MER OM MERKING AV REKLAME

Hei alle sammen 🌸

Jeg har tatt meg en liten runde rundt i bloggverden for å se nærmere på merking av reklame på blogg og diverse andre sosiale medier.

Isabel Raad har nettopp skrevet om at det er VIP-salg hos Nelly. Innlegget er merket på bloggen, men på Instagram hvor hun har nesten 100.000 følgere er ikke reklame nevnt med et eneste ord: (Skjermdump isabelsraad/Instagram)

En av våre oppmerksomme lesere kunne også opplyse om at denne tilgangen til salget som vi kan få ved å bruke koden hennes ikke er så eksklusiv som hun skal ha det til. Inne på Nelly sin egen Instagram har de publisert koden GONUTS for å låse opp salget. Bare nevner det.  Les hva vi tidligere har skrevet om Nelly rabattkode HER

Hva er vel et innlegg om merking av reklame uten Fotballfrue? Her om dagen reklamerte hun for oktoberfest hos Get Inspired, helt uten å merke på Facebook:

Da en leser påpekte dette i kommentarfeltet mente hun at joda, det skulle være merket i bildet/teksten/linken man må trykke på for å komme til innlegget. Leseren kunne da opplyse om at hun ikke så det via telefon, men at det kom opp på pcen. Så måtte frua inn og merke det bedre:

(Skjermdumper Caroline Berg Eriksen/Facebook)

Fortsatt ikke merket korrekt, all den tid reklame skal stå først i teksten. Jeg lar meg også forundre over at den første merkingen kun fungerte ved bruk av pc. Vi vet av statisikker fra egen blogg at omtrent tre av fire leser bloggen gjennom telefon. Når det gjelder bruk av Facebook vil jeg nesten tippe andelen er enda høyere. Dette vet vel frua og frua?

Sophie Elise har vært ute og reklamert for noen tabletter for fin hud igjen. Her vil jeg minne om hva Forbrukerombudet sier om merking:(Skjermdump forbrukerombudet.no)

Tipper det er flere enn meg som må ta på seg lesebrillene for å se at dette innlegget er merket med utydelig lysegrå skrift i samme størrelse som resten av innlegget:Sophie Elise er kjent for å være dårlig på å merke på Facebook, så jeg måtte selvsagt sjekke. Her tror jeg ikke det hjelper med lesebriller engang:

(Skjermdumper sophieelise.blogg.no og Sophie Elise/Facebook)

Espen Hilton liker jeg bedre og bedre for hver gang jeg ser han på Bloggerne. Her om dagen reklamerte han for disse klokkene som absolutt alle bloggere har reklamert for en eller annen gang (unntatt oss da). Han har nok vært på opplæring i merking av reklame hos sin gode venninne Fotballfrue, for han har valgt å merke reklameinnlegget på Snapchat med (AD) helt til slutt:

Måtte selvsagt inn og se hvordan han hadde håndtert dette på bloggen. Først mellom bilde tre og fire av klokken skriver han at klokken er sponset:

(Skjermdump espenhilton/snapchat og espenhilton.com)

En annen blogger som ikke helt har fortstått dette med fremtrende plassering og tydelig skrift er Kristina Andersen.

(Skjermdump kristinaandersen.blogg.no)

Kristina velger altså å opplyse om at innlegget er sponset rett under kategorien (i fet skrift) det står at innlegget tilhører. I utydelig lysegrå skrift. Jeg syns ikke dette er fremtredende i det hele tatt, og har flere ganger måttet scrolle meg opp igjen for å sjekke om det var reklame. Meningen er altså at man skal se merkingen umiddelbart.

Mammaen til Michelle (og William og Lucas) har fortsatt bloggpause, men det ser ut som hun har inngått flere samarbeidsavtaler som hun likevel må oppfylle. Hun har lært at det heter reklame på norsk, men det ser ut som det skorter på kunnskap om at dette skal stå først i teksten:

(Skjermdump mammatilmichelle/Instagram)

Mammaen har også reklamert for oktoberfesten hos Get Inspired. Hun lagde en video på det sammen med Janbanan hvor de hadde ordnet med en stor P for produktplassering som de sørget for å veive med underveis. Det syns jeg de løste fint.

Dersom Forbrukerombudet skulle komme over dette innlegget må dere gjerne ta det som en jobbsøknad. Jeg tviler ikke et sekund på at årslønna mi (jeg tenker rundt en halv million) hadde vært tjent inn og vel så det på null komma niks om jeg hadde fått lov til å skrive ut bøter for mangelfull merking 😊

❤️ Vicky