EI LITTA BEKLAGELSE

Hei alle sammen 🌸

Etter at jeg skrev innlegget Alternativ virkelighet (HER) kom det inn noen kommentarer på at jeg hadde bommet litt (mye) på beløpet som ble donert fra julekalenderen og hva frueparet selv satt igjen med av overskuddet. Dette må jeg bare beklage på det sterkeste og jeg vil gjerne komme med en oppklaring.

Disse beløpene skrev jeg først om i et innlegg for noen uker siden. Dette var basert på følgende fra frua sin blogg:

Det viser seg nå at dette beløpet på 145.000 består av 48.000 av overskuddet fra kalenderen pluss 97.000 fra en innsamling de startet på Redd Barna sin hjemmeside hvor leserne kunne støtte med valgfritt beløp.

(Skjermdump reddbarna.no)

Frua fikk en del spørsmål om dette i sitt eget kommentarfelt i går, men det ser ut som hun kviet seg for å si rett ut hva deres del av overskuddet utgjorde:

Jeg personlig syns dette er et enkelt mattestykke, men for noen som ikke er like gode i matte er ikke dette nødvendigvis enkelt. Det korrekte svaret er at deres del av overskuddet var 192.000.

Frua fortsetter med å spørre Ragnhild hvor mye av det hun tjener som går til veldedige formål:(Skjermdumper carolinebergeriksen.no)

Jeg har begynt å forstå nå at paret ikke er så gode på økonomiske begreper. I min virkelighet og hos de bedriftene jeg har jobbet for er overskudd det man sitter igjen med etter at alle kostnader er betalt, det være seg alt fra varekjøp til lønn. Dermed har jeg lest dette som at overskuddet på 192.000 som de satt igjen med var etter at de hadde trukket fra lønn til seg selv. Om det skulle være sånn at disse pengene er selve lønna deres er det fortsatt et ganske høyt beløp. Spesielt med tanke på at frua hadde flere reklameinnlegg i tillegg til denne julekalenderen som hun også tjente penger på i desember.

Det er selvsagt helt supert at de ga 48.000 til et veldedig formål og at de samtidig samlet inn ytterligere 97.000 gjennom en innsamlingsaksjon. Dette har nok gjort mye bra for barna i Aleppo. Det folk reagerer på er hvor mye av kaka de satt igjen med selv til slutt. Bare nevner at selskapet de driver hadde et resultat før skatt på 2,2 millioner i fjor. Selv hadde jeg peist på og sendt av gårde hele overskuddet fra julekalenderen. Og nei, det er ikke bare noe jeg sier. Tenk for en fantastisk publisitet det kunne gitt bloggen.

Well well, alt dette pratet om veldelighet har fått meg til å tenke på hva jeg selv skal støtte i år. I den forbindelse vil jeg tipse om aksjonen Gled en som gruer seg til jul (HER) som jeg har støttet de siste årene. Der gir man bort middager og kan selv velge hvor mange man ønsker å gi.

Til slutt er jeg ikke helt ferdig med dette med at frua påpekte at det kostet henne penger å reklamere for hudpleieserien hun har brukt i flere år. “Anne” kom på banen i kommentarfeltet i går med en utregning som skulle vise at påstanden til frua var riktig. Senere kom flere lesere til og viste hvordan det ikke koster henne penger forutsatt at hun faktisk bruker produktene. Siden frua selv mener at skatt må sees som en kostnad har jeg valgt å lage mitt eget eksempel hvor jeg også har tatt med skatt:

  • Jeg tjener 143 kr.
  • Jeg betaler 43 kr (30%) i skatt.
  • Jeg bruker de gjenværende 100 kr på å kjøpe produktet.
  • Min totale kostnad er 143 kr
  • Frua får sponset produkter til 100 kr
  • Frua betaler 30 kr i skatt.
  • Frua sin totale kostnad er 30 kr

Nå er det riktignok ikke slik at det er vanlig å regne med skatten man har betalt på inntekten sin når man skal si hva man har betalt for noe. Om noen skulle spørre meg hva jeg betalte for produktene svarer jeg ikke “De kostet 100 kr, men så hadde jeg betalt 43 kr i skatt før jeg fikk disse pengene på konto, så totalt kostet de meg 143 kr”.

Takk for meg, jeg skal prøve å ta ei litta pause fra frua ut året. Siden frua elsker jul og allerede har feiret i to uker vil jeg benytte anledningen til å ønske henne ei riktig god jul 🎅

❤️ Vicky