BLOGGEBARNA

Eksponering av barn på SoMe er et tema som ofte dukker opp. Vi har fått flere forespørsler om å ta opp dette temaet igjen, noe vi syntes var på sin plass. At «mange har spurt» er faktisk sant. (Vi vet jo at mange bloggere bruker å si dette uten at noen egentlig har spurt).

Så hvem av bloggerne eksponerer sine barn? Det er mange og jeg kan nevne i fleng: Anna Rasmussen, Frua, Anne Brith, Ravei Heitmann, Stine Skoli (Speiltvillingene), Marna Haugen Burøe, Kona til og Pappahjerte (som har blitt mye flinkere), Mamma som 16 og Villa Paprika. Det finnes garantert flere.

Hva er egentlig problemet med å eksponering av barn i SoMe? Det finnes jo utallige kjendiser som viser frem sine barn i media uten at det blir hauset opp. Forskjellen her, slik jeg ser det, er at de fleste kjendiser prøver å skåne sine barn mest mulig. Bilder av kjendisbarna er som regel knipset av andre (paparazzier). Bloggerne derimot, de dokumenterer hele oppveksten til sine egne barn selv, gjennom sin egen blogg.

Mange av bloggebarna blir også brukt i reklame på mamma eller pappas blogg. Kan nevne Anne Brith som brukte sønnen for å selge vortemiddel, som heldigvis ble stoppet av annonsøren selv HER Ranvei Heitmann har brukt sin yngste datter i reklame for leker og Frua selv har brukt den eldste datteren sin i reklame for en dukke. Jeg lurer på hvem som får utbetalt lønnen?

Mammaen har tidligere sagt at hennes yngste barn ikke har noen forståelse for media derfor kom hun ikke til å vise så mye av han på bloggen, slik som hun gjør med Michelle. Men vent litt, er ikke lillestore Michelle bare 6 år? Jeg tror ikke hun heller har store forståelse for media, selv om hun liker å bli tatt bilder av, som mammaen sier.

Tar jeg ikke feil laget mammaen også en egen Instagram-konto til Michelle i en alder av 2 år, mens aldersgrensen for Instagram er 13 år. At hun selv styrer kontoen har ingenting å si, da hun fremdeles tar fra barnet rett til senere å kan forvalte sin egen digitale identitet, altså det å selv få bestemme hvilken info som ligger ute på nett. Man skulle også tro at det er ulovlig å åpne en konto i noen andres navn.

Datatilsynet sier dette om eksponering av egne barn:

(Skjermdump datatilsynet.no)

Det er altså ikke ulovlig det våre foreldrebloggere gjør, men man kan jo spørre seg i enkelte av tilfellene om hva som kommer først, barna eller pengene?

Slik jeg ser det blir faktisk loven brutt. Det står klart og tydelig i FNs barnekonvensjon at alle barn har rett til privatliv:

(Skjermdump statsministerens kontor)

FNs Barnekonvensjonen HER

Og visste du at du kan havne i fengsel for å publisere barndommen til ditt barn i SoMe? Dette forteller Datatilsynet. Man kan straffes med opp til ett års fengsel eller bøter for brudd på denne loven. (Straffeloven paragraf 5.1.11 HER)

Så da er det bare å sette seg tilbake, dra frem litt popcorn kanskje, og vente på å se hvem av Bloggebarna som først anmelder sine foreldre. Det tar nok noen år og det kan blir mye popcorn, men det er verd ventingen når man heier på de små.

Adina xoxo