MISS SOPHIE OG DIAGNOSENE

Hei alle sammen 🌸

Flere av dere har påpekt at det begynner å bli en del diagnoser som har blitt omtalt på bloggen til Sophie Elise. Adina skrev såvidt om dette for en stund siden med en liten liste som det viser seg at ikke er helt uttømmende. Jeg har lett frem favorittboka fra psykologistudiet og er klar for en ny gjennomgang:

(Foto Vicky)

Det jeg tenker at miss Sophie aller helst lider av er Body dysmorphic disorder, eller dysmorfofobi som det heter på norsk. Dette har hun selv vært inne på tidligere, og jeg fant dette interessante avsnittet som hun skrev for fire (!) år siden:

Spesielt de tre siste linjene syns jeg er meget interessante, for vi vet jo at hun har fikset på flere ting i ettertid. Det siste nå ser ut til å være øyelokkene, uten at jeg helt vet hva som er gjort. Det får plastisk kirurgi-ekspert Adina komme tilbake til si.

Tidligere i år kunne miss Sophie fortelle oss at hun har papirfobi. Hun kunne ikke lese pocketbøker fordi det var skummelt, men hard cover kunne gå om hun blar veldig forsiktig i boken. Om noen holder i ark eller papir nærme henne kan hun begynne å hyperventilere. Absolutt en alvorlig fobi, men nå har vi altså sett henne lese pocketbøker ganske mange ganger etter dette.

I disse dager sliter Sophie Elise med derealization disorder (eller derealization syndrome som hun plutselig har begynt å kalle det). Dette har hun hatt tidligere og det er blant annet omtalt her på bloggen i innlegget jeg linket til øverst. Den gang hadde hun lært at det ikke het eksistensiell angst det hun hadde, men altså derealization disorder. Dette skrev hun i juni, men merkelig nok får jeg opp et treff fra oktober i år hvor hun skriver at hun har blitt skikkelig plaget med eksistensiell angst igjen. Well well.

Første gang Sophie Elise skrev om derealization disorder i juni skrev hun samtidig at dette er noe hun er nødt til å leve med resten av sitt liv. Det syns jeg også er en meget interessant uttalelse, all den tid hun har omtalt seg som “tidligere bipolar”:

Såvidt jeg vet er ikke denne diagnosen noe man blir frisk av, men noe man nettopp må leve med resten av sitt liv. Som regel får man stemningsstabiliserende medisiner, og terapi brukes i hovedsak som et tillegg i behandlingen. Kan det være at psykiateren som først ga henne diagnosen tok feil? Jeg stiller meg også undrende til at hun ikke har spesifisert hvilken type bipolar lidelse hun har/hadde, det burde hun vite om hun har blitt diagnostisert.

Jeg lurer på hva alle disse diagnosene til Sophie Elise kommer av. Det virker som det er mye selvdiagnostisering på gang da hun sjelden skriver noe om hvordan hun har fått diagnosene eller hvordan det blir behandlet. Hun nevner at hun går til psykolog og healer, men forteller ikke så mye mer rundt det. Det ser ut som hun selv indirekte har svart på hvorfor hun har så mange diagnoser i et tidligere innlegg:

Sophie Elise slet også med depresjon på videregående, noe hun skrev om i innlegget “Min historie” for over fem år siden. Hun får det hele til å høres overraskende enkelt ut spør du meg:(Skjermdumper sophieelise.blogg.no)

Akkurat som at Adina har dyra som sin hjertesak, har jeg psykisk helse som min hjertesak. Dette kunne jeg skrevet mye om da jeg syns hjelpetilbudet her til lands er altfor dårlig. Jeg syns ikke dette er noe man skal ta lett på, og jeg syns definitivt ikke at man skal nevne det i tide og utide uten at man har en ordentlig diagnose å henvise til og noen seriøse tips om hva andre i samme situasjon kan gjøre for å få det bedre. Mitt heteste tips er en tur til fastlegen. Ikke Dr.Jan eller Dr.Google, men den ordentlige fastlegen man har fått tildelt. Det er godt mulig Sophie Elise klarte å bli frisk av sin depresjon ved å bestemme seg for det, men jeg håper virkelig ikke at noen andre der ute lar være å oppsøke hjelp i håp om at det skal gå over av seg selv. Er det en ting jeg har erfart og kan skrive under på så er det at ikke alle bare kan bestemme seg for å bli frisk fra en alvorlig depresjon.

Organisasjonen Mental helse er blant de som gjør et fantastisk arbeid innenfor psykisk helse. Om noen av dere sliter psykisk og trenger noen å snakke med vil jeg anbefale å ta kontakt på deres gratis døgnåpne hjelpetelefon: 116 123

Håper alle har hatt en fin start på uka 😘

❤️ Vicky