i samme situasjon.

Så, til slutt litt om kritikken rundt hennes psykiske helse. Vi skrev selv om dette HER. Som Adina innleder innlegget med betviles det ikke at Sophie Elise har vært syk. Det kritikken i stor grad handler om er at vi har fått lese om veldig mange forskjellige diagnoser på bloggen gjennom årene. De fleste har sett ut til å være selvdiagnostiserte. Vi hadde en gjennomgang med noen av de for litt siden. Drøye to uker før miss Sophie tok denne bloggpausen med depresjon skrev hun at hun hadde fått tilbake derealization disorder. Bare nevner det.

Ta vare på dere selv og oppsøk for all del hjelp om dere sliter ❤ Mental Helse sin gratis døgnåpne hjelpetelefon kan nås på telefon 116 123.

❤ Vicky