BLOGGEBARNA

Eksponering av barn på SoMe er et tema som ofte dukker opp. Vi har fått flere forespørsler om å ta opp dette temaet igjen, noe vi syntes var på sin plass. At «mange har spurt» er faktisk sant. (Vi vet jo at mange bloggere bruker å si dette uten at noen egentlig har spurt).

Så hvem av bloggerne eksponerer sine barn? Det er mange og jeg kan nevne i fleng: Anna Rasmussen, Frua, Anne Brith, Ravei Heitmann, Stine Skoli (Speiltvillingene), Marna Haugen Burøe, Kona til og Pappahjerte (som har blitt mye flinkere), Mamma som 16 og Villa Paprika. Det finnes garantert flere.

Hva er egentlig problemet med å eksponering av barn i SoMe? Det finnes jo utallige kjendiser som viser frem sine barn i media uten at det blir hauset opp. Forskjellen her, slik jeg ser det, er at de fleste kjendiser prøver å skåne sine barn mest mulig. Bilder av kjendisbarna er som regel knipset av andre (paparazzier). Bloggerne derimot, de dokumenterer hele oppveksten til sine egne barn selv, gjennom sin egen blogg.

Mange av bloggebarna blir også brukt i reklame på mamma eller pappas blogg. Kan nevne Anne Brith som brukte sønnen for å selge vortemiddel, som heldigvis ble stoppet av annonsøren selv HER Ranvei Heitmann har brukt sin yngste datter i reklame for leker og Frua selv har brukt den eldste datteren sin i reklame for en dukke. Jeg lurer på hvem som får utbetalt lønnen?

Mammaen har tidligere sagt at hennes yngste barn ikke har noen forståelse for media derfor kom hun ikke til å vise så mye av han på bloggen, slik som hun gjør med Michelle. Men vent litt, er ikke lillestore Michelle bare 6 år? Jeg tror ikke hun heller har store forståelse for media, selv om hun liker å bli tatt bilder av, som mammaen sier.

Tar jeg ikke feil laget mammaen også en egen Instagram-konto til Michelle i en alder av 2 år, mens aldersgrensen for Instagram er 13 år. At hun selv styrer kontoen har ingenting å si, da hun fremdeles tar fra barnet rett til senere å kan forvalte sin egen digitale identitet, altså det å selv få bestemme hvilken info som ligger ute på nett. Man skulle også tro at det er ulovlig å åpne en konto i noen andres navn.

Datatilsynet sier dette om eksponering av egne barn:

(Skjermdump datatilsynet.no)

Det er altså ikke ulovlig det våre foreldrebloggere gjør, men man kan jo spørre seg i enkelte av tilfellene om hva som kommer først, barna eller pengene?

Slik jeg ser det blir faktisk loven brutt. Det står klart og tydelig i FNs barnekonvensjon at alle barn har rett til privatliv:

(Skjermdump statsministerens kontor)

FNs Barnekonvensjonen HER

Og visste du at du kan havne i fengsel for å publisere barndommen til ditt barn i SoMe? Dette forteller Datatilsynet. Man kan straffes med opp til ett års fengsel eller bøter for brudd på denne loven. (Straffeloven paragraf 5.1.11 HER)

Så da er det bare å sette seg tilbake, dra frem litt popcorn kanskje, og vente på å se hvem av Bloggebarna som først anmelder sine foreldre. Det tar nok noen år og det kan blir mye popcorn, men det er verd ventingen når man heier på de små.

Adina xoxo

43 thoughts on “BLOGGEBARNA

 1. Stakkars unger, som blir bretta ut for alle som vil lese om dem.. fra graviditet, til fødsel, tenner, barnehage, godt dokumenterte bursdager osv osv!
  Rart de ikke skjønner selv hva de utsetter ungene sine for?! Begriper det ikke 😳
  Men ja, når penger blir det viktigste, makes me sick!! 😞

 2. Stakkars barn ja… I hvert fall noen av dem. Jeg mener det er en viss forskjell i hvordan bloggerne eksponerer barna sine. La oss ta Marna for et eksempel. Jeg føler ikke at hun viser frem særlig mye av barna hennes, i hvert fall ikke i en negativ forstand. Hun snapper og filmer bare litt dagligdagse hendelser, ikke noe big deal liksom. Er litt verre med mor sjøl som bruker barna som reklame og selger de i blogginnlegg. Hvor barna må stille opp foran kamera for bilder av halloweenkostymene må tas. Jeg vet ikke med dere, men jeg hadde ikke syntes det hadde vært så gøy å vært Annika heller, med alt det presset om hun kommer videre eller ikke i de derre cheerleading greiene ass.

  Kjempebra innlegg som alltid!! <3 🙂

 3. Det blir vel fort Rasmussen-barna det.. med tanke på tidligere anmeldelser i den familien.

  Jeg lurte på en ting! Hva synes dere om det trening- og kostholdsgreiene på Andrea Badendyck driver med? Selv blir jeg helt satt ut av det hun skrev om pesto osv. Nå har hun spørsmålsrunde om temaet. Bare nevner at hun verken er pt, ernæringsfysiolog eller noe som helst i de baner. Ikke akkurat innenfor VV-plakaten🤔

  1. Hvis jeg husker riktig har AB tidligere nevnt at hun IKKE teller kalorier og hvor viktig det var.

   Og nå snakker hun om kcal i pesto …

  2. Det AB holder på med er farlig. Husker når jeg var i en alder av 12-13 år og besøkte blogger og hvor påvirket jeg ble av deres meninger om kosthold. For hver uke ble 1-2 matvarer utelukket fra kostholdet mitt. De fleste barn (!) i den alderen har ikke lært seg å vise kritikk til kilder, og når AB, uten faglig tyngde(!!), skal drive på med veileding i kosthold.. Nei og nei, ass..
   ALLE som ikke syns det er greit bør gå og kommentere innlegget hennes! Så blir hun kanskje klar over hennes rolle.

   Det rareste er jo når bloggere skriver “pesto inneholder 1000 kcal, æsj, skal holde meg unna”, men allikevel er det greit å sløse bort tusenvis av kalorier på drinker, hangoverfood, osv.. 😅

  3. Akkurat dette med trening- og kosthold skal jeg overlate til vår treningsentusiast og ekte PT Vicky til å svare på😊 Vet heller ikke om Andrea har signert Sunn Fornuft-plakaten.

  4. Hei Emilie. Tusen takk for tips, har aldri lest Andreas Banendyck, men har tatt en titt nå og skal titte videre. Kommer et lite innlegg fra PT-Vicky til uka 😘

 4. Dere belyser en veldig viktig sak, og tar barna på alvor! Jeg synes forøvrig dere skriver veldig godt, har gode refleksjoner og setter et kritisk søkelys på en bloggverden som etter min mening har blitt relativt ufiltrert. Jeg er spent på langtidskonsekvensene både for bloggerne selv og for barna. Jeg tror det kan føles som en slags ‘rus’ å dele av seg selv og sitt liv, for deretter å få oppmerksomhet rundt det. Men jeg tenker at ‘bakfylla’ kan bli vond.

  Fortsett å ha de kritiske brillene på! Dere gjør en god jobb:)

  1. Jeg tror du har helt rett i det du skriver her, det blir en slags rus som man blir avhengig av. Dette har faktisk Anna Rasmussen nettopp fortalt i et intervju med VG. Tusen takk for skryt😘

 5. Jeg har kommentert her før, og da har jeg som regel vært imot det som er skrevet, det er jeg ikke denne gangen! 👍🏼 Når det kommer til og eksponere barna, så tror jeg ikke pappahjerte er verst. Synes de gjør dette på en fin måte, ingen bilder, men gjerne noen gode historier, og ikke noe som barna (tror jeg) kan få konsekvenser eller reagere på senere. Men så har vi mammaen da, der er det helt andre boller.

  Men topp innlegg!

 6. Må bare si at om dere mener Pappahjerte og Kona Til eksponerer barna sine, har du ikke fulgt med det siste året +++. Ungene er så å si aldri avbildet på bloggene deres lenger og de brukes ikke i reklame. Så de burde heller få positivitet for å ha endret seg.
  Et annet eksempel på det er Casa Kaos. Marthe hadde mye barn i bloggen til å begynne med, men hun endret seg for flere år siden.

  1. Tusen takk for at du gjør oss oppmerksom på dette😊 Skal selvfølgelig rette opp i dette om noe er feil. Og er det slik du sier så burde de absolutt få skryt, helt enig! 😊

 7. En ting er at man utleverer seg selv på nettet – men å utlevere barna sine som ikke kan velge selv, tas overraskende lett på av mange bloggere i dag. Barna blir store en gang- får sine egne liv og personligheter , og må så leve med alt som ble delt om dem selv på nettet til evig tid.
  Hvor er privatlivet og respekten for dem?

  Flere bloggere som tjener penger på barna sine, men aner de konsekvensene av det i det lange løp ..?

 8. Okei er det bare jeg som syns det er litt merkelig at ingen media eller noe har skrevet om det lille “stuntet” til Anna på siste bloggerne episoden ?
  Er media også lei?
  Hmm

  1. Jeg tok vel henne med, gjorde jeg ikke? Ahhh, ser nå at jeg kun nevnte frua i eksemplene på reklamen. Skal putte henne inn sammen med de andre😊

 9. En gang i tiden skrev Ranvei Heitmann at gutten ikke kom til å bli avbildet mer på bloggen fordi han begynte å få et mer gjenkjennelig utseende. Dette var når den mellomste jenta var nyfødt (omtrent). Hun har ikke akkurat lagt ut få bilder av ham i ettertid…..

 10. Litt utenfor tema her men hva syns dere om Sophie Elise sitt frustrerte innlegg om kritikken hun får for å være “dobbelmoralsk”?
  Da jeg leste det – tenkte jeg at noe av denne kritikken har hun fått fra denne bloggen, og med rette , mener jeg da.

  Hun er i allefall veldig frustrert over at hun ikke skal få mene noe, uten at hun blir “tatt for” noe annet like etterpå.

  Jeg synes jo hun sier i mot seg selv i mange saker, og det bare er på sin plass at man setter søkeløs på det, hun tjener tross alt store penger på bloggen sin.
  Hun har en sterk stemme og det må være slik at man kan utfordre hennes meninger og stille meningene hennes opp mot handlingene hennes.

  Jeg er forsåvidt enig i at det ER bra å bry seg, i uansett grad, alle monner drar, litt og litt blir mye og så videre. Og man trenger ikke gå “all in” i hver sak for å kunne bry seg.

  Men Sophie Elise er ikke “mannen i gata”. Hun er kåret til norges mektigste kvinne i media (eller noe lignende ?) og da stiller det seg annerledes syns jeg. Hun har et ansvar om hun vil eller ikke.

  Hun skriver om sine følelser og engasjement for dyrene, og i forhold til å ta avstand mot pels, og det være vegetarianer, samt sin store bekymring for miljøet. Men handlingene hennes som å kjøpe skinnveske, fly x antall ganger i året, og gjøre ting som egentlig sier i mot sitt engasjement gjør jo troverdigheten hennes svakere.
  Hun snakker åpent om psykisk helse men er jo selv en av verstingene i å fokusere på utseende og skape et usunt kroppspress.

  På Instagram nå nettooo poster hun et bilde av seg selv hvor hun klager på at folk ofte kommenterer hvor lang panna hennes er, noe jeg aldri selv har tenkt på, men selvfølgelig når hun poster et bilde av panna og sier noe om det så blir man oppmerksom på det. Hvorfor gjøre det? Jeg garanterer at det er noen jenter som etter å ha scrollet forbi det bildet med den teksten studerer seg selv og lurer på “har jeg for lang panne? Er det liksom noe å sette fokus på? Om det er fint eller ikke hvordan panna vår ser ut? Jeg blir svett.
  Hun selv er fornøyd og det er flott – men hun trenger ikke sette enda mer fokus på utseende sitt og dele det med hele verden – hvor hver en kroppsdel liksom skal vurderes. Det et ikke sunt. Verden trenger ikke det. Og skal hun være en forkjemper for de sakene hun brenner så mye for, så må hun tåle at handlingene hennes blir kritisert.

  1. Vet du hva? Dette er en fantastisk kommentar/innlegg, Anonym 17:24. Jeg er fullstendig enig med deg👏🏻😘

 11. Enig at det er lov å skifte mening osv, men å gå fra å ta avstand fra både skinnvesker, skinnsko etc pga dyrevern, for så å kjøpe dyre designvesker og sko (som hun en gang mente hun aldri kom til å gidde å kjøpe) i skinn og forsvare det med at det skal gå i arv (evt kjøpt brukt) synes eg er litt tynt. Da var liksom ikke prinsippet om avstand fra skinn så viktig likevel😅

 12. Jeg er mamma, dog ikke blogger å jeg ville ALDRI eksponert barnet mitt på den måten. Jeg er faktisk så streng at andre ikke får legge ut bildet av barnet mitt der man ser tydelig at det er han ( rygg og bilder der ansikt ikke vises er greit ). Jeg skjønner ikke hvordan man kan utlevere barna sine på den måten, jeg har i alle fall ikke synes det har vært så kult om mamma eller pappa hadde utlevert meg på den måten som bloggerne gjør. Og i alle fall ikke på en slik blogg som Anna sin, der hu kler seg halv naken ol. Ikke akkurat det jeg ville fådd opp ved ett navnesøk på meg selv. Selv leser jeg pappahjerte nå å synes det er supert at han har sluttet med bilder av barna, samme på snap. Svært lite og skjeldent man ser mer enn rygg eller små barnehender, tommel opp for det 👍🏼

 13. Veldig bra dere har fokus på bloggerbarna 👍 De er alle ennå små og helt avhengige av at andre taler deres sak.

Leave a Reply