GRÅSONELAND

Hei alle sammen 🌸

Adina tipset meg om følgende instapost hos Fotballfrue og lurte på om vi kanskje hadde fått oss en ny leser siden reklamemerkingen så ut til å være bedre enn vi har sett tidligere:

Well well, som reklameekspert (som Adina har utnevnt meg til) er jeg ikke fornøyd. Det står riktignok Ad tidlig i teksten, men først blir vi bedt om å sveipe gjennom bildene. Forbrukerombudet sier at dersom inneholdet er på norsk skal også merkingen være på norsk. Her skriver frua på engelsk, og siden det tilsynelatende er det internasjonale merket Clinique hun reklamerer for må vel Ad kunne sies å være innafor.

Eller vent nå litt… Hun skriver i teksten at man kan lese mer om produktet i linken hun har i bioen sin, så jeg tar turen dit og forventer først at jeg vil finne en link til et blogginnlegg. Ikke lett å si, da linken ser sånn ut:Nå er dere vel spent på hvor jeg endte opp? Det var på kicks.no, Nordens ledende kosmetikkjede som finnes i Norge, Sverige og Finland. Plutselig var innholdet norsk. Ved en nærmere titt på linken ser jeg at den er knyttet direkte til frua, så jeg antar at hun mottar noen prosenter av salget dersom noen handler via den.

Jeg går tilbake til selve innlegget på Instagram for å se om Kicks er nevnt der, men neida. Som det står i veiledningen til Forbrukerombudet skal det alltid fremgå av innlegget hvem som er annonsør, men hvem er egentlig annonsøren her? Utfra linken å dømme er det Kicks. Clinique har en meget velfungerende nettside hvor informasjon om produktet står på samme språk som innlegget på Instagram, nemlig engelsk. Hvorfor har hun ikke linket direkte til Clinique? Det ser ut som frua har tatt seg ei litta tur til gråsoneland igjen.

Og når vi først er inne på gråsoneland. Man må jo helst være litt kreativ for å befinne seg i dette landet. Visste dere at frua tidligere har studert jus? Dette var visst ikke kreativt nok:(Skjermdumper carolinebergeriksen.no)

Nå har det seg sånn at jeg også har studert jus. Jeg droppa riktignok ut av helt motsatt grunn – jeg syns det ble for kreativt, med mye bruk av skjønn ved tolkning av lovene og som regel ingen klare svar på problemstillingene vi ble fremlagt. Man skulle tro jus var midt i blinken for henne som stadig tolker Forbrukerombudets veileder som hun vil.

Ok, nå er det på tide å ta frem popcornet 🍿 Innlegget mitt skulle egentlig vært over her, jeg ville bare vente litt lenger enn onsdag med å poste det siden jeg allerede hadde skrevet om frua og reklamemerking på mandag HER. I går kveld tok jeg meg en kveldslur før jeg våknet til lukta av popcorn. Kvinneguiden hadde omsider begynt å diskutere Clinique-reklamen, men ikke bare det, mannen til Helene Drage hadde dristet seg til et aldri så lite kristisk spørsmål under instaposten som frua overraskende nok svarte på:

Først må jeg si all ære til Dragehubby (som Helene kaller han) som tar tak i dette 👏

Frua mener reklamen hennes med stor sikkerhet fremstår som reklame. Tja. Jeg mener ad er et veldig kort lite ord som er lett å overse. En annen kommer inn og spør tusenkronersspørsmålet om hvem dette egentlig er reklame for. Moroklumpen Lars-Kristian strever et øyeblikk med sin svake impulskontroll og poster en kommentar som blir slettet etter bare noen minutter. En ny moroklump kommer inn og spør om folk ikke har bedre ting å bedrive tiden sin med.

Jo, takk som spør, det har jeg absolutt. Etter å ha våknet fra kveldsluren kom jeg på at jeg måtte på IKEA. Samtidig måtte jeg følge utviklingen i denne diskusjonen og ha screenshot-knappen klar både på bussen og gjennom hele IKEA. Denne handleturen gjorde meg ikke mer enn 19 kr fattigere. Sparer mye penger på å gå med nesa ned i mobilen si.

Vel, diskusjonen fortsetter:

“Er det virkelig noe å kverulere på?”. Ja, nei, altså. Etter så mange år som en av de største bloggerne i Norge som drar inn flere millioner i reklameinntekter er det vel ingenting å kverulere på. Syns Dragehubby sier det fint med “når det gjelder lovverk kan alt kveruleres på”. Lurer på hvor lenge frua egentlig holdt ut på jussen. Til slutt endrer hun og setter ad først samtidig som hun sletter linken hun hadde til kicks.no. Hvorfor den linken var brukt i utgangspunktet får vi aldri svar på, den bare forsvinner i stillhet. Frua smeller tilbake med at Dragehubby bør feie for egen dør og mener det er en del å ta tak i der. Da kommer Dragen herself på banen 🍿:

Hvem i alle dager var det egentlig som skulle feie for egen dør og hadde en del å ta tak i om det ikke var Helene? Mannen hennes driver da ingen blogg, og såvidt jeg kan se har han en privat profil med 124 følgere. Dragehubby har samtidig tilbudt sin ekspertise på merking av reklame til frua til frua. Merker han seiler opp som en favoritt hos meg i denne diskusjonen hvor han klarer å holde seg saklig på tross av alle de mindre saklige svarene han får. Siden jeg også er reklameekspert har jeg et spørsmål til Dragehubby: Skal vi slå oss sammen og starte et eget AS? Så kan Forbrukerombudet leie oss inn som konsulenter den dagen de får opp øynene og vil fokusere på dette 😊

Hele denne diskusjonen er (surprise surprise) slettet nå, men dette fikk lov til å stå igjen:

(Skjermdumper carolinebergeriksen.no/Instagram)

Her har “drobakfrue” opprettet en profil ene og alene for å kalle en av de andre deltakerne i diskusjonen for nettroll. Nå er jeg ikke helt sikker på hva definisjonen på nettroll er om dagen, men det er kanskje litt spesielt å opprette en anonym profil for å skrive dette? Frua har selvsagt likt kommentaren. Og lar den stå. God stemning med mennesker i kommentarfeltet som sier at noen har et trist liv bare fordi det spørres hvem det er reklame for.

I morgen lover jeg at dere skal få fri fra frua 😘

❤️ Vicky