MER OM MERKING AV REKLAME

Hei alle sammen 🌸

Jeg har tatt meg en liten runde rundt i bloggverden for å se nærmere på merking av reklame på blogg og diverse andre sosiale medier.

Isabel Raad har nettopp skrevet om at det er VIP-salg hos Nelly. Innlegget er merket på bloggen, men på Instagram hvor hun har nesten 100.000 følgere er ikke reklame nevnt med et eneste ord: (Skjermdump isabelsraad/Instagram)

En av våre oppmerksomme lesere kunne også opplyse om at denne tilgangen til salget som vi kan få ved å bruke koden hennes ikke er så eksklusiv som hun skal ha det til. Inne på Nelly sin egen Instagram har de publisert koden GONUTS for å låse opp salget. Bare nevner det.  Les hva vi tidligere har skrevet om Nelly rabattkode HER

Hva er vel et innlegg om merking av reklame uten Fotballfrue? Her om dagen reklamerte hun for oktoberfest hos Get Inspired, helt uten å merke på Facebook:

Da en leser påpekte dette i kommentarfeltet mente hun at joda, det skulle være merket i bildet/teksten/linken man må trykke på for å komme til innlegget. Leseren kunne da opplyse om at hun ikke så det via telefon, men at det kom opp på pcen. Så måtte frua inn og merke det bedre:

(Skjermdumper Caroline Berg Eriksen/Facebook)

Fortsatt ikke merket korrekt, all den tid reklame skal stå først i teksten. Jeg lar meg også forundre over at den første merkingen kun fungerte ved bruk av pc. Vi vet av statisikker fra egen blogg at omtrent tre av fire leser bloggen gjennom telefon. Når det gjelder bruk av Facebook vil jeg nesten tippe andelen er enda høyere. Dette vet vel frua og frua?

Sophie Elise har vært ute og reklamert for noen tabletter for fin hud igjen. Her vil jeg minne om hva Forbrukerombudet sier om merking:(Skjermdump forbrukerombudet.no)

Tipper det er flere enn meg som må ta på seg lesebrillene for å se at dette innlegget er merket med utydelig lysegrå skrift i samme størrelse som resten av innlegget:Sophie Elise er kjent for å være dårlig på å merke på Facebook, så jeg måtte selvsagt sjekke. Her tror jeg ikke det hjelper med lesebriller engang:

(Skjermdumper sophieelise.blogg.no og Sophie Elise/Facebook)

Espen Hilton liker jeg bedre og bedre for hver gang jeg ser han på Bloggerne. Her om dagen reklamerte han for disse klokkene som absolutt alle bloggere har reklamert for en eller annen gang (unntatt oss da). Han har nok vært på opplæring i merking av reklame hos sin gode venninne Fotballfrue, for han har valgt å merke reklameinnlegget på Snapchat med (AD) helt til slutt:

Måtte selvsagt inn og se hvordan han hadde håndtert dette på bloggen. Først mellom bilde tre og fire av klokken skriver han at klokken er sponset:

(Skjermdump espenhilton/snapchat og espenhilton.com)

En annen blogger som ikke helt har fortstått dette med fremtrende plassering og tydelig skrift er Kristina Andersen.

(Skjermdump kristinaandersen.blogg.no)

Kristina velger altså å opplyse om at innlegget er sponset rett under kategorien (i fet skrift) det står at innlegget tilhører. I utydelig lysegrå skrift. Jeg syns ikke dette er fremtredende i det hele tatt, og har flere ganger måttet scrolle meg opp igjen for å sjekke om det var reklame. Meningen er altså at man skal se merkingen umiddelbart.

Mammaen til Michelle (og William og Lucas) har fortsatt bloggpause, men det ser ut som hun har inngått flere samarbeidsavtaler som hun likevel må oppfylle. Hun har lært at det heter reklame på norsk, men det ser ut som det skorter på kunnskap om at dette skal stå først i teksten:

(Skjermdump mammatilmichelle/Instagram)

Mammaen har også reklamert for oktoberfesten hos Get Inspired. Hun lagde en video på det sammen med Janbanan hvor de hadde ordnet med en stor P for produktplassering som de sørget for å veive med underveis. Det syns jeg de løste fint.

Dersom Forbrukerombudet skulle komme over dette innlegget må dere gjerne ta det som en jobbsøknad. Jeg tviler ikke et sekund på at årslønna mi (jeg tenker rundt en halv million) hadde vært tjent inn og vel så det på null komma niks om jeg hadde fått lov til å skrive ut bøter for mangelfull merking 😊

❤️ Vicky

36 thoughts on “MER OM MERKING AV REKLAME

 1. Raad gjør dette hver gang det er et eller annet tilbud på Nelly. Får det til å virke som om hun sitter på en mega deal på bloggen, når man i noen tilfeller bare kan gå direkte inn på Nelly og finne tilbudet, evt på Nellys IG etc. 😒
  Nevnte også tidligere for dere at hun og Browgame har en konkurranse på IG, lagt ut 17.09 hvor vinnerene skulle trekkes etter 2 uker. Men hvor er vinneren? Aldri sett henne Kåre vinnere på giveawayene…

  Blir så oppgitt!!

  Ellers digger eg dere😘

 2. Isabel gjør alltid dette når Nelly har et eller annet tilbud, og fremstiller det som at hun sitter på en kjempe deal på bloggen for sine lesere. Men så finner du tilbudet feks på Nellys hjemmeside, eller feks IG som eg nevnte tidligere i dag. Blir så oppgitt!

  Nevnte også for dere at hun har en konkurranse gående med Browgame på IG, postet 17.09, hvor vinneren skulle kåres etter to uker. Så hvor er vinneren? Aldri sett henne kåre noen vinnere på giveaways…?

  Blir så oppgitt av den dama.. 🙄
  Interessant at hun som har 96000 og noe følgere på IG, får rundt 900 likes (sett bort fra at noen av bildene etter noen dager på magisk vis får typ 3-4000 likes som en følger av dere har poengtert). Det vil si at typ 0,9 -1% av følgerne hennes liker bildene🙈 Auch!

  Ellers stå på, dere er helt rå!❤

  1. Hvis man følger tydelig med på følgerantallet hennes, så skjønner man at det er noe merkelig sjusk der. En dag kan det stige meg hele 10.000 følgere, men fortsatt så synker det med over 1000 følgere per uke. Nesten sikker på at mye av det er kjøpt og betalt, det samme med likes.
   Hun har en tendens til å slette bilder som ikke får nok oppmerksomhet, tydeligvis. Andre bilder velger hun å beholde (ettersom det er nok likes, vel og merke). Hun er nok ganske desperat etter flere followers, siden det er der pengene ligger.
   Jeg har sluttet å i det hele tatt titte på bloggen hennes, hvis det er noe merkverdig kommer det som regel opp et lite slagverk her 😂 Ikke noe spennende som skjer i livet hennes annet at hun shopper, fikser negler og vipper.

   1. Ja tipper mye er kjøpt og betalt🤑 Går aldri innom bloggen hennes eg heller, holder med updates her om det skjer noe “ekstraordinært”😂

   2. På videoer (Instagram) har hun 4000 views og 11 000 på en annen. Så…. hmmmm.. 100 000 som ikke scrollet over henne på en uke? Lukter kjøpte followers

 3. Oops nå kom det to ganger, fordi nettsiden datt ut i det eg skulle poste første kommentaren og trodde ikkje den kom igjennom🙈

  1. Da fikk vi dobbelt opp med skryt, og det er vi glad i 😁 Men kreds til deg som gadd å skrive det på nytt etter du trodde den ikke kom gjennom. Når sånt skjer med blir jeg bare sint og gidder ikke skrive på nytt uansett hvor viktig det var 🙈

   1. Ikke sant😘
    Hehe, var så provosert av innholdet i kommentaren min at det bare måtte frem på nytt😂 Men ja, hater når det skjer🙄 Skal ha litt tolmodighet neste gang det evt skjer, og først se om det kommer igjennom sammen med andre kommentarer🙈 Igjen, tusen takk for at dere leverer den beste bloggen👯

 4. Var inne og kommenterte hos Stina på innlegget «Ukens spørsmål #179», det var ikke merket med noe som helst, og innlegget inneholdt hele 13 annonselenker. Ble nesten litt overrasket over at kommentaren ble godkjent, så jammen meg ut som hun tok seg en liten opprydning etterpå.

  1. Stina opplever jeg som en av verstingene på dette. Det er ofte hun har adlinks og skriver om produkter hun har fått som ikke merkes.

  2. Ja, var faktisk innom bloggen hennes i forbindelse med dette innlegget og så det sto noe om annonselenker på begynnelsen av omtrent hvert innlegg, så hun ble frikjent denne gangen 😊

 5. Måtte bare sjekke ang, likes til Isabel Raad, tror det faktisk kan stemme. Hvis du blar på folk som har likt så tror ikke halvparten av dem vet hvem hun er engang..

 6. Hallo så nettopp på bloggerne og traileren til neste episode var jo helt forstyrrende! Har virkelig mammaen og jan banan sex på tv? Wtf?

  1. Det er nok rett og slett fordi vi skal få mer lyst til å kjøpe det. Se for eksempel på bildet jeg har lagt inn fra Kristina Andersen sin blogg hvor overskriften er “Min nye favoritt”. Om det ikke blir kommunisert godt nok at dette er reklame slik at fansen faktisk tror på at det er hennes nye favoritt (kan godt være det virkelig er hennes nye favoritt, det kan vi ikke vite) er det større sjans for at de også vil kjøpe. Kommer det klart frem at det er reklame kan fansen tro at hun er betalt for å skrive at dette er hennes nye favoritt og at det kun er pga egen inntjening hun skriver det. Håper det ga mening 😊

   1. Tusen takk for svaret, det gav mening 🙂 Har selv gått i fella og kjøpt et sminkeprodukt som min navnesøster reklamerte for. Jeg trodde at det virkelig var et godt produkt, så ble skuffet da hun uken etter skrev at et tilsvarende produkt fra en annen produsent var hennes favoritt. Produktet var forresten ikke bra, så jeg stoler ikke lenger på bloggerne og det de reklamerer for.
    Takk for en kjempefin blogg som jeg har tipset mange om <3

   2. Jeg lot meg lure til å kjøpe en ansiktsmaske av din navnesøster en gang 🙈 Typisk at de bytter favoritter etter hvem som betaler. Så hyggelig å høre at du liker bloggen vår og tipser mange om den ❤️

 7. Har dere fått med dere at bloggeren Lizbeth osnes har gjort comeback?

  Dere husker henne kanskje som hun som la igjen minst en kommentar om dagen til hver eneste toppblogger, med verdens lengste «signatur», nesten som de vi hadde på msn en gang i tiden. Signaturen husker jeg merkelig nok ikke, men det var noe med «behind the scenes». Hva hun mente med det vet jeg ikke, men hun blogger nå om livet som alenemamma, elev på vgs. og freelance-journalist. Hun er også en blogger med sterke meninger, men ikke så glad i å forsvare dem/ha dialog med de få leserne hun har.

  1. Er ikke det en stund siden? Jeg vet helt ærlig ikke, aldri lest bloggen fast og vet såvidt hvem det er. Minns bare at jeg leste noen innlegg den gang hun skrev om sine psykiske problemer og spiseforstyrrelser. Hun er etter hva jeg har fått med meg også aktiv på forumet til Kvinneguiden under eget navn 🤔

 8. Sjekk ut Andrea Badendyck, spesielt på snap – der er omtrent ingenting merket, og det florerer med reklame for restylaneklinikk!

  1. Tja, hun forsto vel at det ikke tar seg så bra ut å reklamere for et selskap som ikke er helt legit og som har en nettside som ligger nede 🙄

 9. Bra at dere tar opp manglende merking! 😀

  Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor det skal være så vanskelig å merke riktig. Det gir iallefall meg mindre troverdighet til de når de prøver å skjule det. Skjønner forsåvit ikke hvorfor ikke Forbrukerombudet slår hardere ned på det og følger opp. Kan da ikke vært så vanskelig for de å oppdage de daglige feilene som så mange bloggere gjør.

  Noe som irriterer meg skikkelig for tiden er den utrolige dårlige merkingen alle de bloggerne som er på sponsede reiser driver med. Er reisen din sponset av EF (som jeg forsåvidt synes er latterlig at de driver med, sender bloggere i 20-årene på språkkurs i engelsk…hvor jeg tviler sterkt på at de deltar på undervisning i noe særlig grad.. ) så burde alle innleggene som omhandler reisen være merket.

  Merker den manglende merkingen er det som gjør meg mindre bra innstilt til diverse bloggere. Hvorfor prøve å skjule at det er reklame? Vi vet jo at de lever av å blogge og at det jo er gjennom reklameinnlegg de tjener penger.

  1. Ja, syns det er viktig å ta opp når bloggerne har sååå vanskelig for det. Kanskje de lærer noe 🙄 Forbrukerombudet har nok ikke kapasitet til å følge opp. Veldig merkelig, for tror de får en del tips fra oss leserne. Hadde de begynt å skrive ut bøter hadde nok det lett veid opp for ekstrakostnadene ved å sette inn ressurser på det 😊

 10. Kristine Ullebø er også helt elendig på merking av reklame. På et innlegg for litt siden hadde hun også alkohol sammen med reklame. Reglene for merking av innlegg er ikke sååå vanskelige altså! Bra jobb dere gjør, fortsett med den!

Leave a Reply