EKSPONERING AV BARN

Hei alle sammen 🌸

Som jeg skrev for et par uker siden skulle jeg ta meg fri fra Fotballfrue ut året. Adina har vært en flott vikar, så flott at frua til slutt sendte oss en e-post (mer om det HER). Jeg er svært glad for at Adina tar seg av korrespondansen med de to fruene, så slipper jeg å bruke masse energi på impulskontrollen min. I stedet skal jeg prøve å beholde impulskontrollen mens jeg selv kommenterer saken her.

Det at frua raser sånn over at vi publiserer et bilde med en liten del av håret til datteren er jo litt… Spesielt? Jeg tror nok det kan skje langt verre ting med alle disse bildene som ligger ute på nett. Om jeg hadde hatt litt redigeringsskills skulle jeg tatt et lite utvalg av bilder som er publisert av barna og vist frua hvor ille det kan bli. Jeg har nettopp sett ferdig sesong to av Innafor som handler om pedofile. Programmet anbefales på det sterkeste, spesielt episode to.

Som en bruker på Kvinneguiden så klokt skrev:(Skjermdump kvinneguiden.no)

Frua skrev blant annet i sin e-post at vi har gått så langt at vi er villige til å ofre et uskyldig barn for å score et billig poeng mot en blogger. Well well, det er mer enn nok saker å ta av om vi ønsker å score billige poeng si.

Det ble også skrevet at folk sitter og lager collager på grunn av det vi skrev. Asti (❤️) fra Kvinneguiden la igjen en skjermdump til oss i går som viser hvor dette ryktet antageligvis oppsto:(Skjermdump carolinebergeriksen.no)

Yes, i kommentarfeltet til frua hvor hun selv kunne valgt å slette det eller avkrefte.

En leser var innom kommentarfeltet til frua og opplyste om at denne saken ble diskutert på Kvinneguiden. I svaret sitt (som nå er slettet, men screenshottet av Asti) skriver frua blant annet: “Jeg får helt vondt i magen av at de sitter og diskuterer en liten jente der inne. Min jente. De burde skamme seg. Jeg har ikke ord.”

Vel, jeg får vondt i magen av å tenke på at det er hun selv som velger å eksponere jenta. Hadde hun klart å la være hadde det ikke vært noe å diskutere. At kjernen i diskusjonen var mors handlinger har tydeligvis gått henne hus forbi.

Siden frua og frua er så opptatt av billige poeng skal jeg prøve å score ett her: Hva er mest skadelig for et barn? Er det å lese om noen år at noen syns du hadde så fint hår at de ikke trodde det var ekte eller er det å vokse opp for så å finne ut at mammaen din redigerte gravidmagen sin mindre mens du lå inni den?

Jeg skulle veldig gjerne sett at frua og frua svarer på hva slags tanker de selv har rundt eksponering av barna og om de ikke er redd for at noen av disse bildene skal havne på det mørke nettet. De fleste har vel fått med seg saken om at mammaen til Michelle (og William og Lucas) vurderte å sende datteren på privatskole av sikkerhetsmessige årsaker. Nå har hun riktignok ikke sluttet med eksponeringen, men hun har utrolig nok evnen til å reflektere over konsekvenser:(Skjermdump vg.no)

Helt til slutt vil jeg dele et par gode artikler med dere som handler om eksponering av barn.

Jurist Sara Eline Grønvold sin artikkel “Barn, personvern og sosiale medier” kan du lese HER. Hun har skrevet en masteroppgave om temaet som det er linket til i artikkelen om man er ekstra interessert.

Kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim, sin artikkel “Caroline Berg Eriksen bruker sin egen datter som annonse. Det er kanskje lov, men ikke greit” kan du lese HER.

Som nyttårsforsett til frueparet vil jeg foreslå null eksponering av barn. Og nei, det hjelper ikke at de filmes og fotograferes bakfra. Jeg trenger ikke engang å lukke øynene for å se for meg hvordan døtrene ser ut forfra.

Takk for meg, takk til Adina som gjorde et “billig poeng” til et stort poeng om eksponering og takk til Kvinneguiden som har lært meg så mye rundt dette teamet 😘

❤️ Vicky