EKSTRA EKSTRA!

Vi har sett reklamer for klokkene fra Daniel Wellington i årevis. “Alle” bloggerne har reklamert for det Svenske klokkemerket som er blitt meget populært. Nå sist var det Annijor:

Og det er her en instagrammer, eller insta-blogger som det også heter, kommer på banen. Kristiane Aateigen aka Snille Gucci har sett seg lei på at bloggere unnlater å fortelle om ekstra kostnader når de reklamerer for et produkt. Hun mener bloggerne unnlater å si at det kommer moms i tillegg. Hun valgte derfor å poste et innlegg om dette. Det første innlegget ble slettet så dette er det andre som ble lagt ut:

(Skjermdump snillegucci/Instagram)

Så hvem er nå denne Snille Gucci? Hun høres snill ut og er kanskje den snilleste instagrammer? (Ikke ifølge Annijor, vel og merke). Hun er fra Lillehammer, 26 år og har Bachelor i journalistikk og studerer IT. Hun har tidligere blogget hos blogg.no, men satser nå på Instagram. (En smart jente der altså HER). Hva betyr Snille Gucci? “Snille” fordi hun står for snillhet. “Gucci” betyr noe er fint, digg, supert og har altså ikke noe med det kjente klesmerket å gjøre:

(Skjermdump Wikipedia)

Annijor ble meget irritert på Snille Gucci for hva hun postet og så seg dermed nødt til å legge ut verdens lengste snap (lengre enn Pierre Louis sine vlogger faktisk. Neida).

Det Snille Gucci påpeker er at Annijor og andre bloggere ikke opplyser sine lesere om at de må betale moms, eller mva. som det nå heter, på varer fra utlandet. (Denne varen er det ingen toll på).

(Skjermdump toll.no)

Jeg har regnet på dette:

Hos Bjørklund selges disse klokkene fra 1300kr.

La oss ta utgangspunkt i ei klokke til 1500 kr. En snill Annijor gir 15 % rabatt, altså 225kr i avslag til deg. Så må vi plusse på 25% mva. som da blir til 1594kr. Posten tar så et gebyr på ca.153kr. Ergo blir klokken med rabatten Annijor gir ca. 250kr. dyrere enn om du gikk i butikken hos Bjørklund.

En annen blogger som også hadde fått med seg dramaet var Miss Sophie. Hun valgte å støtte Annijor og reklamerte for samme merke:

(Skjermdump Sophie Elise/Instagram)

Det Annijor nevnte i sin lange snap var at hun var skuffet over Snille Gucci og hennes innlegg, og at hun følte hun ble fremstilt som en person som prøvde å lure sine lesere. Hun var også meget skuffet over at en person som hun selv hadde sett meget opp til, var enig med Snille Gucci. Hun siktet da til Linnea Myhre (kommentaren er slettet). Annijor presterte også å kalle artist Julie Aida for en “hipster wannabe med farger i håret.”

Beklager kjære lesere, men jeg klarer ikke gjengi alt som ble sagt. Dere kan sjekke snappen hennes selv: A9Unicorn

Her er noen kommentarer fra første post:

Noen kommentarer fra andre post:

Jeg klarer ikke helt å forstå hvorfor Annijor følte seg så truffet, at hun mente at det hele dreide seg om henne. En leser spurte:

Jeg vet ikke hva hun sikter til her. Om noen vet så send meg gjerne en mail. Jeg har kikket litt tilbake på Snille Gucci sin Instagram og funnet dette:

(Skjermdump snillegucci/Instagram, Annijor/Instagram og blogg)

Jeg vil tilføye at jeg i samme slengen kom over noen reklamer som ikke var korrekt merket. Bare nevner det.

Adina xoxo

64 thoughts on “EKSTRA EKSTRA!

 1. Opplevde det her i fjor gjennom Martheborge sin blogg. Fikk plutselig en regning noen uker etter jul på 800 kr for moms og toll. Da ble det ikke så billig allikevel

 2. MATHILDE
  2 MÅNEDER SIDEN
  SVAR
  Hei! Jeg benyttet meg av dette tilbudet og er veldig fornøyd med varen(e)! ☺️
  Men mottok nettopp en saftig regning fra tollen på over 500kr. Ser at du tidligere har skrevet at det ikke er toll på klokker, men jeg finner ikke noe som støtter det utsagnet? Hjelp mottas med takk.
  Håper det du sier stemmer, hvis ikke ble det plutselig litt dyrere enn jeg egentlig hadde råd til…

  CAROLINE BERG ERIKSEN
  2 MÅNEDER SIDEN
  SVAR
  https://www.toll.no/no/verktoy/importkalkulator/ 🙂

  Ingen toll på klokker 🙂

  1. Ingen toll, bare tollavgift og merverdiavgift. Dersom du kjøper en klokke til 1600kr, vil merverdiavgiften ligge på 400kr. Samtidig vil posten ta et fortollingsgebyr på ca 153kr. 553kr totalt. I utgangspunktet har frk.Eriksen rett, men hun unnlater å fortelle at det er andre avgifter som må betales i tillegg til klokken. Sleipt

   1. Takk for oppklaring, Mia. Dette var jeg ikke klar over. Enig i at det likevel er sleipt, hun kunne da ha lagt til en forklaring ettersom hun selv har ti klokker til enhver anledning og derfor erfaring med disse avgiftene!

    Og til Adina og Vicky: Dere er så bra og jeg koser meg med alle nye innlegg!

 3. Tar av meg hatten for dere nok en gang! Det er SÅ gøy å lese en oppegående, morsom, samfunnsbevisst, velskrevet, blogg om – stort sett de teiteste – toppbloggerne. 🏆🏆🏆

 4. At det tilkommer MVA og gebyr fra Posten når man bestiller fra Daniel Wellington ble nevnt i Villa Paprika tråden på Kvinneguiden her om dagen, det var en bruker som ville gjøre oppmerksom på at den 15% rabatten man får ved å bruke koden til Camilla ikke er så mye verdt pga det. Det ble slettet av moderator fordi det var “avsporing”, noe jeg ble irritert på. Hvorfor er det avsporing å påpeke at rabatten bloggeren som diskuteres gir ikke er verdt en dritt siden MVA og gebyr fra Posten gjør at det er dyrere å handle fra nettsiden bloggeren linker til enn en butikk i Norge til fullpris?

   1. Ble litt “carried away” da jeg skrev den forrige kommentaren og glemte å si at jeg elsker bloggen deres!🤗 Dere er saklige og samtidig morsomme. Keep up the good work!👍🏻

 5. Jeg har brent meg på denne på Pilotfrua sin blogg, klokken ble dyrere enn hvis jeg hadde kjøpt den i butikk. Jeg er vel kanskje et av de godtroende vimsehodene😂 Godt at dette blir tatt opp! Jeg et en fattig student som gikk for et «kupp»🙈

 6. Jeg gikk inn på snillegucci sin instagram men den er privat? Det er alltid interessant å lese denne bloggen hvor det alltid er mye spennende info 👍
  Hvilke bloggere er det egentlig som IKKE har blogget om klokkene? Skjønner de ikke hvor dumt det virker at plutselig ELSKER alle bloggere disse klokkene?
  Om jeg ikke seier det alltid, så har dere den beste og mest interessante bloggen. ❤️

 7. Så slettet Snillegucci sitt første innlegg, nettopp fordi det som sto der va for støtende. Hennes første bilde var frekt og uthengende mot Annijor. Det du har lagt ut et det “nye” bilde hvor hun skal fremstå mer snill enn hun egentlig er. Hun anklager alle for å reklamere for feil ting og ting de ikke går god for (for hva vet hun om det), men reklamerer like mye selv! Og får dealer for det. Hun er akkurat samme. Hun er ikke noe bedre enn noen andre. Dessuten, greit nok at det blir toll, – men uten 25% rabatt (som Anni gir), hadde det blitt 25% dyrere alikevel. Gucci er dobbeltmoralsk

  1. Nja. Selv syntes jeg ikke den var støtende. Ut ifra kommentarfeltet til snillegucci (se posten på instagram) syntes vel ikke så mange andre det heller. Føler mer det at folk satt pris på at hun endelig satt ord på noe mange kanskje har gått og tenkt en stund nå. I det innlegget namedroppa hun heller ingen – snakker bare om bloggere generelt, om jeg husker rett. (Og føler man seg truffet av det så BURDE man kanskje føle seg truffet av det…)

   Og nei, blir ikke 25% dyrere allikevel. Totalsummen blir faktisk noe billigere i butikk, fordi man slipper merverdiavgift (moms) og toll (klokkene shippes fra utlandet).

   Ref. at «hun reklamerer like mye selv». Igjen, Nja. Reklame er noe hun har begynt med i det siste, og hvis du har fulgt henne over tid, vil du legge merke til at hun er sinnsykt opptatt av å ta vare på troverdigheten sin ovenfor følgerne sine – og det merkes (se feks de laaange forklaringene hennes på sponsede innlegg). For meg har den dama 100 x mer troverdighet enn typ alle andre bloggere. Men du har rett i at hun kan merke det hakket bedre (hun er generelt veldig flink til å merke, men av og til det glipper på mystory).

  2. Veldig enig der Elin! Hvis man blar litt på instagrammen til snillegucci så kan man se at hun blant annet reklamerer for en lampe som skal lyse deg i asniktet og gi mer energi(?) føler det blir dobbeltmoralsk å gå så hardt ut mot andre bloggere når man gjør det samme selv.

   1. Første bildet var absolutt ikke uthengende mot Anniken på noen som helst måte. Ingen navn ble nevnt, men siden Anniken følte seg truffet, så burde hun nok føle seg truffet (som en annen kommenterte her)!

    Snille har jo absolutt ikke mye reklame. Ta å faktasjekk før du slenger ut med sånne påstander.

    Og på hvilken måte er hun dobbeltmoralsk? Hvis du følger henne i det hele tatt så har du nok fått med deg at det å i det hele tatt prøve ut denne energi lampen var en prosess. Hun la ut to forskjellige på instastory hvor hun spurte hvilken som var best og om de evt funket, og når hun fikk beskjed ang hvilken som var best så la hun jevnlig ut instastories hvor hun tester ut lampen.

    Denne energilampen er utviklet på studier og vitenskap, en DW klokke som er produsert i Kina kan man tydeligvis få billigere i hvilken som helst annen kjedebutikk. Dog uten fancy logo (☹️)

    Syns det er interessant at du, Kaja, har akkurat samme mening som det Anniken skrek ut i Snap episoden sin.
    Bare nevner det.

 8. Elin: som jeg skrev så er dette bilde nr to. Jeg så dessverre ikke bilde nr en, men jeg fikk høre at Annijors navn ikke var nevnt og at det gjaldt bloggere generelt. Men som sagt, jeg så det ikke. Jeg har redigert litt av teksten din da vi ikke tillater at noen kaller andre.

 9. Må si jeg syns det er Annijor (og alle andre bloggere som måtte føle seg truffet) – som BURDE føle seg truffet her. Kristiane/snillegucci sier/skriver jo ikke annet enn sannheten her. Har fulgt henne en stund, og fikk med meg begge versjonene av innlegget (dessverre uten screenshot, så har bare mitt eget ord å vise til her), men det første innlegget var mye i tråd med nummer to, dog et par hakk skarpere formulert; sa noe generelt om «bloggere og hvorfor de ikke også reklamerer for 500 kroner i ekstrakostnader/toll» og ikke bare om klokkene, om jeg husker riktig. Som, igjen, er ganske spot on.

  Syns Annijor til tider har en nydelig blogg med fine innlegg/ord, mens syns også hun OFTE er litt for flink til å spille offer. Stå for det du reklamerer for da vel, istedet for å sende kryptiske meldinger på mystory. Skulle bare mangle at man informerer om hva det faktisk vil komme til å koste, dårlig når det blir såpass med «ekstra-utgifter» ved kjøp over nett – spesielt siden klokkene er tilgjengelig i mange større gullsmeder landet rundt, og det til en lavere totalsum.

  Har til info hatt en Daniel Wellington-klokke selv de siste tre årene og er KJEMPEglad i den – men for GUDS SKYLD, kjøp den i butikk og ikke på nett. Same shit, men billigere in the end.

  Til slutt, jf. Annijor sin kommentar om at «det handlet om Instagram over tid»: det er noe i det, men igjen, føler man seg truffet så BURDE man kanskje føle seg truffet. Har ingen screenshot(s), men mener å huske noe av den (konstruktive) kritikken som Kristiane/snillegucci har kommet mot bloggere med (og som kan minne litt om den satiriske tonen dere selv har av og til), dreide seg om de ekstremt store beløpene diverse bloggere får for å reklamere for innlegg. Husker jeg riktig har hun faktisk namedroppa Annijor. Så kan man spørre seg om det var riktig gjort. Men igjen: Annijor er en blogger som lever av bloggen og reklamen sin, så hun burde kanskje stå for det hun gjør/har gjort?

  Dette ble litt av en avhandling 😅 Mange tanker her. Takk for bloggen dere driver, syns den er et frisk pust og SÅRT TILTRENGT i dagens bloggsamfunn! 🙌🏻

 10. Jeg kjenner hverken Annijor eller snillegucci sin blogg/instagram, men syns dere Adina og Vicky følger opp noe viktig – igjen! For hele poenget her er at det blir dyrere for forbruker å kjøpe klokkene på nett med rabattkodene til bloggerne, enn å kjøpe klokkene i butikk her hjemme i Norge. At de blir furt for at noen opplyser om det blir for dumt… Hver gang noen tør å rette kritisk søkelys mot de (bloggere) så kommer offer-innlegg. Det er så barnslig. Jeg personlig liker ikke de klokkene, og det uten å ha sett en i virkeligheten en gang. Jeg er så lei laber troverdighet, furting, vifting med penger og ræva merking at jeg automatisk føler at produktene er harry og ikke classy når en produsent velger visse blogger til å markedsføre produktene sine.. (Annijor kjenner jeg som sagt ikke, så det er ikke henne jeg mener her. Men kan nevne Anna og Ranvei blandt annet.)

  1. Tusen takk for skryt😘 Klokkene skal visst være meget bra. Og nå når selveste Kendall Jenner er deres ansikt utav, så da blir de nok enda mer populære😊

   1. Og så fine photoshoppa lår frk. Heitman hadde på biletet sitt! Sjølv 10-åringen min er betre på Photoshop enn det der 🙈

 11. Har aldri sett hun med DW klokke jeg! Hun reklamerer med noe som hun syntes er så fint og flott, men bruker det ikke selv….

 12. Det som også er et poeng å påpeke er at bloggere jo er opptatt av at leserne skal netthandle, nettopp fordi de gir bloggeren mulighet for ekstra penger i kassa via feks affiliatelenker og cookies. De vil aldri reklamere for Bjørklundbutikker nettopp fordi det ikke genererer penger. Sagt på en enkel måte, om jeg går i en Bjørklund butikk og kjøper DW klokke og sier det er Annijor som har anbefalt dem, så får ikke annijor et beløp inn på kontoen. Naive lesere må snar begynne å forstå at bloggere ikke gjør ting av sitt gode hjerte, men at det ligger avtaler bak som gjør at de i bunn og grunn utnytter leserne sine for å tjene penger men holder de vikarierende motivene skjult. Derfor er det viktig at reklamemerkingen er tydelig. Noen av bloggerne er så utrolig kyniske i sin jakt på penger. De spoller rett ognslett ikke med åpne kort nettopp fordi de da vet at de taper på det økonomosk sett.

  1. Veldig godt poeng og nettopp derfor kommer ikke bloggerene til å opplyse om at det kommer MVA og fortollingsgebyr i tillegg når man handler fra f.eks. Daniel Wellington som sender fra Sverige. Det vil jo bety tapte inntekter for dem om leserne heller går på Bjørklund og kjøper klokka der fordi det er billigere.

   Ettersom hver blogger har egen rabattkode regner jeg med at de får en eller annen form for “payback” for hver gang noen bruker nettopp deres kode? Det er jo en måte for DW å følge med på hvor mange faktiske kjøp som kommer via den enkelte bloggeren.

   Etter å ha vært en tur inne på hjemmesiden til Daniel Wellington synes jeg at de burde opplyse tydeligere om at man faktisk ikke handler i en norsk nettbutikk. Jeg gikk inn på siden av ren nysgjerrighet etter at dette ble tatt opp i VP tråden på KG for noen dager siden og nå også ble tatt opp her på bloggen. For meg var det ingenting som umiddelbart indikerte at jeg var inne på en svensk nettbutikk.

   Jeg la en klokke i handlekurven og da dukker det første “varselet” opp. Klokken stod oppgitt med en pris på 1199 kr og i handlekurven kostet den plutselig 959 kr uten at jeg hadde lagt inn rabattkode e.l. Det burde jo få folk til å reagere og undersøke hvorfor klokka plutselig er over 200 kr billigere. Men jeg gikk rett videre og la inn adresse etc og kom til betalingssiden. Der står det med LITEN skrift under der man velger betalingsmåte:
   “SKATT OG TOLL
   Land utenfor EU er underlagt visse skatt og toll.”

   Det står ikke noe mer utfyllende informasjon enn det og når man er inne handlekurv/betalingsmodus er det ikke noe sted man kan finne mer informasjon om betingelser etc., i alle fall fikk ikke jeg det med meg.

   Jeg klikket på “fortsett å handle” og kom tilbake til nettbutikken. Når jeg scrollet helt til bunns fant jeg “Spørsmål og svar” og under kategorien “Frakt” ligger det mer utfyllende informasjon, men ikke noe konkret om MVA satser, at det ikke er toll på klokker eller hva tollbehandlingsgebyret til UPS er. Bare at man vil få en faktura på dette fra UPS 1 til 3 uker etter at varen er mottatt. De skriver også:
   “Legg også merke til at Daniel Wellington ikke kan bedømme hvor stort beløpet vil bli for de mulige skattene du kan måtte betale. For mer informasjon, ta kontakt med ditt lokale tollkontor.”
   https://danielwellington.zendesk.com/hc/no/articles/212439665-Er-frakt-gratis-

   Denne “handleopplevelsen” gjør at Daniel Wellington fremstår som sleipe og useriøse som ikke sørger for at denne typen informasjon ikke kommer tydelig frem på nettsiden. Man må faktisk lete etter den, noe jeg synes er for dårlig.

   1. Svar til “A” som mener at .com bør være nok info til å skjønne at det er en utenlandsk butikk:

    Mange internasjonale firmaer bruker.com og så /no, /se, /dk, /de etc. for nasjonale sider. F.eks:
    hm.com/no
    ikea.com/no
    nelly.com/no
    lindex.com/no

    Jeg har aldri betalt MVA, toll eller tollbehandlingsgebyr når jeg har handlet for disse sidene. Daniel Wellington bruker danielwellington.com/no og siden all tekst på siden er på norsk synes jeg ikke det er rart at man tror man handler i en norsk nettbutikk.

  2. De fleste store influencers samarbeider med Blivakker. Akkurat nå selger Blivakker klokkene for -25%. Hvorfor ikke generere litt penger gjennom den samarbeidspartneren i stedet? 😉

 13. Poenget er vel at hele greien er en dårlig deal, og ja det er det. Men bloggeren har vel ikke en jobb om å opplyse om ar her i landet betaler man moms og tollavgifter på produkter kjøpt i utlandet? Bloggeren har nok bare fått en rabattkode til et produkt de liker og tenkte sikkert at det var en hyggelig greie før jul. Alle er ikke “slemme” bloggere som vil utnytte leserene sine for penger. SnilleGucci er kanskje heller ikke så snill, kommenterte selv på bildet hennes med link til tollvesenet sine netthandelregler. Falt visst ikke så godt i smak da jeg også påpekte at bloggere ikke har no kontroll over tollregler og avgifter. Av en eller annen grunn følger jeg ikke henne da jeg våknet i dag heller? Merkelig.

 14. Et lite tips: Tidlige paradise deltaker Elin Bergius har jo nå blogget en stund. Hun fikk nylig sitt andre barn. Det jeg stusser over er hvor mye hun legger ut av barna på instagram og insta stories og hvordan hun bruker dem til å reklamere for ting ( Barneklær, vogner osv). Man skulle nesten tro at hun har fått hele garderoben til barna sponset. Jeg personlig syntes det er helt innafor å legge ut bilder av barna sine, men ikke så mye som Elin. Hun legger ut videoer på insta story når dem gråter, spiser, leker, sover osv. Syntes bare det er veldig feil å eksponere barna sine på den måten og bruke dem i reklame for gratis ting.

 15. Jeg opplevde at jeg fikk regning på 500kr i fjor etter å ha kjøpt klokka i julegave til samboeren min. Skjønte ingenting.

 16. Så klart blir Annijor sint når det blir opplyst at noe hun reklamerer for er en dårlig deal. Det ER billigere å gå i butikk for å kjøpe klokken UTEN rabattkode som hun (de) er så snille å gi ut. Snill? De får jo betalt for å skrive innlegget…. Er det så snilt?

  Ironisk at hun i samme snapstory trekker frem blant annet CBE (som redigerer bilder / mannen som kommenterer under falskt navn, dårlig på å merke reklame, bruker barna som levende reklameplakat oss osv) som godt forbilde. Men det er en annen diskusjon 😉

 17. Apropos troverdighet: går så utrolig lei Sophie Elises (og andre bloggeres) mange underverker for huden. Nå er det visst decrusto-maskene som «fjerner alle hudproblemer».

  Selv sliter jeg fremdeles med uren hud etter en lang isotretinoin-kur, og har tidligere prøvd det aller meste. Blir dermed provosert når bloggere reklamerer for alt mulig og lover forbedring (som med disse maskene og skin repair), når de i realiteten benytter seg av dyre hudbehandlinger på klinikk. Selv liker jeg å tro at jeg har god kildekritikk, men ungdom som leser dette kan få et ønske om å kjøpe inn alt i håp om forbedringer, uten å nødvendigvis oppnå det. Virker dog ikke som disse bloggerne selv skjønner at de over tid mister all troverdighet og «vanner ut» budskapet med så mange forklaringer.

  Så stor påvirkningskraft som bloggere har fått i det norske markedet er det viktig med en kritisk stemme, og her gjør dere en fantastisk jobb!! 😍

 18. Hei! Disse DW-klokkene synes jeg ikke noe om. En venn av meg som studerer entreprenørskap lærte på skolen at dette merket kjøper alle klokkene sine skambillig fra fabrikker i Asia, setter på merket sitt, og selger videre til en veldig høy pris. Ikke akkurat kvalitetsklokker..

 19. Det jeg ofte reagerer på, er at bloggerne skriver at de kun skriver om produkter de kan stå 100% inne for. Og at hvis de prøver et produkt de har fått sponset som de IKKE liker, så deler de det ikke. Hvorfor? Hvorfor ikke dele dårlige erfaringer om et produkt? Gode omtaler er like verdifulle som dårlige omtaler, hvertfall når det gjelder sminke, tannbleking eller andre slike type produkter. Og akkurat derfor har bloggere null troverdighet, for det ser ut som de ELSKER alt de prøver. Og hva gjelder tannbleking, så vet alle at norske lover ikke tillater den ingrediensen som faktisk bleker tennene. Såååå ja. Takk for meg!😂
  P.S. Dere gjør en knallgod jobb! Heia dere ❤️

  1. I Norge er kulturen litt annerledes på dette enn i USA, nettopp fordi lanseringer skjer mindre hyppig i Norge, det er færre lanseringer, færre muligheter osv. Amerikanske YouTubere får så sinnsykt mye og har så mange millioner views at de har muligheten til å snakke kristisk om noe, men hvis man gjør det i Norge så slutter PR byråer å sende ting til deg. Kjipt, men sant, og da er det bedre å bare ikke si noe så man får teste ting i fremtiden.

 20. SE snapstory lagt ut 12:30 – “anbefaler dere å kjøpe dette gavesettet fra DW blablabla rabattkode blablabla” ikke ET ord om verken toll/mva/ekstrautgifter. Skulle trodd hun levde under en (botox)stein.

 21. Instagrammeren MrsLilli (norsk) med masse følgere snapper også stories med umerket reklame for disse dølle svenske klokkene fra DW. Jeg har bestemt meg for å avfølge alle duster som gjør dette.
  MrsLilli har reklamert for det ene og det andre uten å merke lenge.

 22. Hei!

  Jeg søkte frem denne posten da jeg rett og slett er drittlei av den nye kampanjen til Daniel Wellington som nå er overalt. Først var det dissa klokkene og nå armbåndene. «Alle» bloggerne kjører dissa kampanjene så å si samtidig og fy så avsmak jeg får… er jeg alene? Er vel ikke vits for DW å gi hver enkelt toppblogger egen kode når alle gir ut samme prosent – er ikke tid spart penger spart saken for DW? Rant over…

  1. Ikke kun saken med DW – tannbleking sette som flyter rundt nå også… utrolig kjedelig at «alle» pusher det samme

Leave a Reply