PUBLISERING AV PERSONOPPLYSNINGER

Hei alle sammen 🌸

I formiddag toppet det seg for Kristine Ullebø og hun så seg nødt til å oppgi IP-adressen til noen som hadde kommentert på bloggen hennes:Flere påpeker i kommentarfeltet hvor lite innafor det er å publisere IP-adressen, men Kristine mener at dette kan man enkelt unngå:(Skjermdumper kommentarfeltet krisssy.blogg.no)

Altså. Hvor skal jeg begynne. La oss begynne med selve kommentaren som fikk begeret til å renne over. Denne KAN tolkes ironisk og den KAN tolkes som en oppriktig kommentar fra en leser som ser opp til Kristine. Vedkommende har absolutt en poeng i at det er kult at Kristine tegner, skriver, spiller piano og er opptatt av poesi fordi det nesten ikke er noen andre i tidlig 20-åra som er opptatt av det. Jeg skulle gjerne både tegnet og skrevet (mer), men tiden strekker ikke til når man er internettavhengig, noe jeg tror gjelder veldig mange andre i dagens samfunn.

Jeg husker jeg var en del innom kommentarfeltet til Tullebø før sommeren og ble helt satt ut av alle de stygge kommentarene hun lot slippe gjennom. Så er det altså denne hun henger seg opp i? En kommentar som vi ikke kan vite at er ment som “dritt” som hun kaller det? Når det er så mange andre kommentarer å ta av? Det er åpenbart at Kristine har tolket kommentaren som at den var ironisk ment. Kan det være at hun føler seg litt ekstra truffet siden hun reagerer så voldsomt? På snapchat postet hun følgende kommentar som hun hadde fått til moderering:Her begynner vi å snakke om kommentar som kan gå under definisjonen dritt på internett. Og Kristine svarer godt for seg (ok, nå er jeg kanskje litt ironisk):img_20171030_1842091526955648.png(Skjermdump kristineul på snapchat)

Well well. Nå har det seg sånn at IP-adresser har lovpålagt anonymitet i Norge. Det har seg også sånn at EU-domstolen har bestemt at dynamiske IP-adresser skal regnes som personopplysninger.(Skjermdump datatilsynet.no)

Midt i all googlingen min kom jeg over en interessant sak. I 2008 ble filmen Max Manus spredt på nettet. Det tok så mye som halvannet år og en tur innom Høyesterett før internettleverandøren måtte oppgi hvem som sto bak IP-adressen (hele artikkelen kan leses HER). Bare nevner det.

Når vi først er inne på personopplysninger kan jeg ikke la være å nevne hva flere bloggere holdt på med på snapchat i går. Pilotfrue, Stina Bakken og Kristina Andersen filmet oversikten over hvem som hadde vært og søkt på de i skattelistene. Man kunne se navn, fødselsår og postnummer. Såvidt meg bekjent ble dette slettet etter at folk reagerte og opplyste om at det er ulovlig å legge ut slikt. Antagelig la de ut dette for å gjøre “haters” oppmerksom på at de får det med seg, men hva om noen av de som har søkt i skattelistene deres bare er uskyldige fans som er oppriktig nygjerrige?

Så gjenstår tusenkronersspørsmålet: HVA skal Kristine med adressen til vedkommende som kommenterte? Skal hun sende brev i posten? Et tegnesett? En poesibok? Eller skal hun besøke vedkommende og ta en prat om dette over en kopp kaffe?

Håper dere har hatt en fin start på uka 😘

❤️ Vicky